Zakaj pošta ne izdaja računov za svoje storitve?

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.751
108
63
..in sicer v primeru, da dobiš na dom pošiljko z odkupnino. V tem primeru vedno plačaš dejansko odkupnino, zraven pa še nekaj eur za storitve posredovanja denarja. In za ta dodatek nikoli ni računa, ampak ga poštar ponavadi kar s kulijem napiše na paket. Kako naj vem, da si ni tega zneska izmislil, če mi ne izda računa?

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Pa tudi na pošti jih moraš prositi, da ti dajo račun (če npr. kupiš znamke ali kuverte).

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Citat:
Uporabnik MUC pravi:
..in sicer v primeru, da dobiš na dom pošiljko z odkupnino. V tem primeru vedno plačaš dejansko odkupnino, zraven pa še nekaj eur za storitve posredovanja denarja. In za ta dodatek nikoli ni računa, ampak ga poštar ponavadi kar s kulijem napiše na paket. Kako naj vem, da si ni tega zneska izmislil, če mi ne izda računa?

Ker jim ga po zakonu ni treba.

Poštnino si pa tu računaj
http://diler.si/postaslovenije.php

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.751
108
63
Kje pa si ta zakon nasel? In zakaj naj bi bila Pošta edina izjema?

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Državni monopol
cheer.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Citat:
Uporabnik MUC pravi:
Kje pa si ta zakon nasel? In zakaj naj bi bila Pošta edina izjema?

Saj ni edina.

http://www.durs.gov.si/si/davk...splosno/#c17483

4.3. Komu ni treba izdati računa?
Računa ni treba izdati:

kmetom, ki so oproščeni obračunavanja DDV, kadar opravljajo dobave kmetijskih in gozdarskih pridelkov in storitev končnemu potrošniku, na tržnici,
za prodajo vozovnic, kart in žetonov v potniškem prometu (vlak, avtobus, žičnice),
za znamke, koleke, vrednotnice in obrazce v poštnem prometu,
za vplačila za udeležbo v igrah na srečo, če se te izvajajo v skladu z zakonom, ki ureja igre na srečo,
za periodični tisk,
za prodajo iz avtomatov,
za prodajo kartic s kodo za polnjenje predplačniških sistemov mobilnih operaterjev iz bankomatov, omrežja GSM in interneta,
za prodajo žetonov iz menjalnih avtomatov in promet storitev na teletočkah. Več ...

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.830
139
63
Jaz poštarju naročim, da mi drug dan prinese račun. Še vedno sem ga dobil. Je pa to lokalna pošta, pa se da marsikaj dogovorit.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.982
6.158
113
Si predstavljaš poštarja, ki bi z igličnim printerjem okoli laufal... Ok saj vem da so na trgu za te namene termični printerji na baterije, ampak potem rabi še dlančnik, povezavo na splet kupljeno aplikacijo, kar pa je povezano s stroški. Če bi se pa za to podražila storitev, bi pa vsi jokali. Malo širše je treba oči odpret....

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.830
139
63
Saj ga ima vsak poštar s sabo, samo napisat ga je pa znanstvena fantastika. Sem že zgoraj napisal - na pošti ga sprintajo in ti ga drug dan prinese z ostalo pošto.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
In kaj potem počnete s temi računi? Shranite za star papir?

Jaz poštarju še nikoli nisem rekel za račun, slučajno pa dobro poznam sistem po katerem se računa in me še nikoli ni noben poskusil okoli prinesti.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Ja samo če nekaj naročiš, potem za tisto že dobiš račun.

Zahtevati račun za 1€? Vprašaj računovodkinjo koliko stane, da ti ga knjiži.

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.830
139
63
Poštnine so pri meni cca 20 EUR +. So pač težje zadeve.
Računovodenje mam pa pavšalno, tako da ........

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
No če pošiljaš je jasno, da vzameš račun. Mene tudi vedno na pošti vprašajo, če ga želim, ko kaj pošiljam.

Ne razumem tistih, ki hočejo račun za tisti € stroška, ki ga je treba plačati pri pošiljkah z odkupnino. Pa še to le, če ti pošilja fizična oseba oz. nekdo, ki nima pogodbe s pošto.