Začetnik - Kateri aparat priporočate?

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Torej, rad bi se začel malo amatersko ukvarjati z fotografiranjem in kasnejšo obdelavo slik. Kateri aparat bi mi priporočali? Je v začetku bolj smotrno poseči po čem v rangu Canona S5 IS ali raje kak vstopen DSLR? V Leclercu imajo trenutno Canon EOS350d kit za cca. 380 eur, se bi splačalo to?

Nazadnje urejeno:

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
bi bi. saj se po moje hitro naučiš upravljanja tudi z DSLR-jem, pa tudi 350D je zelo fajn mašinca.

sam sem ravno s tem v mislih najprej nabavil kompakta, sicer ne najšvohnejšega, pa je vseeno bila napaka, sem po kakšnem mesecu in pol skočil v DSLR razred.

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Če misliš, da te bo (D)SLR svet potegnil, potem sploh ni dileme. Vzameš tisti komplet in se učiš. Za zmerno ceno dobiš relativno veliko (ne poslušaš raznih pipetkarjev, ki jih moti to in ono), si pa praktično neomejen z opremo.
Če pa te bo motila velikost, menjavanje objektivov, več dela (da iz aparata izvlečeš vse kar zna - RAW) ..., potem raje vzemi S5.
Res je, da lahko tudi z DSLR slikaš na trotl, vendar vprašanje, če ima to smisel.
Moram reči, da sem po nekaj foto člankih na blogu prejel kar nekaj podobnih vprašanj. Bom enkrat kaj več napisal na to temo. Ampak ni časa ...
bonk.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
nekak tak kot je krava napisal.
če te menjava in nošenje objektivov ne moti oz ti je to v veselje in če misliš res 90% slik iz fotiča obdelat predno daš razvit ali kje objavit potem je dslr zate. v nasprotnem primeru pa rajše S5 ali kaj podobnega.
pa če misliš z dslr slikat na auto pol je tut čist brez veze da ga imaš.

kwa

Fizikalc
8. avg 2007
1.088
0
36
Citat:
Res je, da lahko tudi z DSLR slikaš na trotl, vendar vprašanje, če ima to smisel.
zakaj nebi imelo smisla?
pogosto srečujem ta stavek....in vse kar je povezano z DSLR in AUTO je božji greh?
ne-ne-1.gif

nisem pa še zasledil konkretnega odgovora ZAKAJ? kaj je tako grešnega pri tej kombinaciji?
confused-1.gif

jest ne vidim razlike med DSLR - COMPAKT in AUTO? razen tega da DSLR naredi 10x boljšo sliko
cheer.gif

jest pravim, če imaš denar raje kupi DSLR pa slikaj kakor hočeš, slike bojo tako ali tako boljše kokr z katerimkoli kompaktom...
wink-1.gif

krava

Majstr
5. sep 2007
3.665
340
83
www.kacnje.eu
Citat:
Uporabnik kwa pravi:
Citat:
zakaj nebi imelo smisla?
pogosto srečujem ta stavek....in vse kar je povezano z DSLR in AUTO je božji greh?
ne-ne-1.gif

nisem pa še zasledil konkretnega odgovora ZAKAJ? kaj je tako grešnega pri tej kombinaciji?
confused-1.gif

jest ne vidim razlike med DSLR - COMPAKT in AUTO? razen tega da DSLR naredi 10x boljšo sliko
cheer.gif

jest pravim, če imaš denar raje kupi DSLR pa slikaj kakor hočeš, slike bojo tako ali tako boljše kokr z katerimkoli kompaktom...
wink-1.gif

Običajno je DSLR predrag, da bi ga kupoval kot trotl kamero. Prav tako višji razredi DSLRjev nimajo več tiste avtomatike (glave, hribov, rožice ...) in ga je pač potrebno uporabljati kot se mu pristoji
smirk-1.gif

Vsaj pri Canonih je tudi tako, da uporaba avtomatike nima RAW - kar spet pomeni, da je aparat zajel boljšo sliko, kot je tista, ki jo dobiš.
Seveda pa to lahko počne vsak, ki si to želi. Ni nič nezakonitega. Ko sem kolegu posodil aparat, sem mu tudi rekel - nastavi na ... in slikaj kot s trotlco.
evil.gif

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.561
4.486
113
49
Na sončni strani ALP
Sam sem šel iz SLR na digitalnega kompakta. Ogromno funkcij in nastavitev sem pogrešal. Predvsem hitrost.
Ko pa mi je A70 začel nagajati, sem začel raziskovati DSLR. Na koncu sem ugotovil, da je 1.500 € predrag špas
in se odločil za "bridge" FinePix S9600. Danes pa bi verjetno vzel S100fd.

