Kot že naslov pove sem se lotil Wit-a.
OG 1.053 (13°P) FG 1.010 (2,5°P)
In sicer:
10% ovsenih kosmičev,
30% "surove" pšenice,
10% Vienna
50% PA
Hmelj (S. Golding, Columbus) za grenčino 60' - 13IBU.
Kamilce 7g, koriander 15g, Sevilla pomaranče 40g.
kvas: Mangrove Jack M21
Polovica čajne žličke Nutrivit-a
Adjunct mash z 20% PA + 10% ovsenih k. + 30% pšenice v 6 litrskem loncu na plinu:
-15minut na 50°C
-15minut na 65°C
-15 minut vretje
To goščo sem zlil v glavni lonec, kjer je preostali del sladu čakal na 50°C. Temp 1. mashanja med 64 in 67°C 30min, 2. masha med 64 in 69 30min potem sem počasi začel segrevati 76-78°C. počakal 10 minut in spiral z vodo.
Ja vem malo so hecne tele temperature ampak na kuhinjskem plinu in 30L loncu se (še) ne da bolje kontrolirat.
OK in sestavine tudi niso ravno vse 100% prave za ta profil. Šlo se mi je bolj zato da dam priložnost kvasu M21 da se izkaže. Poleg tega sem si vzel čas za ves mash postopek. Pač velik delež neslajene pšenice (30%) zahteva časovni davek. In še želel sem doseči čim večji delež vseh vrst sladkorjev, da bo pivo čim bolj "kompleksno".
Pivino sem prezračil z akvarijsko pumpo ( 20minut). Rehidriral kvas (30min) in ga dodal v pivino 20,1°C.
Po cca 15 urah je začela zadeva FERMENTIRAT, da sem mislil, da bo kar v luft poletela).Res kaj takega še nisem doživel. Co2 je bruhal ven kt da mu gre za življenje, temperatura je narasla do 23,8°C in po 24 urah zopet padla nazaj na 20°C. Temperature nisem kontrolirali.
Po 24 urah pa se je kvas kot da se mu ne bi dalo več delat lepo umiril in veha zabrbota samo še če fermentor začnem stresat.
Po 24 urah vzel vzorec 5,5°P (1,022). Po 48 urah vzorec 5°P (1,020).
Sicer je še malo prezgodaj govoriti o zaostali oz ustavljeni fermentaciji, vendar ponavadi po 48 urah že lahko vsaj približno veš kam zadeva pelje.
Torej moja skrb je da je kvas šel lepo na dopust in mi bo pustil visok FG. Podobne izkušnje s tem, M21 kvasom sem zasledil na drugih forumih.
Zdaj ali sem jaz naredil napako pri kontroli temperature fermentacije, ali pri slajenju ali pa pri kemiji vode ali pa je kvas malo bolj lene vrste še nekaj časa ne bom vedel. Vsekakor mu bom pustil še 3 tedne časa da se izkaže.
Kar se pa okusa in arome tiče je pa pivo izredno "aromatično". Rahel vonj po pomaranči, citrusih, koriandru ter v tem trenutku še močan okus po kvasu. Rahlo pekoč v ustih. V bistvu je pir zelo piten in nekako saden mu pa še manjka ravno tiste suhosti in svežine , ki pa jo dosežeš samo z nizkim FG.
To pa je tudi moj glavna skrb glede tega kvasa, namreč da ima nižji "attenuation" kot jo deklarira MJ Attenuation: 70-75%.
Glede na to da je 40% neslajenih dodatkov sem pomislil tudi na manjko mikro-elementov ( Cink ipd) za rast kvasa. Ali je možno da se kvas revitaliziral z naknadnim primešanjem Nutrivita??
V skrajnem primeru, lahko še vedno dodam nekaj Brett-a iz Orvalovih flaš in čaaakaaam.
Ima še kdo izkušnje s tem kvasom?
OG 1.053 (13°P) FG 1.010 (2,5°P)
In sicer:
10% ovsenih kosmičev,
30% "surove" pšenice,
10% Vienna
50% PA
Hmelj (S. Golding, Columbus) za grenčino 60' - 13IBU.
Kamilce 7g, koriander 15g, Sevilla pomaranče 40g.
kvas: Mangrove Jack M21
Polovica čajne žličke Nutrivit-a
Adjunct mash z 20% PA + 10% ovsenih k. + 30% pšenice v 6 litrskem loncu na plinu:
-15minut na 50°C
-15minut na 65°C
-15 minut vretje
To goščo sem zlil v glavni lonec, kjer je preostali del sladu čakal na 50°C. Temp 1. mashanja med 64 in 67°C 30min, 2. masha med 64 in 69 30min potem sem počasi začel segrevati 76-78°C. počakal 10 minut in spiral z vodo.
Ja vem malo so hecne tele temperature ampak na kuhinjskem plinu in 30L loncu se (še) ne da bolje kontrolirat.
OK in sestavine tudi niso ravno vse 100% prave za ta profil. Šlo se mi je bolj zato da dam priložnost kvasu M21 da se izkaže. Poleg tega sem si vzel čas za ves mash postopek. Pač velik delež neslajene pšenice (30%) zahteva časovni davek. In še želel sem doseči čim večji delež vseh vrst sladkorjev, da bo pivo čim bolj "kompleksno".
Pivino sem prezračil z akvarijsko pumpo ( 20minut). Rehidriral kvas (30min) in ga dodal v pivino 20,1°C.
Po cca 15 urah je začela zadeva FERMENTIRAT, da sem mislil, da bo kar v luft poletela).Res kaj takega še nisem doživel. Co2 je bruhal ven kt da mu gre za življenje, temperatura je narasla do 23,8°C in po 24 urah zopet padla nazaj na 20°C. Temperature nisem kontrolirali.
Po 24 urah pa se je kvas kot da se mu ne bi dalo več delat lepo umiril in veha zabrbota samo še če fermentor začnem stresat.
Po 24 urah vzel vzorec 5,5°P (1,022). Po 48 urah vzorec 5°P (1,020).
Sicer je še malo prezgodaj govoriti o zaostali oz ustavljeni fermentaciji, vendar ponavadi po 48 urah že lahko vsaj približno veš kam zadeva pelje.
Torej moja skrb je da je kvas šel lepo na dopust in mi bo pustil visok FG. Podobne izkušnje s tem, M21 kvasom sem zasledil na drugih forumih.
Zdaj ali sem jaz naredil napako pri kontroli temperature fermentacije, ali pri slajenju ali pa pri kemiji vode ali pa je kvas malo bolj lene vrste še nekaj časa ne bom vedel. Vsekakor mu bom pustil še 3 tedne časa da se izkaže.
Kar se pa okusa in arome tiče je pa pivo izredno "aromatično". Rahel vonj po pomaranči, citrusih, koriandru ter v tem trenutku še močan okus po kvasu. Rahlo pekoč v ustih. V bistvu je pir zelo piten in nekako saden mu pa še manjka ravno tiste suhosti in svežine , ki pa jo dosežeš samo z nizkim FG.
To pa je tudi moj glavna skrb glede tega kvasa, namreč da ima nižji "attenuation" kot jo deklarira MJ Attenuation: 70-75%.
Glede na to da je 40% neslajenih dodatkov sem pomislil tudi na manjko mikro-elementov ( Cink ipd) za rast kvasa. Ali je možno da se kvas revitaliziral z naknadnim primešanjem Nutrivita??
V skrajnem primeru, lahko še vedno dodam nekaj Brett-a iz Orvalovih flaš in čaaakaaam.
Ima še kdo izkušnje s tem kvasom?