Zaključevanje klicev v Simobil preko GSM vmesnika?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.439
422
83
Že nekaj tednov se mi pri prejetih klicih od določenega tujega operaterja ne izpiše prava številka klicatelja, pač pa slovenska 051-XXX-XXX. Vse cifre se nahajajo pri Izimobilu, ki ga nekaj VoIP ponudnikov uporablja za terminiranje klicev v Sloveniji.

Tole mi izgleda kot "šparanje" tujega operaterja pri mednarodnih klicih in zanima me, če jo to v skladu s pravili? Saj operaterji so vsaj včasih imeli svoje združenje, ki je med drugim verjetno določalo tudi pravila igre, ali pač? Če je moj sum utemeljen tuji klicatelj plača "polno" ceno klica, rezultat pa je okrnjena storitev - manjka CLIP (oz. je napačen) in tudi kvaliteta (verjetno) ni enaka. Poleg tega povratni klic ni mogoč - sem klical na to številko in klic je bil sprejet, na drugi strani tišina, sekunde so tekle... v glavnem, priklicati originalnega klicočega ne gre.

A je tule kdo iz Simobila, ki se na zadeve kaj bolj spozna? So me prav razkurli - pri Skypu to še razumem, navsezadnje je cena precej nižja, ampak pri zasoljenih cenah mednarodnih klicev v GSM omrežju pač ne. Mater jim...
10.gif

B.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
V skladu s pravili ni. Tudi v skladu z zakoni ne. Je pa jeba lovit tak promet, ker se posložujejo velikega števila SIM kartic. Se pa take, ko se jih zasači, tudi deaktivira.
Ugotavljanje pa ni poceni, ker je edini pravilni način v principu sondiranje terena po celem svetu z generiranjem prometa v Slovenijo. Torej moraš imet zmožnost po celem svetu generirat promet v Slovenijo in potem analizirati, po kateri poti je slednji dospel. Če vidiš, da je dospel skozi neko mobilno številko, je reč jasna. Reč dokumentiraš, obvestiš operaterja, da številko deaktivira, če jo ne, obvestiš še APEK.
Ampak kot sem povedal, ugotavljanje interconnect fraud-a ni enostavno in ne poceni. Prinaša pa tak promet velike izgube operaterjem.

Najbolj žalostno pa seveda je, da se ga posložujejo tudi že veliki tuji operaterji. Ponavadi zato, ker mladi MBA managerji najraje podpišejo pogodbe z najcenejšim ponudnikom, ki jim zaključuje promet v neko državo, ne da bi se osredotočal na kakovost storitve, ki jo bo omogočal svojim strankam. Ampak tako to je.

Ogo

Nazadnje urejeno:

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.439
422
83
Če je v res v nasprotju s pravili in zakoni, potem bi zadevo lahko rešili, če bi obstajal interes in je izpad prihodkov zadosti velik. Najdeš številko, pri operaterju dobiš informacijo o IMEI, ki ga koristi številka in ga blokiraš. Če se IMEI lahko spreminja, še vedno lahko preko lokacije najdeš "storilca". Seveda s pomočjo organov pregona, ampak če je stvar res nezakonita, potem se itak vključijo.

Tole je moje, povsem laično razmišljanje.

Sicer pa sem borovnici javil nekaj cifer. Zdej je stvar prepuščena Simobilu...

B.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Glej, ko operater dobi prijavo, da gre za takšno delovanje, reč preveri in deaktivira te cifre. Problem je, da je teh cifer ziljon in moraš dokazati, da gre za nelegalno medomrežno povezovanje. IMEI pa nič ne pomaga, ker je lahko fake. Iskanje storilca je pa itak brezveze. Deaktiviraš ga in je mir. Če je prepaid mu propade denar na računu, če je postpaid, pa itak imaš vse njegove podatke, ga blokiraš, daš v izterjavo in na black listo nezaželjenih strank.
wink-1.gif

Ogo

Nazadnje urejeno:

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Dobim kaj popusta pri SiMobilu, če vam javljam te številke in operaterje, od koter je klic prišel?
sprasujem se.gif

Tkole na uč vem za 3-4 ameriške mobilne operaterje, enega velikega EU VoIP, enega EU mobilnega, enega USA klasičnega... To je samo tkole iz glave.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.138
6.964
113
Te cifre se izklaplja povprecno v rundah po cca8 na dan. Point je, da te stevilke ne morejo v normalno reciklazo in se tudi tako "stimulira" ponudnika ki dobavlja takekartice, da se malce umiri,ker mu bosicer zmanjkalo stevilskega prostora i guess (tole zadnje je zgolj spekulacija)

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Te cifre se izklaplja povprecno v rundah po cca8 na dan. Point je, da te stevilke ne morejo v normalno reciklazo in se tudi tako "stimulira" ponudnika ki dobavlja takekartice, da se malce umiri,ker mu bosicer zmanjkalo stevilskega prostora i guess (tole zadnje je zgolj spekulacija)

Je špekulacija, ker jih večina ruta promet zgolj v Slovenijo. Torej mu dol visi za telefonsko številko, če jo izgubi. V temu je tudi šit.
Gre v trafiko po nove prepaid SIMke in to je to. Če so ful škrti jih tudi polnijo le z 5 EUR, tako, da če mu blokiraš prepaida niti ne izgubi velikega denarja. Zato pa sem nekoč pri klicu iz T-Mobile Nemčija v Slovenijo fasal Izimobil napovedovalko, da naj napolnim svoj račun.
stupid-1.gif

