Zakaj folk salami...

Generik

Guru
14. maj 2011
3.901
1.279
113
Čisto na kratko - po mojem mnenju je to stvar navade in posnemanja okolice. Ljudje hitro "pobiramo" razne (nove) izraze in okolice in jih potem začnemo še sami nevede uporabljati in na to sploh ne pomislimo, dokler nas (morda) nekdo ne opomni.

legionar

Fizikalc
13. sep 2010
2.427
5
38
mogoče jim je pa dolžina všeč
evil.gif

Hoof_Arted

Pripravnik
27. avg 2009
313
0
16
Klobasa je slovenska beseda, izvira iz praslovanskih jezikov, poznajo jo tudi v drugih slovanskih jezikih.
Salama je udomačena tujka, izvira iz latinščine (italijanščine).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.212
4.189
113
Pa veš kaj je tehnično razlika med salamo in klobaso?!
grin1.gif

Načeloma je ni, gre za mleto meso nabasano v črevo živali in temu se na splošno reče klobasa. Če klobaso dovolj posušiš (sušenje na zraku, sušenje na dimu, ...) se jo lahko uporabi kot kolobarčke, ki jih daš na kruh, kar se lahko imenuje "salama". Skratka vsaka salama je v osnovi klobasa, načeloma mora bit "suha" zato je tudi velikokrat uradno deklarirana kot "suha klobasa".

V večini slovenije se je včasih klobase sušilo in dimilo, ker je to edini način da brez konzervansov (razen soli) preživijo dalj časa. Iz tega tudi sledi da so sveže klobase jedli samo ob zakolu (koline), vse ostalo pa je bila potem suha klobasa, ki so jo lahko bodisi jedli ob kruhu, lahko pa so jo tudi skuhali (za okus, recimo v raznih kašah). Vmesni produkt med čisto suho klobaso in pa svežo klobaso je pa npr. tradicionalna kranjska klobasa (polsuha klobasa) - pravo kranjsko klobaso se lahko je in se jo je jedlo tudi surovo (na kruhu).

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik stein pravi:
...pravi "klobasa"?

A to je kmečka finta?
Regijska?

Salama je v MB pederski izraz in ga neboš slišal v tem becirku, sploh pa ne 10km iz MB.

Pri nas je klobasa. "Daj nareži neko klobaso, ker sn lačn ko pes!" "Naredi mi sendvič s pariško klobaso"

Krajnska klobasa ali krajnska salama, odkrito, kaj se boljše čuje?

"Dej mi nared en sendvič s suho salamco"
rolleyes-1.gif
Da bi ga kr s pepelnikom v čelo, in nato jedel dalje.