WRT54GL vs. Pre-N pokritost

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
V službi imamo WRT54GL in bi potrebovali nekaj z večjo pokritostjo. V router sem naložil drugi firmware, nastavil vse živo za boljšo pokritost ampak razlika je minimalna. Torej imajo Pre-N routerji kaj večjo pokritost? Nekateri pravijo, da WRT54 še vedno poseka vse, drugi pravijo, da so določeni Pre-N boljši (pa tudi višja hitrost bi prav prišla zaradi mreže).

Na guglu sem prebral celo tono reviewov, primerjav routerjev, a marsikje še vedno piše: ni ga boljšega od WRT54, še posebej če dokupiš boljše antene. Zdaj pa antene pridejo nekje 30€ najcenejše in dalje, tak da ne vem če se splača ali boljše kupit Pre-N - samo katerega?

Vaše izkušnje?

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
395
83
Kras
www.mtl.si
Z WRT54GL je res taka zadeva kot si zapisal. Razlika je relativno majhna, morda do 10%.
Sedaj pa zgolj eno hipotetično vprašanje (pa poudarek na tem, da je WLAN komunikacija DVOSMERNA). Koliko misliš, da pomaga, če boš na njega nabil eno full močno anteno, na strani klienta bo pa ostalo isto stanje? Kmečka pamet pove relativno dosti.

SIcer pa je morda rešitev v še enem WRT54GL, katerega daš na območje, da dobro lovi prvega in potem s tem podaljšaš doseg. Problem je le v tem, če potrebuješ večjo moč v krogu, potem bi rabil x dodatnih routerjev.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Če je boljša antena tudi boljše sprejema signal, na dveh wireless karticah pa je že antena na kablu, ni samo tista direkt iz kartice, problem je edino v laptopih, ki tako ali tako zanič vlečejo vsi po vrsti preko vgrajenih kartic.

No sej po eni strani razumem, da tudi 3 antene ne morejo imeti boljši doseg, samo hitrost, navsezadnje morajo biti routerji narejeni po pravilih in ustrezati standardom (kar se sicer da s drugim firmwarom popravit) in tudi če je 20 anten še vedno oddajajo z enako močjo kot ena antena.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
395
83
Kras
www.mtl.si
Mnjah, recimo.
Kot rečeno, sam sem imel tako bistveno podaljšan domet z dvema WRT-54G z DD-WRT firmwareom gor. Razdalja je bila cca. 50 metrov in dve betonski steni vmes. Routerja sta se videla med seboj z nekje 10% signala (na normalni nastavitvi, tudi nastavitev do konca ni bistveno pomagala), s tem da sem imel potem v okolici drugega routerja pač normalen signal.
Če hočeš povečat signal v eno smer je to odlična možnost, če rabiš krog si ga pa naj... (no verjetno niti ne, le dražje te bo prišlo).

Točna navodila kako nastaviš (in preverjeno deluje) imaš pa na http://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/Repeater_Bridge

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Sej to z repeaterji mi je jasno, imam doma tudi en WAP54, pa bom mogoče probal in videl kak bo, čeprav bi rabil signal v dve nasprotni smeri od routerja. Problem pa je predvsem v tem, da so stene tudi meter debele (grad).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.074
6.920
113
pri taščici
jeba znajo biti meter debele stene.
Sicer ima "sosed" z dvema wrt internet od mene zračne linije preko 200 metrov. Je pa res da je vmes samo nekaj dreves, in da sta ruterja pri oknih....

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
No OK, hvala zaenkrat. Torej bo treba probat z boljšimi antenami, moral bi si jih nekje sposodit, da bi sprobal, če je razlika. Ker ravno zaradi sten je problem kable potegnit, bi bilo potem treba veeelik ovinek naredit okoli, kabel skrit pod letvice, pohištvo odmikat...

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
395
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Ker ravno zaradi sten je problem kable potegnit, bi bilo potem treba veeelik ovinek naredit okoli, kabel skrit pod letvice, pohištvo odmikat...
Kakšne kable
confused-1.gif

PS: Če boš testiral antene, napiši kakšno besedo tukaj o vtisih. Bomo videli, če so bila moja pesimistična pričakovanja utemeljena.