Wok na indukciji

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.399
113
Iz vidika kuhanja, ti žal noben vok na indukciji ne bo delal enako dobro kot takrat ko ga postaviš na plin. Pri indukciji ti greje samo tam kjer imaš direkten stik s ploščo, pri plinu ti segreva tudi višje in bistveno lepše zapeče.
Po dobrem letu uporabe priznam, da mi je žal, da sem namesto plina vzel indukcijo. Vsaj kar se kuhanja tiče. Glede čiščenja pa je seveda druga pesem ;)
 

matej1990

Fizikalc
14. feb 2020
468
110
43
Obstajajo tudi litoželezni voki z lepim ravnim emajl dnom. Se dobro obnesejo, samo ne sme ti pasti na ploščo. :D
Je pa težava indukcije to kar je ribicija rekel. Vok ima na indukciji hladnejše stene. Se temperatura sicer nekoliko razleze/porazdeli, ampak ni enako, kot "objem" plina. Se je potrebno navadit.
 

Maxwell

Zelenc'
5. avg 2020
29
5
3
Že nekaj časa uporabljam vok iz Momax-a: https://www.moemax.si/p/premium-living-vok-gourmet-008619034604 in to na indukciji. Lahko rečem, da je prijetno pozitivno presenetil. Vok se zagreje hitro in do višjih temperatur, kot so se predhodni. Obvezna uporaba olj, ki so primerni za višje temperature!
Do sedaj sem se držal Tefalovega programa, ki pa je povsem neprimerljiv, s tem da ima zelo kratko življensko dobo. Seveda pa za zgoraj omenjenega še ne vem, kako se bo obnesel dolgoročno.

Upam, da bo nasvet pomagal.
 

irwin

Majstr
13. mar 2008
1.397
383
83
Ta konkretni model laufam na Lidlovi prenosni indukciji. Top, edini model Hackmana- Fiskarsa ki me gane .
 

b_t

Pripravnik
17. okt 2007
308
6
18
Vok na indukciji ni neka huda znanost. Delal bo vsak, ki je deklariran za indukcijo.
Jaz uporabljam kar en vok iz Ikee - konkretno tale: https://www.ikea.com/de/de/p/oumbaerlig-wok-20343648/
in sem čisto zadovoljen (za domačo uporabo).

Ko sem kupoval indukcijsko ploščo, sem gledal tisto zgoraj od Electroluxa - gre samo za en podstavek, tista zavita reč nič ne pripomore k indukciji,
pa še precej draga je bila takrat. S podstavkom samo korigiraš, kateri del voka greješ - tisti, ki je obrnjen proti plošči.

Profesionalno pa se vok uporablja na izjemno močnih plinskih gorilnikih, pa se praži hrano minimalno časa.
Tudi navaden plinski štedilnik ne premore gorilca z 20kw, tako da je brez veze razmišljat o razliki med plinom in indukcijo.
 

Oakey

Majstr
3. feb 2016
868
504
93
Mate kakšen dober recept za pripravo azijske hrane v woku? Sam delam Pad Thai, kislo pekočo juho pa v navadnem loncu, čeprav bi verjetno šlo tudi v woku.
 

raners

Majstr
4. mar 2008
2.824
442
83
Kak dober recept bi tudi mene zanimal, ampak verjetno imaš polno tega, če malo pogooglaš... ;)
Lahko pa kdo prilepi kak link, če ima kak dober recept... ;)
 

Oakey

Majstr
3. feb 2016
868
504
93
Receptov je malo morje, mene pa zanimajo preizkušeni recepti s sestavinami, ki jih imamo na razpolago v Sloveniji, ne pa z receptom nekoga iz Nove Zelandije.

Pad Thai delam po tem receptu https://www.kulinarika.net/recepti/eksotika/pad-thai-prazeni-rezanci-po-tajsko-/3834/

Za kislo pekočo juho pa še nisem našel dobrega recepta - samo neke približke, zato ponavadi naredim s pomočjo tele paste in gor napisanim receptom. https://www.asia-supermarket.si/pasta-zakislo-pekocojuho-asianhomegourmet
 

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Tudi navadni plinski grelec ne bo dovolj dober za wok. Mora biti namenski gorilec, precej močnejši.