Zaino

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
Je kdo že kdaj uporabil njihove produkte?

Sem že na več forumih bral, da hvalijo njihov Clay Bar, ki naj bi iz laka spravil tudi rumene-rjaste opilke, ki se naberejo na laku. Npr. na moji beli Amperi te rumeno-rjave opilke lepo vidim.
No tole je ta produkt:
http://www.zainostore.com/Merc...roduct_Count=19

Tukaj pa video, kako naj bi se ga uporabilo:

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
Zaino je bolj znan po svojih zascitah (sealanti). Plastelin kot plastelin. Imas vec vrst. Za zracno rjo raje uporabi Carpro IronX ali Wolfs Deironizer. Pospricas po laku in ti raztopi delce. S plastelinom pa samo finishiras, da je gladek lak.
Primer:

Nazadnje urejeno:

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
Hvala!

Kakšen postopek torej priporočaš?

Najprej pač avto operem. Potem pošpricam železne delce z IronX .

Potem še 1x operem?

Potem grem čez s plastelinom? Recimo, da grem z Zaino plastelinom in Z7 kot lubrikant.

S čem pa zaščitim na koncu?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Za to rjo najbolje deluje kot zaščita vosek. Vosek ustvari plast ki prepreči rji da pride do laka in se tam fino sprime ko malo oksidira. Ko sem avto imel povoskan je šla rja dol z navadno gobo, če voska ni lahko pa vsako pikico posebej drsaš (pa še ne gre). Za čiščenje ko se enkrat sprime je dobra vsaka "glina/plastelin".

Sicer pa ta rja kot pride gor gre tudi dol, sam sem lani spomladi zadnjič opral avto pa rja ni šla dol oz. se mi niti ni dalo ukvarjat z njo, potem do poletja je očitno "kisik" naredil svoje in pikic do jeseni ni bilo več. Sedaj pozimi se pa spet pojavijo.

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
- Avto dobro operi. Avto nezno obrisi s krpo, da ga posusis.
- Uporabi Ironx ali Deironizer in pusti delovati 10 min. Pospricaj cel avto, bos videl kje vse se to zazre. (pri Deironizer lahko pustis dalj casa).
- Avto operi z wapom. Ni ti ga treba susiti, pusti mokrega.
- Uporabi plastelin in lubrikant. Bodi radodaren z lubrikantom, ne sparat.
- Avto se enkrat speri in na koncu ga se ocisti z mesanico Isopropanola in vode. Jaz naredim 30% mesanico, notri v mesanico daj se kaksno kapljico cistila, npr Frosch ali Pril, da boljse drsi mikrokrpa po laku.

Kaksno zascito bos uporabil, to je pa tako velika izbira. Jaz osebno ne uporabljam voskov, ker se prevec prime svinjarija. Trenutno uporabljam Menzerna Powerlock in Jeffs werkstat acrylic kit. Sem si pa kupil za letos nano stvar; CarPro CquartzUK.
Ker imas avto bele barve, bi na tvojem mestu izbral nekaj iz nano tehnologije, recimo: Cquartz, Nanolex Ultra, Wolfs Hard Body, ipd... Ciscenje bo lazje in se dolgo zdrzi (~12 mes.).
Poglej tudi www.spoliraj.si. Dosti stvari se dobi tudi pri nas. Ampak CSF nima ne Zainota in ne Cquartza, bos moral narociti v UK.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.409
5.685
113
za plastelin nabaviš bilt hambert autocal. ne rabiš lubrikanta je dovolj voda, pa še cena je primerna.
Drugače je pa za zaščito bolje sealant kot vosek.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
Citat:
Uporabnik spenstar pravi:
Daj povej, zakaj si se tako zagrel za Zaino?

Na Priuschat in GM-Volt forumu sem zanj bral same pohvale, tako da tem uproabnikom zaupam. Vsekakor pa sem odprt še za druge predloge.

Zima je vsekakor pustila na laku dosti takih delcev, ki so se spirjeli z barvo in to niso samo rjasti delci, čeprav je teh največ. V vsakem primeru bom cel avto zglinal, da spravim to svinjarijo dol z laka.

Ker sam nimam prostora za umivanje avta, ker živim v bloku, imam trenutno dve ideji, kako bi to naredil. Prva je ta, da ga zapeljem čez Petrolovo pralnico brez voskanja, avto zglinam in ga še 1x zapeljem čez pralnico brez voskanja. Potem dam gor en nanos Zaino Z-6 Ultra Clean Gloss Enhancer Spray, potem pa še en nanos Z-8 Grand Finale Spray Seal.

