WindowsXP in počasen zagon

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Živjo,
kolegica mi je pojamrala, da se ji računalnik čudno obnaša... no in mi ga prinese in je šlo nekako takole:
disk je bil nabito poln (kao ji nekj pečka ne dela in ni mogla pospravljat stvari), pospravim stvari na prenosni disk in poženem defrag. Po celodnevnem matranju je nekaj spacal, bolje kot prej. Ok, sem mislil, da bo to kaj pomagalo, ampak še vedno ne dela primerno.

Prej je ob zagonu mlel in mlel... zdaj vsaj tega ni več. Tudi procesor pade na nulo zelo kmalu po tem, ko pokaže namizje, ampak! ko kliknem na Firefox, se le ta sicer pojavi med procesi, prikaže ga pa šele po nekaj minutah čakanja. V tem času sicer lahko odpiram word recimo brez problema, samo ff pa od nikoder. Tudi procesor ostaja na nuli. Opazil sem tudi, da se hkrati s tem ko se pokaže ff, prikažejo tudi ikonice za odklopljen wireless in mrežni kabel, ki jih takoj po bootu ni videti (torej po cca. 5minutah). Tudi System in Network connections sta nedostopna prvih nekaj minut boota. Komu jasno, kaj bi bilo?

Aja... pa tudi pekač je po mojem mnenju crknil. V windowsih ne prebere nobenega medija, pa tudi ko grem na restart in bi želel bootat z live cd, se nič ne zgodi, ne zavrti ploščka, samo neki tk tk tk dela. Crknil?
@edit: sem se spomnil da bi očistil lečo in glej da zlomka, zdaj pa nekaj dela, bomo vidli kolk dolgo...

Lp
Peter

Nazadnje urejeno:

mtey

Pripravnik
30. nov 2007
742
0
16
haha, jaz imam točno isti problem oz. enak notebook ravno pred sabo!

AMDjev notebook, dela počasi, dolgo rabi da odpre, DVD tudi ne dela, sem očistil lečo, delalo 1 CD, ...

Rešitev? Format in na novo. Vse drugo so samo začasne rešitve.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Hm... jst imam HP Compaq nx7400 s CoreDuo procesorjem in z xpji bi to moglo letet. S sistemom je sicer vse v redu, samo če bi hotel reinstall narest, bi mogu spraznit cel disk, ker ima sam eno particijo. To bi pa traaajalo.

No, enota zaenkrat dela, celo prebere, kar je prej zapisal
grin1.gif

mtey

Pripravnik
30. nov 2007
742
0
16
Ko delajo stvari počasi so problemi skoraj vedno v operacijskem.

Kaj bi jaz naredil?

zaženi msconfig, zmeči nepotrebne stvari iz zagona/startupa (adobe speed launcher, winampa, ...). Z CCleanerjem očisti disk temp zadev. Zaženi Antivermins Smitfraudfix v varnem načinu ter očisti disk. Zaženi tudi Spybot S&D ter Lavasoft Ad-aware. Preglej tudi z antivirusnim,

Desni klik na ikono "Moj računalnik", lastnosti, nato zavihek dodatno ter učinkovitost delovanja (oz. nekaj takega). Daj na "nastavi za najboljšo učinkovitost delovanja". Nato desni klik na c disk, lastnosti, ter kljukico ven iz "pospeši iskanje z indeskiranjem diska". Ko te nekaj vpraša daj prezri vse. Še defrag in scandisk.

Mogoče še kakšno ploščico spomina, to je pa z moje strani vse, kar ti lahko svetujem, brez da bi formatiral disk.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Pregledano. Našel nekaj komadov, odstranil brez problema. Tudi adaware je našel še par ostankov (mywebsearch al kaj že).

Mislim da je hec, ne da bi prepočasi zaganjal procese, ampak ker neke osnovne zažene, potem pa čaka in čaka... v priponki je spisek, kaj zažene takoj, potem pa se pojavi še nekaj novih, ko začne vse delat. A na prvi pogled kaj bistvenega manjka?

Lp
483024-procesi.JPG

Priponke

• 483024-procesi.JPG
    483024-procesi.JPG
    73,1 KB · Ogledi: 188
Nazadnje urejeno:

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Skoraj 100% sem, da ima(š) Vundo glede na procese in glede na to, da ni uporabniških imen pri procesih.

Spybot ga zna spucat koliko-toliko, bolj je učinkovit Spyware Doctor. Marsikateri AV pa ga ne zazna oz. ne zna spucat (pa čeprav gre za trenutno najbolj razširjen virus
rolleyes-1.gif
).

Aja - v msconfig izklopi VSE pod startup, ctfmon se bo sicer sam nazaj nastavil če ima(š) Office, drugo pa je vse balast.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Mimogrede: za vundo obstaja en free programček Vundofix (poguglaj).
Še to: pred kratkim sem imel tudi sam Avasta, delalo je vse počasi za posrat, ko sem ga odstranil/zamenjal,
je računalnik čudežno oživel.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Hha... tudi to se mi je zdelo čudno ja, da ni uporabnikov nikjer...

Ampak... kolegica je rekla da rabi laptopa čez vikend in da ji bo tip na novo dal windowse gor... sem ji reku good luck (pa upam da ji ga ne bo tip spet z nortonom posral
crazy1.gif
)

Hvala vsem za pomoč, imate zvezdice
zmaga.gif