Če ti zgornja meja €€€ za dodatno opremo ni problem, potem nimaš kaj drugega kot DSLR,
če pa si omejen z €€€, potem se odloči za enega od boljših kompaktov.

Premisli pa tudi, kaj si sploh želiš od fotografije oz. kaj boš slikal.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
noben dslr ti brez fotošopa ne nardi lepše fotke. ok določeni pogoji so izjeme!
zakaj ne dslr in auto funkcija- zato, ker za take slike lahko daš za fotiča 200€, ker pač temu ni namenjen, ker to potem rata predrag kompakt, ker te bojo slike zelooo razočarale, ker boš vidu, da star ate s kompaktom nardi lepše slike kot ti s 1000€ vredno opremo

slike iz dslr-jev so boljše ker fotka vsebuje več informacij/podatkov katere je potem lažje obdelovat v photoshopu, ker ujame bolj naravne barve in mu razna elektornika ne navija barv in kotrastov, ker imaš več možnosti nastavitev pri manual in se tako lažje prilagajaš razmeram v katerih fotkaš, ker imaš različne objektive s kateremi se spet lažje prilagajaš razmeram.

zakaj potem dslr, če je potrebno obdelovat fotke: ker imajo vsake oči svojga malarja in vsak ima rad drugačen rezultat na koncu, ker ujame bolj naravne barve katere morda v naravi niso tako lepe in katere zaradi elektornke in nastavitve na koncu ne izpadejo čisto isto kot v naravi (pri kompaktih zato poskrbi elektronka, da barve navije tako da so večini všeč), ker ima več nastavitev v manual načinu in imaš tako veliko več možnosti, da dobiš tako fotko kot si jo želiš, ker je veliko dodatne opreme s katero si spet olajšaš pot do željene fotke, ker lahko delaš meterske povečave in fotka še vedno izgleda dobro, ker boljši senzorji v dslr-jih naredijo boljšo fotko pri višjih iso vrednostih...

pač tak jst gledam na to stvar in uporabljam oboje.

kostevc

muhar
24. jul 2007
1.364
2
38
Kostel
kostevc.blogspot.com
Citat:
Uporabnik ChaoRen pravi:
Kolko € bi pa imel zanj?

Novi so okoli 430 - 460 EUR.

Po moje bi se dalo kje med 350 in 400 EUR pogovarjat s tem, da ma zraven še en kup opreme (torbica, stojalo, baterije + polnilec, kartica, ...). Če te zanima povej na PM, pa ti dam kontakt pa se bosta direkt zmenla.

lp, kostevc

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
ksz

Pravkar prinesel iz leclerca EOS 350d z dodatno baterijo ter 2gb cf kartico za pičlih 280 eur.
cheer.gif

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik cizy pravi:
ksz

Pravkar prinesel iz leclerca EOS 350d z dodatno baterijo ter 2gb cf kartico za pičlih 280 eur.
cheer.gif

Kako lepo si me nasral.
bonk.gif

Cena je 499€, dajo 20% popusta in še 15% na teh 20%, če si imetnik kartice. Suma sumarum te pride 384€, brez omenjenih dodatkov. So se zmotili oni ali ti samo nakladaš?
rolleyes-1.gif

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
No no, najprej se malce umiri.

Stvar je taka. Samo eos 350d kit je bil 500 eur. -35% ki ti jih naložijo na kartico. Imeli pa so še eos 350d kit + dodatna baterija + cf kartica za 560 eur na 50% razprodaji. Če ne verjameš ti slikam račun.
smile-1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.884
626
113
Citat:
Uporabnik cizy pravi:
ksz

cheer.gif
Hudo. Jaz sem dal za Ixusa več.
grin1.gif

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik cizy pravi:
No no, najprej se malce umiri.

Stvar je taka. Samo eos 350d kit je bil 500 eur. -35% ki ti jih naložijo na kartico. Imeli pa so še eos 350d kit + dodatna baterija + cf kartica za 560 eur na 50% razprodaji. Če ne verjameš ti slikam račun.
smile-1.gif

Potem pa lucky you. Sem v LJ vprašal za tvojo varianto, pa so se mi smejali.
rolleyes-1.gif
Je pa res, da je veliko stvari 50% sconto.