Druga možnost pa je, da ga zapeljem v BTC, v tisto pralnico, kjer si ga lahko sam operem, pa grem čez postopek pranja s svojimi šamponi in materiali, ki sem jih navedel v zgornjem postu. Tam bi uporabil le wap.

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
Si ti prebral tale vodic Priprava laka?
Tebi se manjka Z2 ali Z5 Pro. Tisto kar ti gledas so detailarji.
Da se ve, Zaino je super stvar, samo je ze malo oldschool. Jaz bi ti priporocil, da ga sam operes na zetone, vedro, sampon in kaksna dobra goba ali MF rokavica, tudi detergent lahko uporabis pri pranju, da ga dobro ocistis.
Sem ti ze gor napisal, kaj je trenutno IN.
Poglej se na tole nemsko trgovino http://www.lupus-autopflege.de/Zaino_1 ce so cene kaj bolj boljse. Trenutno je funt zelo mocan proti evru, tako da cene niso "vec" tako ugodne.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
A čez vse to je potrebno iti? Tudi čez polisher? Ni zadosti, da avto dobro opereš, pogliniš in daš Z6 in Z8?

Edit: Sem računal. Nemci so dražji.

Nazadnje urejeno:

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
Z2 in Z5 nista klasicni polirni pasti. Prvi je sealant, medtem ko drugi je sealant +glaze (zascita in glazura, da ti skrije manjse praskice). To sta osnovni zasciti, potem sele Z6 in Z8 grand finale.

spenstar

Fizikalc
2. sep 2007
966
119
43
Seveda traja.
smile-1.gif
Tisto kar si linkal, ni potrebno imeti. Je kot trdilec pri laku, ce karikiram. Pospesi postopek "dozorevanja" zascite.

Vse o Zaino sistemu Klikenzi .

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
A lahko kaj zaje*** sam s tem plastelinom na laku avtomobila ? Lahko celega "posvalkaš", je ta plastelink večkrat uporaben ?

Kaj priporočate za fakin mušiče (črn lak spredanj maska, ma niti krtače v avtopralnici jih več ne spravi dol). Gledal sem ež zadeve na spoliraj.si samo kaj ko je vse kar kupi takoj 100€ en "kompletek" :S

luka51

Guru
16. avg 2007
14.409
5.685
113
Jordan, če ti plastelin med delom ne pade na tla nimaš kaj zajebat. plastelin je uporabn dokler ni umazan. maš lahko za 5x ziher. Če ni pretirano umazan avto pa dosti več. Za začetek delaj z manjšii kosi, če ti slučajno kak pade na tla.
mušice pa redno pranje. zdaj pa nič kaj dosti več, ker so kisline v mušicah naredile svoje in maš najverjetneje trajno poškodovan lak, ki ga ne reši niti poliranje. Pa še črna barva ki pokaže vsako poškodbo te ubija.

@ andy
ok še moj nasvet. bilt hambert autoclay regular. potem valet pro achilles prep all in one pasta. Čisti, fila in malo zaščiti. ker itak samo s plastelinom neboš rešil problema. Ti boš spravil ven železne delce, malo rjavega feka bo pa še ostalo na avtu. sploh na beli barvi. za konec pa preko pa nek dolgo obstojn sealant. vse skupaj lahko delaš pred blokom na roke brez mašine. . glede zgoraj omenjenih produktov ni v bistvu nič kaj pretirano uporabnega. za tvoj namen razen plastelina. Ostalo bi prišlo v poštev, če bi mel svoj prostor za pranje.

Nazadnje urejeno:

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:
Kaj priporočate za fakin mušiče (črn lak spredanj maska, ma niti krtače v avtopralnici jih več ne spravi dol). Gledal sem ež zadeve na spoliraj.si samo kaj ko je vse kar kupi takoj 100€ en "kompletek" :S

Jaz za mušice uporabljam Motul Wash&Wax, ki ga imam drugače za motor. Kupiš ga v TC Motoshop, stane pa ena flaša 12 EUR.
Našpricaš, pustiš 15 sekund ali več, da se napije, potem pa obrišeš.

AndY1

Guru
Osebje foruma
18. sep 2007
22.084
4.080
113
Citat:
Uporabnik spenstar pravi:
Seveda traja.
smile-1.gif
Tisto kar si linkal, ni potrebno imeti. Je kot trdilec pri laku, ce karikiram. Pospesi postopek "dozorevanja" zascite.

Vse o Zaino sistemu Klikenzi .

Hvala! Si bom prebral!