zacetnik dslr

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
torej, doma se je znasel canon 350D z objektivom (rabljen, po treznem premisleku ce je kdo slucajno antitalent za fotografijo, da se ne bi nov kupoval) 28-80mm.

torej, po vsem prebranem glede funkcij clovek bolj zmeden ne more bit
bonk.gif

rad bi samo, da razcistimo, kaj kaj pomeni, da vidim ce prav razumem in delam
smile-1.gif

ISO vrednost: ce noces uporabljat flasha, manjsi je, manj svetlobe pride na cip, vecji je, vec svetlobe pride na cip, poveca se pa zrnavost (katero vrednost torej kje uporabljati
confused-1.gif
)
potem pa me zanima, hitrost zaslonke (recimo ce hoces da se vidijo luci avtomobilov kot crte?
confused-1.gif

ovca

morfy
Osebje foruma
18. jul 2007
5.881
3
38
37
Cvičkova dežela =)
www.alter.si
Če si začetnik, je bolš, da je ISO na Auto oz. na 100.

Kar se avtomobilov in črt luči tiče. Čas zaslonke mora biti daljši, vendar mora biti fotoaparat obvezno na podlagi (nesmeš ga držat v roki!), ker se ti roke tresejo... Kakšen čas zaslonke si naštimaš, je pa odvisen od željenega efekta... Morm en večer it na nadvoz pri cestnini Dob-tam bo pomoje kaka dobra fotka ratala...
grin1.gif

Tok na hitr, kot amater-amaterji.. Bolj podrobno (oz. če sem ti sploh prav povedu), ti bodo pa tisti povedal, ko malo bolj obvladajo...
zmaga.gif

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
ne ne, se spilam z iso vrednostmi, pa vidim da ni ql met skoz na 100. pa ce dam na avto se skoz flash vklaplja (po difoltu je mislim da 100 tam vrednost)...

bom jaz tud to danes zvecer probal, ce bo vreme zdrzalo. bom naslonil aparat nekam
smile-1.gif
ali pa vzel tripod

jgfd

Pripravnik
7. sep 2007
348
0
16
ISO je občutljivost senzorja, večja je vrednost večja je občutljivost, svetlejša je slika, več je šuma na sliki (bolj zrnata)
hitrost zaklopa, kako dolgo bo zaklop odprt, večja vrednost več svetlobe absorbira senzor
odprtost zaslonke,manjša vrednost bolj odprta, več svetlobe, manjša globinska ostrina

torej če hočeš svetlejše slike večaš hitrost zaklopa, manjšaš zaslonko, povečaš ISO za temnejše slike pa obratno

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Svetlobo kontroliraš s tremi parametri:

- čas
- zaslonka
- občutljivost (ISO)

Recimo da so nastavitve za fotko: 1/125, f8, ISO 200

Če rabiš krajši čas, dvigneš ISO ali odpreš blendo:

1/500, f8, ISO 800
ali
1/500, f4, ISO 200

Bolj odprta je blenda (manjša f številka), manjša je globinska ostrina.
VIšji je ISO, več je šuma.

No te osnove ti morajo postat jasne, potem pa dalje...

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik alexx_ pravi:
ne ne, se spilam z iso vrednostmi, pa vidim da ni ql met skoz na 100. pa ce dam na avto se skoz flash vklaplja (po difoltu je mislim da 100 tam vrednost)...

bom jaz tud to danes zvecer probal, ce bo vreme zdrzalo. bom naslonil aparat nekam
smile-1.gif
ali pa vzel tripod

Flash se ti vklaplja, ker imaš naštimano vejetno eno od avtomatik, kjer ti flash sam prižge, če misli, da je to potrebno. Probaj program P, TV in AV, še prej pa preberi zakaj je vsak.