Windows Phone 7

Aliens

3700. registrirani uporabnik
18. jun 2008
319
4
18
Danes sem ga imel možnost imeti v rokah. Sicer samo 5 minut toliko, da sem na hitro šel čez vmesnik.
Nobenega zatikanja, lepi prehodi, koncept teh tiles-ov je super. Popolnoma druga zgodba kot Windows Mobile (če odmislimo funkcionalnosti, katere bodo na začetku nekoliko okrnjene).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

18 strani dolg review na ArsTechinica:

http://arstechnica.com/microsoft/reviews/2010/10/windows-phone-7-the-ars-review.ars

Kolikor sem bral, je novi vmesnik res za prste obliznit. Samo funkcionalnost je pa
bonk.gif
. Meni gre na jok ob spodnji tabeli:

208491-os_smackdown_chartlarge_original.png

Skoraj vse to je podpirala že prejšnja verzija. Se še komu zdi, da je pri teh Phone OS-ih napredek malo backwards? Dajmo oklestit čimveč funkcij in telefon čim bolj zapret. Ljudje so itak zabiti in ne rabijo vsega tega.

maddog

Fizikalc
16. avg 2007
1.817
0
36
okolica MB
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Se še komu zdi, da je pri teh Phone OS-ih napredek malo backwards? Dajmo oklestit čimveč funkcij in telefon čim bolj zapret. Ljudje so itak zabiti in ne rabijo vsega tega.

To velja za 2 od 3 :D

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Jaz sem se malo igral z WP7 na LG Optimus 7.. kar se tiče hitrosti vmesnika poseka vse kar sem videl :D iOS na iphoneu se mi dejansko zdi še najslabši. Funkcionalno je pa res WP7 zelo okleščen. Ne dvomim pa, da bo za vse manjkajoče funkcije se zelo hitro našla rešitev, saj je WM ravno tako precej pomanjkljiv, pa so ga zelo dobro poštimali ostali razvijalci. Pričakujem, da bo z WP7 enako.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik airj pravi:
Jaz sem se malo igral z WP7 na LG Optimus 7.. kar se tiče hitrosti vmesnika poseka vse kar sem videl :D iOS na iphoneu se mi dejansko zdi še najslabši. Funkcionalno je pa res WP7 zelo okleščen. Ne dvomim pa, da bo za vse manjkajoče funkcije se zelo hitro našla rešitev, saj je WM ravno tako precej pomanjkljiv, pa so ga zelo dobro poštimali ostali razvijalci. Pričakujem, da bo z WP7 enako.

Naloži dve aplikaciji na Win pa potem poročaj.

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Jih imam na WM6.5.3 okoli 30, pa ni nobenih težav, ni upočasnitev, ne trokira, ne blokira, ne nič. Dela zelo dobro. Na WP7 pa sta bili naloženi 2 aplikaciji. zato ne bom nič komentiral. Sklepam, da ne bo trokiral onič, če že z WM6.5 ne blokira nič.

dufus

Fizikalc
13. okt 2007
1.927
60
48
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:

18 strani dolg review na ArsTechinica:

http://arstechnica.com/microsoft/reviews/2010/10/windows-phone-7-the-ars-review.ars

Kolikor sem bral, je novi vmesnik res za prste obliznit. Samo funkcionalnost je pa
bonk.gif
. Meni gre na jok ob spodnji tabeli:

Skoraj vse to je podpirala že prejšnja verzija. Se še komu zdi, da je pri teh Phone OS-ih napredek malo backwards? Dajmo oklestit čimveč funkcij in telefon čim bolj zapret. Ljudje so itak zabiti in ne rabijo vsega tega.

po vsem tem se ios zgleda povsem spodoben:)
sam sem mel namen kupit prvo posiljko htcjev, ker mi je ravno sedajsnji sel po gobe. pa sem se ravno zaradi oklescenosti odlocil, da pocakam na drugo verzijo..
sploh pa kdo se spomni ukinit quick dial?!

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Primerjalne tabele so krneki. Zakaj? Zato, ker lahko vsak mulo sestavi tabelo, kjer ima poljuben OS same kljukice in konkurent same križce
smile-1.gif

Meni se zdi WP7 VELIK korak naprej v primerjavi z WM.

PS: Ves smisel pametnih OS-ov je ravno ta, da se v njihovi življenski dobi teli križci in kljukice možno spreminjajo
smile-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik Mikrohard pravi:
PS: Ves smisel pametnih OS-ov je ravno ta, da se v njihovi življenski dobi teli križci in kljukice možno spreminjajo
smile-1.gif

Ne razumem čisto. Kako boš spremenil basic funkcije OS-a, ki niti multitaskinga ne podpira, kaj šele procesov ki tečejo v ozadju in/ali posegajo v sistemske nastavitve?

iOS npr. še vedno nima Today screena, ki je po mojem mnenju ena izmed ključnih stvari pri telefonu. Brez jailbreak-a je popoln no-go kakorkoli implementirati to.

Poleg tega ni za verjet, da bo današnji HW čez nekaj časa, ko "se bodo križci in kljukice spremenili", sploh upravičen do nadgradnje. Sodeč po izkušnjah prej ne kot ja. Bottom line je torej, da danes kupiš nefunkcionalen telefon, ki najbrž nikoli ne bo pridobil željene funkcionalnosti.

