Xara Picasso se pregreva... kakšna ideja?

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
338
83
Torej:
Xara picasso bencinar, 1.8, letnik 2000. Situacija je taka, da se začne pregrevat (kuhat), če se znajdeš v gužvi in se počasi premikaš (kakšna prometna nesreča, pa stojiš, pa se premakneš, in tako se mu po ene 15-20 minutah zmeša, indikator temperature zraste do vrha in začne javljat da ga ustavi in ohladi). Sem imel pri mehaniku pa če stoji in laufa se ne dogaja nič nenavadnega, ventilator vklaplja baje, samo pri vožnji kot sem jo opisal. Seveda če se pelješ normalno (recimo ko se gužva sprosti ga normalno ohladi nazaj). Kaj naj dam zamenjat da se to ne bo dogajalo?

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Mehanika.

Ne, resno, po mojem termostikalo prepozno vkljaplja in se to pri odprti havbi ne opazi ali pa je mehanik samo pustil avto teči, ni pa gledal na števec temperature.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
338
83
Ja, verjetno je kaj od tega. Saj vklaplja v normalnih okoliščinah. Hvala obema.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Termostat lahko sam prekontroliraš (verjetno ti zdaj zgolj občasno zašteka..potem ne boš ugovotil)..hladen avto vžgi, nekdo naj da gas (npr. 2 jurja vrtljajev) ti pa drži cev ki gre iz motroja na hladilnik (običajno je nekje na vrhu motorja dokaj velikega premera). Ko bo temperatura dovolj narasla (najkasneje na normalno temp. tam okli 90 stopinj) mora termostat odpreti - torej postane v trenutku cev vroča (voda gre na hladilnik)-
Če ostane hladna, temp. na kazalcu pa kar raste potem je to to.

V kolikor spusti vodo na hladilnik, mora čez čas še vklopit ventilator - če tega ne stori potem je fuč stikalo, ki zaganja ventilator (v kolikor se sploh ne obrne..je lahko šel tudi ventilator - navitje -> pod pogojem da je gnan preko el. motorja..če je vezan na glavni jermen, se seveda stalno vrti).

Don_kugla

Pripravnik
17. avg 2007
525
0
16
Maribor
Termostat ali termostikalo!
Druga je bolj malo verjetno!
frown-1.gif

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
nisem ravno expert, ampak a je možno, da je termostat fuč?

V veliki večini se zgodi (ko crkne termostat), da je stalno odprt in je motor prehladen (sploh pozimi).
Sem pa sam pred dolgimi leti imel primer, ko pa se je premalo odprl. Mehankarja sem ob posledici tega (zvita glava) jasno opozoril, naj zamenja termostat.
Pa ga govedo ni in sem 90 km po omenjeni mali generalki delal še veliko. Pri istem tepcu (Opel - Omahen Grosuplje), ki je spet nekaj zašuštral in smo nato še menjali motor.
10.gif

Sismis

Pripravnik
30. sep 2007
34
0
6
Načeloma avtomobili tega letnika nimajo več termostikala, temveč ventilator vklaplja ECU prek relejev. Lahko je tudi več hitrosti ventilatorjev (npr. 2), tako da je opcija, da je skurjen npr. upora za prvo brzino venilatorja in se vse skupaj vklopi šele pri bistveno višji temperaturi motorja.