Za prefukat jih je.
10.gif

Ogo

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.138
6.964
113
ja, moja spekulacija je sla predvsem v smeri, da osebno dvomim da so simke kupljene v trafiki. verjetno ves na kaj ciljam.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.439
422
83
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Zato pa sem nekoč pri klicu iz T-Mobile Nemčija v Slovenijo fasal Izimobil napovedovalko, da naj napolnim svoj račun.
stupid-1.gif

Za prefukat jih je.
10.gif

Ogo

Se pravi so švabe za prefukat. Operater iz moje zgodbe sicer ni nemški, je pa v lasti T-Mobila.
10.gif

grmek

Pripravnik
18. sep 2007
159
4
18
Apollo, ogo, lahko kdo od vaju razloži, kako to dejansko deluje?
Če prav razumem, se za mednarodni klic iz npr. Nemčije do Slovenije namesto tradicionalnih omrežij uporabi VoIP, za iniciacijo lokalnega klica v Sloveniji pa se uporabi domača SIM kartica, ki se nahaja v neke sorte škatli, ki izvaja klice na slovenske cifre?
Hvala za pojasnila.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.138
6.964
113
Tako kot si napisal. Na podoben princip delujejo gsm vmesniki v hisnih centralah. Osebno me pa najbolj zanima, ali dejansko nekdo menja sim kartice, ali samo spreminjajo nastavitve v spominu emulatorjev. Ker ce gre za slednje pol stvari smrdijo pri MVNO-ju.

Ampak tega verjetno ne bomo nikoli izvedeli =)

Je pa stvar v nekaterih drzavah doterana do te mere, da ce klices iz npr. Tajske, namesto +386..... vtipkas (izmisljena stevilka - skusam ponazorit) 08890386.... in je klic precej cenejsi. In v tem primeru se zgodi tudi to da se B uporabniku izpise stevilka 0518...

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.212
4.064
113
saj Voiparji imajo bo evropi pa še kje svoje dostopne številke LOKALNE, pol pa kupiš eno simko in kličeš v svojo deželico za drobižek

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Tako kot si napisal. Na podoben princip delujejo gsm vmesniki v hisnih centralah. Osebno me pa najbolj zanima, ali dejansko nekdo menja sim kartice, ali samo spreminjajo nastavitve v spominu emulatorjev. Ker ce gre za slednje pol stvari smrdijo pri MVNO-ju.

Ampak tega verjetno ne bomo nikoli izvedeli =)

Je pa stvar v nekaterih drzavah doterana do te mere, da ce klices iz npr. Tajske, namesto +386..... vtipkas (izmisljena stevilka - skusam ponazorit) 08890386.... in je klic precej cenejsi. In v tem primeru se zgodi tudi to da se B uporabniku izpise stevilka 0518...

Predizbiro opreraterja imajo marsikje po svetu in je izvedena na sto in en način. En je tak s prefixom, drugi z podpisom pogodbe pri glavnem operatetju in tako naprej.
Vendar v nobenem primeru, se ne smejo posluževati medomrežnega povezovanja brez pogodbe za slednjo dejavnost. Poleg pogodbe, je pa še prej treba biti registriran kot operater pri APEKu.
In jaz dvomim, da se Izimobil gre to igro. Po mojem je ravno obratno, da je žrtev te igre, ki na žalost kot MVNO brez lastnega omrežja, nima ne denarja, ne tehnike, da bi učinkovito lovil take nepridiprave. Zaradi cene klicev in obračunskega intervala, ki ga ima, pa je seveda postal idealna žrtev. V principu pa trpi izgubo in ne malo. Sploh pa recimo za klice v Tušmobil, pa tudi v Simobil.
wink-1.gif

Sicer pa kakor sem napisal. Če bi se sam loteval podobne dejavnosti. Bi kupil 100 random prepaid SIMk, jih virtualno včital v magični box in naj potem magični box kolobari med njimi. In po mojem tako to tudi v realnostji počno. Posledično se težko lovi takšne nepridiprave, ker zgenerirajo le po par minut prometa na dan na SIM.

Ogo

Nazadnje urejeno:

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Kako pa imajo potem VoIP "operaterji" (sype, voip discount...) to rešeno? Vsekakor noben od teh ni registriran kot operater v vsaki državi...

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Imajo svoje providerje za mednarodne klice, ki potem zaključujejo v Sloveniji čisto legalno. Recimo Telekom Slovenije ruta kar precej mednarodnih klicev v slovenske operaterje in to počne povsem legalno in z vsemi pogodbami z operaterji.
Skype je to počel preko Telekoma Slovenije, klici so pa originirali iz Velike Britanije iz številskega prostora v Veliki Britaniji. Torej vse cakum pakum. Če se je vmes kaj spremenilo, ne vem, ravno tako mi ostali VoIP providerji niso poznani.

Ogo

grmek

Pripravnik
18. sep 2007
159
4
18
Ker te magične škatulje verjetno niso ravno plod izdelave v domačih garažah, me zanima če sta morda zasledila kakega izdelovalca teh naprav?
Bi bilo zanimivo prebrati specifikacije, kaj vse zmorejo ..
smile-1.gif

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Predvsem pri Betamaxu sem opazil ogromno zaključevanj preko 051, občasno tudi pri Skypu.

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
V skladu s pravili ni. Tudi v skladu z zakoni ne. Je pa jeba lovit tak promet, ker se posložujejo velikega števila SIM kartic. Se pa take, ko se jih zasači, tudi deaktivira.

Če je to "fiksni mobitel", pomaga tudi lokacijska informacija
wink-1.gif

Tudi ostali podatki, z data miningom - kot so sami odhodni klici, skoraj nič ali zelo kratki dohodni klici. Čas ko je SIM prijavljena na omrežje...

Sicer pa, kaj ni spreminjanje IMEI kaznivo?