Po mojem mnenju sta WM7 in iOS precej bližje telefonom tipa S40 (z java programčki) kot pa dejanskim pametnim telefonom tipa Symbian ali WM 6,5.

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Imej najprej v rokah, potem pa govori. Eno je prečitat take primerjalne tabele. Res da WP7 nima pravega multitaskinga. Ima ga, ampak v osnovi takega kot iOS na iphone 3 se mi zdi. Je pa že zdaj določeno, da nekatere aplikacije bodo vedno delovale v ozadju, če bo avtor za to imel nek tehten razlog. Verjamem, da je tako boljše, da MS odobri, katera aplikacija je res dovolj stabilna da deluje v ozadju.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik airj pravi:
Imej najprej v rokah, potem pa govori. Eno je prečitat take primerjalne tabele.

Potem to, kar piše v tej tabeli, ne drži?

Copy&paste?
Threaded email?
Video klic?
Organizacija aplikacij kako drugače kot po abecedi?

Ne vem no... kot sem že napisal, se mi zdi razvoj OS-ov za telefone backwards. Kaj mi pomaga odličen hiter uporabniški vmesnik, če ima telefon podobne funkcije kot recimo Nokia 6310i.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.884
764
113
www.jernej.org
Hehe... na določenih področjih gre razvoj OS-ov "nazaj". Ampak treba se je zavedati, da se ti OS-i razvijajo za mobilne naprave in ne za PC-je. Če sta ti všeč WM6.5 ali Symbian, si pač zrihtaj tak telefon... ampak dejstvo je, da sta ta sistema bolj ali manj mrtva, kar se razvoja tiče (sploh third party aplikacij, ki so bistvo pametnih telefonov). Sicer pa... copy/paste bo prišel prej ali slej... threaded email tudi... če ne bo gotovo na voljo third party aplikacija (get the point?)... video klic (tudi android ima samo third party aplikacijo :O). Organizacija po abecedi? Homescreen si lahko poljubno nastaviš.

Pač... tabele so "NO GO" za pametne telefone, ker se zadeve tako hitro spreminjajo in ker si lahko vsak po svoji ljubi volji nalaga aplikacije (če so le na voljo). V tabele lahko spakiraš hardware funkcije, če želiš. Software pa res ne.

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Citat:
Uporabnik airj pravi:
Imej najprej v rokah, potem pa govori. Eno je prečitat take primerjalne tabele.

Potem to, kar piše v tej tabeli, ne drži?

Copy&paste?
Threaded email?
Video klic?
Organizacija aplikacij kako drugače kot po abecedi?

Ne vem no... kot sem že napisal, se mi zdi razvoj OS-ov za telefone backwards. Kaj mi pomaga odličen hiter uporabniški vmesnik, če ima telefon podobne funkcije kot recimo Nokia 6310i.

Pretiravaš, kot vedno. Za WM naprave obstaja tako velik community na spletu, kot za noben drugi telefon, tako bo tudi za WP7.. deloma že obstaja na XDA. Za te 4 tvoje pomanjkljivosti bodo kmalu našli rešitev. Dodatno v tabeli recmo removable storage za recimo micro sd kartice ne drži, ker se govori, da določeni modeli bod oto imeli. Ravno tako podpora flashu in html5 bo prišla z alternativnim browserjem, recimo opero. Point smart phone je ravno to, da si ga lahko prilagodim mojim željam, če rabim vse, bom pač vse namestil

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Še enkrat, kako bo comunity poskrbel za implementacijo funkcij v software, ki je povsem zaprt?

Mislim, da glede removable storage drži, saj specifikacije predvidevajo samo dodaten storage, ki pa naj ne bi bil "user removable". Preberi si o tem. Bottom line je, da se bodo aplikacije shranjevala na ta storage in MS noče, da bi lahko to enostavno preneseli na drug telefon. Tako da je v tem trenutku zadeva no-go.

Citat:
Point smart phone je ravno to, da si ga lahko prilagodim mojim željam, če rabim vse, bom pač vse namestil

Točno o tem govorim tudi jaz.
smile-1.gif

Novejši mobilni telefoni so pisani na kožo v prvi vrsti proizvajalcem, v drugi vrsti razvijalcem in v tretji vrsti easy uporabnikom.
Power userji so/smo ostali praktično na suhem, oziroma moramo požreti velik cmok v grlu in se privaditi na manj svobode in slabšo funkcionalnost.

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Ne pretiravaj, WP7 ni povsem zaprt, res pa je, da ni tako odprt kot WM, kar se mi zdi prav. O micro SD karticah pa zdaj nism povsem prepričan, ker vem za vsaj dva prihajajoča modela, ki bosta imela micro SD slot na voljo uporabniku.. Razen če je to neuradno in bo ob uradni predstavitvi ostala ta dva modela brez tega..

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Power userji so/smo ostali praktično na suhem, oziroma moramo požreti velik cmok v grlu in se privaditi na manj svobode in slabšo funkcionalnost.

Problem funkcij za power userje je v tem, da jih zna uporabljati zelo mali odstotek uporabnikov. Velika večina pa se zelo hitro ustreli v nogo, potem pa po forumih trolajo, kako zanič je ta telefon/OS.