www.kisik.si WTF?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.987
6.994
113
Skoraj ne verjamem, da še tega ni bilo tukaj, a preiskal sem forum in našel nič.

Me kdo preusmeri na temo, kjer je govora o tej strani, oz predvsem o "tehnologiji" ki jo ponuja.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Mislim, da si vse napisal v naslovu - WTF?!?!

Človeški organizem je dizajniran za življenje pri okoli 20.000 pascalov delnega tlaka kisika (oz. po domače 20% pri tlaku 1 bar). V teh razmerah in ob normalnem dihanju je naša kri več kot 95% nasičena s kisikom. Pri tem delni tlak kisika prispeva le manjši del, saj se večina kisika transportira vezanega, kar pomeni, da niti ni preveč pomembno, kako bogat zrak (dihamo). Človek mirno preživi tudi pri 15% kisika v zraku brez opaznejših težav.

Po drugi strani pa je dihanje čistega kisika ne le brezveze, ampak celo škodljivo.

http://en.wikipedia.org/wiki/Oxygen_toxicity

Seznam je kar zajeten in v bolnišnici se kisika v visokih koncentracijah poslužujejo samo v izjemnih primerih, kjer je potrebno pretehtati cost/benefit situacijo.

Glede kisik.si. Moje mnenje je, da glede na idiotizacijo ljudi na eni strani in na drugi tistih, ki to izkoriščajo za lastni profit ni prav nič čudnega.

Čakam na reklamo za SUPER-DUPER-EKO lesen štedilnik
bonk.gif
(ker kisik v flaši je že zelo blizu....).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.987
6.994
113
Hm, ampak če zadeva ne koristi in je celo škodljiva. Zakaj pri vragi potem lahko prodajajo?! Kaj ni neke kontrole pri nas?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Hm, ampak če zadeva ne koristi in je celo škodljiva. Zakaj pri vragi potem lahko prodajajo?! Kaj ni neke kontrole pri nas?

A se hecaš? Poglej malo okoli sebe...

Alternativna medicina, razni "magnetki" zmanjšanje porabe goriva, Top Shop in njihovi čudežni izdelki...

Glede škodljivosti je itak vprašanje, ker to ni prava maska z vrečko (kot se uporablja v bolnišnicah za dovajanje 100% kisika), ampak samo en cucelj, po katerem (verjetno) zraven vdihneš še zunanji zrak. Poleg tega v taki jeklenki tudi ni veliko kisika in par decilitrov na dan tudi ne bo pustilo posledic.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.987
6.994
113
Nekaj je "sivina", torej če nekdo ne more z gotovostjo trditi da pomaga. Morda magnetki res pomagajo, a 0.001% ampak pomagajo vseeno.

Če pa je tole čisti nateg..pa je zrelo za prijavo..ali pa vsaj za objavo na kakšnem svetu ali pa v medijih?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Sivina je, ko nekdo ne more z gotovostjo trditi, da nekaj NE POMAGA. Velika razlika!

"Bog je", "homeopatija je učinkovita", "naša metla je za 33,8% boljša kot konkurenčna"... to so vse izjave, ki se jih ne da z gotovostjo negirati. Zato so pa tako popularne... ker preprosta človeška logika pač deluje na principu, da če se ne da dokazat, da nečesa ni, potem pa morda celo je.
bonk.gif

Enako je tu. Nihče ne more zagotovo trditi, da v neki X situaciji ta kisik iz flaške ne more pomagati. Kar še ne pomeni, da zadeva ne more biti neučinkovita, škodljiva in/ali nateg. Ampak ljudje itak vidijo samo prvi del te zgodbe.

Glede medijev... slejkotprej boš dobil eno Marijo Novak, ki bo rekla, da po vdihovanju čistega kisika kar naenkrat lahko bolj budno spremljala mehiške nanizanke. Vsekakor dosti bolj primerno za objavo kot en biolog z debelimi očali, ki v nerazumljivem jeziku razlaga, zakaj je zadeva bullshit.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.987
6.994
113
Hja, ampak ti si rekel da je kisik škodljiv, kaj je tu nejasnega ne vem. Ali je škodljiv ali ne?

Če je pri tej zadevi edino placebo efekt, potem zakaj pa ne...kaj je lepšega kot lastno telo stimulirat, da "zdravi" samo sebe. Za kaj takega bi plačal še več kot za standardne metode.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Ne govorit da kisik škoduje no, Michael Jackson ga že leta uporablja in poglejte kako lep je. :>

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Je blo že vse povedan. Pač še en poskus kako potegnt iz ljudi denar za nekaj kar noben ne potrebuje. Ampak ljudje so naivni in če jim en reče, da nekaj potrebujejo pol bo že držal.

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Pa je že kdo poskusil? Sicer pa ne dvomim, da bo dosti ljudi nasedlo, če drugega ne bojo zadevo zbrskali na 24kur potem pa sledi cel bum slo prekisanih estradnikov.

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Hmm očitno je domena registrirana na še en hudo perspektiven s.p. z naše blagoslovljene prestolnice (priznam da sem pričakoval podjetje vzhodeje od maribora)
smile-1.gif

zomirp

Fizikalc
20. maj 2008
2.993
0
36
Lj - Vič
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Ne govorit da kisik škoduje no, Michael Jackson ga že leta uporablja in poglejte kako lep je. :>

Pa Ivan Zidar tudi (da se do jutra strezni ima kisikovo komoro). Res.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Nikjer nisem napisal, da je kisik škodljiv. Preberi še enkrat. Napisal sem, da je škodljiv v visokih koncentracijah / parcialnih tlakih.

Glede placebo efekta pa imaš tudi malce zgrešene predstave. Prav tako ne vem, zakaj bi moral za to plačati več kot za konvencionalno zdravljenje.
Sploh pa mi ni jasno, da mnenje o placebu zaključiš z - zakaj pa ne. Sploh če dejansko veš, da nekaj nima efekta. Nekako tako kot da ti rečem, da boš, če boš vsak dan 2x15 minut stal na eni nogi, dobil za nagrado po smrti 666 devic. Ja no, zakaj pa ne bi probal, mogoče pa le.
evil.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Dejansko je pri potapljanju zastrupitev s kisikom še najmanjši problem (čeprav ja, kot si rekel... it might kill you).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.987
6.994
113
Ne...če mi nekdo reče, da mi bo pomagalo dnevno, če bom 2 x 15min stal na levi nogi, ali plačal 10€ še za glasbo, ki se bo vrtela v ozadju, celotna zadeva pa bo koristla samo zaradi placebo efekte - zakaj pa ne?

A ni boljše plačevat za placebo efekt, kjer se v bistvu telo "samo zdravi", kot pa za kemikalije?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

No prav... jaz ti to rečem. Sedaj pa hitro v kot stat na eno nogo in si govorit "večno bom živel, večno bom živel, prepričal se bom, da bom večno živel...".

Daj se malo zresni in si najprej razjasni pojme o placebu. To ni neko magično zdravilo, ki bi rešilo vse človeške tegobe, kvečjemu za kak glavobol ali PMS pomaga (skratka, psihosomatske bolezni).

Sicer pa... Janez je žal spregledal "the hard way". Tega ne privoščim nikomur... bolje si je prej razjasniti pojme o svetu.