Zakaj crkne ekspanzijska posoda?

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Zdravo

Ima kdo kakšno idejo, zakaj bi ekspanzijska posoda (150l) odpovedala po vsega 6 mesecih delovanja?

Je to napaka v materialu ali kaj drugega? EP je lepo vezana na povratni vod, tako da nimam ideje kaj bi lahko bilo krivo.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
ja kje pa si rabil tako veliko posodo ? običajno jo rabijo v velikih kurilnicah,
je pa tako da imaš garancijo na posodo 1 leto ,pa napiši kateri tip oz. proizvajalca posode imaš
smile-1.gif

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Ja tako velike je zaradi zalogovnika tople vode ... skupaj je cca 1300 litrov vode ...

Vem, da je garanacije, samo me vseeno zanima kaj bi bil razlog za to .... proizvajalca bom napisal, samo da si zapišem

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.385
5.661
113
Ponavad vzameš 8% od zalogovnika....se prav....

1300* 0,08 = 104.......se prav si mel še mal rezerve....tko da ni jasno zakaj je šla
smile-1.gif

P.S.: vpraš Ožuro...on je strojnik...mora vedt
evil.gif

Nazadnje urejeno:

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
E vidiš, zato mi ne gre skupaj ... gre pa za firmo ELBA ali nekaj takega.

A še drži tista formula, da mora biti EP napolnjena cca 0,2 bara manj kot je pritisk v sistemu?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.385
5.661
113
Zavisi od sistema......moraš met v podatkih k si jo kupu

Lahko si tud sistem preobremenil pa je šla membrana

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Zavisi od sistema......moraš met v podatkih k si jo kupu

Lahko si tud sistem preobremenil pa je šla membrana

Maksimalni tlak na EP je 10 barov, tovarniško polnjena na 1,5 bar, tlak v sistemu pa tudi med 1,5 in 1,7 ... tako da dvomim, da bi jo preobremenil.

Nazadnje urejeno:
  • Všeč mi je
Reactions: gasdopodna

disc

Guru
4. feb 2011
2.449
570
113
Pomojem je moglo bit neki z ekspanzijo narobe ze od samega zacetka. Kukr mam jes iskusnje, ekspanzije kar zdrzijo. Ponavadi je najvecji problem,ce so brez zraka in pol jo voda pritisne in potem se lahko poskoduje. Ponavadi pri ventilcku.

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
EP sem danes odstranil z sistema in notri je bilo tako po grobi oceni 25l vode.
Sprva sem samo pritiskal na ventilček in je tekla voda, pa tudi precej zraka je bilo notri (žal nisem imel manometra).

Potem pa sem ventilček kar odšrafual, da je vsa voda stekla ven. Šel na črpalko in napolnil na 1,5 bara in slišim, kako iz zgornjega dela, tam kjer je priklop za centralno nekaj piska. Seveda, tam ven počasi uhaja zrak in to res čisto počasi, ker se sliši pssssssssss.

Očitno je res nekaj narobe s samo EP že prej.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
ja lahko da je bila "duša"že prej slabe kvalitete pa je crknila,tolaži se s tem da je pod garancijo in da boš dobil novo.Nisi pa edini das mu v tako kratkem času crkne.menjal sem jih že kar nekaj ali za sanitarno vodo ali pa za ogrevanje.upam da boš imel srečo z novo ,da bo vzdržala dalj časa.me pa zanima koliko pritiska imaš v sistemu ogrevanja ??

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
KSZ

Kako lahko ugotovim, kje pušča sistem centralne kurjave, če pa nikakor ne najdem kapljice vode ne pri ventilih, ne pri spojih, skratka nikjer. Peč ne pušča, gledal sem pepel je čisto suh, nikjer ni lužice itd.

Sistem sem že večkrat odrzračil (ugasnjene črpalke itd), 6 sem že dopolnil vodo do 2,5 bara in v eni uri pade na 1 bar ali celo še manj. Ni problem v spoju z EP, ker sem EP odstranil iz sistema (zaprl predhodni ventil), pa zadeva vseeno nekje zgublja tlak.

Preprosto več ne razumem, kje bi bil problem.
uf-1.gif

Vsak nasvet bo prišel prav

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
če ni nikjer na vidnem delu, je verjetno na nevidnem.

od vidnih poglej še ventil na peči, kjer filaš sistem, potem vse ventile..in na koncu ostane nevidno. se pa zna. če boš dovoljkrat napolnik, pokazat na steni

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
KSZ

Še eno vprašanje ... na enem forumu sem bral, da ne sme biti črpalka obrnjena tako, da je priključni del spodaj. Baje se teko pojavlja zrak v črpalkah ...

Ker žal nikjer nimam navodil za obtočno črpalko me zanima ali je črpalka na spodnji sliki res nepravilno montirana?

farmacevt

Zelenc'
9. mar 2011
1
0
1
Nisem ravno ekspert na tem področju. Vem pa, da imajo vsaj te klasične ekspanzijske posode notri neko gumo, ki jo lahko podtlak v sistemu potegne ven iz posode in jo s tem prereže
frown-1.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
ja ,ja ni pravilno zmontirana. odvij 4 imbise in motor obrni za 180 stopinj,ko boš to naredil jo zaženi ,odvij srednji vijak na osi črpalke in jo odzrači,izteče malo vode ostalo zrak pa bo delala še dolgo let. vijaka na osi ne rabiš odviti do konca samo toliko da izrine zrak. SI ZADOVOLJEN ???
aplauz.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
In kaj se zgodi ce je tako montirana?
Sicer pa ce so kje na netu kake sheme vezav se zahvaljujem za linke. "Vsak dan" ko pridemo v kurilnico ugotovimo kako napako ki je stara sicer 20 let. In ko se bo predelovalo hocemo odpravit cim vec teh napak.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.102
6.940
113
pri taščici
Zakaj voda v 300 l bojlerju nenormalno -mocno sumi pri aktivirani crpalki.
Je kje kak zrak?
Kako se ga spravi iz kace v bojlerju?

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
sheme vezav bo verjetno težko najti,imaš pa vezav na stotine,saj je vsaka kurilnica drugače vezana odvisno od sistema,katerega potrebuješ,črpalko pa le obrni drugače ti bo crknila,ker ne bo imela zadostnega mazanja oz. hlajenje
zmaga.gif