Win7 - ikone se same poravnajo

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Win7 Pro 64 bit - po ponovnem vklopu računalnika, se ikone ponavadi vedno poravnajo levo, torej ne ostanejo tam, kamor jih jaz postavim po desktopu - samodejno razporejanje ikon je izklopljeno.

Kakšna ideja, da jih prepričam, da ostanejo na svojem mestu, kjer jih hočem?

Resolucija je 2.560x1.600, display port...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Uf, "večni" problem Windows.

Sem enkrat sam spraševal (še za XP).

So neki programi, ki zapomnijo položaj ikon, in po vsakem startu Windows jih nazaj postavijo. Konkretnih imen se zdaj ne spomnim.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Sicer ni direktna rešitev problema, ampak zakaj bi sploh imel katerokoli ikono na namizju?

Pritisneš start gumb in začneš tipkat ime programa / ime dokumenta. Napišeš prve tri ali štiri črke, vidiš, da je to to in pritisneš enter. Precej hitreje kot križarjenje z miško po namizju in dvojni klik.

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
V Win 7 je še bolj simpl rešitev, pripneš si programe v opravilno vrstico, imaš vse na dosegu enega klika.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

To itak... ampak spet ne preveč, da ni zmede.

Jaz imam:

- Chrome
- Gmail
- GTasks
- GCalendar
- Windows Explorer

Ostali pomembni programi so "pin"-ani v start meniju, vse ostalo pa zaganjam s start + tipkanje.

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Hvala, itak imam dosti prostora v opravilni vrstici (2.560x1.600
smile-1.gif
), pa še kakšna rešitev se najde, vendar me vseeno malce jezi.

Na prejšnji mašini (w7) je to delalo b.p. - sumim Rainmeter, ki sem ga naložil in odstranil - zdi se mi, da me od takrat to zaj...

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
kzs:

in kaj je razlika med pinanjem programov v opravilno vrstico in quicklaunch bar-om?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Prvo je boljsi koncept (vsaj zame). Zakaj bi imel najprej quicklaunch, potem pa se spisek programov, ki tecejo, ce so lahko prilepljeni na spisku in imajo samo malo drugacen indikator ? Torej dobra ideja. Ne razumem pa ljudi, ki bi prilepili v tisto vrstico po 20+ zadev, ki jih imajo sicer na desktopu - se vedno se mi zdi prakticno, da lahko (ce tako zelis) ikone postavis na desktop, sploh ker se vseh stvari ne da prilepiti v opravilno vrstico enako, kot je to z bliznjicami na desktopu.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
problem desktopa je, ko imaš odprtih 10 programov, in preden vse dol spraviš, traja. Tud če klikneš Show desktop, traja par sekund, da vse dol spravi...

Sej men se zdi, da je ta pin bar ubistvu isto kot quicklaunch, sam da so ikone večje, al kako?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
To imas pa nekaj hudo narobe z racunalnikom. Ko recimo pritisnem Win+D, kar je ekvivalent klika na "show desktop", le da naredim to bistveno hitreje, kot bi z misko nacentral ikonico in kliknil (leva roka je tako ali tako stalno na tipkovniciin cisto v blizini omenjene kombinacije), je zadeva trenutna ne glede na to koliko oken je odprtih (dva brskalnika, od katerih ima FF odprtih od 3 do 10 oken, nekaj oken Explorerja in obcasno se kaksen program. To je na 4.5 leta starem C2Dm tako da ce niams ravno kaksne predpotopne skatle, racunalo ne more biti krivo za pocasen odziv.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
no ja. vsak ima svoj način dela, in jest pač ne uporabljam show desktop, ampak vse startam iz orodne vrstice...

sm zdele probal win+d, pa hitro zapre... sam zdele mi noben program nič ne obdeluje... če je pa kakšen program busy, pol se pa tam zašteka...

kakorkoli: še vedno ne vem razlike med pin launch in quickbar launch?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
QuickLaunch so bližnjice na program, enako kot v start menu ali na desktopu. (torej klik požene program)

Tisto na Windows 7 pa je kombinacija tega in starih "gumbov" programov v task baru (torej trenutno zagnani programi).

Z drugo besedo: ko poženeš program s tem, se ne pojavi v task baru, kot prej, ampak se samo spremeni barva (ozadje al kak že) gumba, s katerim si ga startal. Če potem klikneš na ta gumb, ga ne bo spet zastartal, ampak le v ospredje dal že odprt program.

(v bistvu logično oziroma življenjska poenostavitev. Pred leti sem namreč bil zraven enega 50 letnika, ki je dobil PC in en program za službo gor - ja samo en, in sem naenkrat pomislil: O bog, upam da ne bo vprašal, kaj je razlika, če klikne na simbol (taistega) programa na task baru, ali v quick launch-u, ali v systray-u, ali v start meniju, ali na desktopu.
V Win7 je to zdaj poenostavljeno: ne glede, ali program že laufa ali ne, vedno klikneš na isti "gumb" in ga dobiš. Če je že laufal, ti ga samo v ospredje postavi, če ne, pa ga tudi požene)

PS: Tema bo prestavljena v programsko opremo, kamor tudi spada...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
sm zdele probal win+d, pa hitro zapre... sam zdele mi noben program nič ne obdeluje... če je pa kakšen program busy, pol se pa tam zašteka...

Potem je program slabo napisan (tako, da ne procesira navodil sistema medtem ko melje - zacetniska napaka, ki jo je programerju precej trivialno popraviti).

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
hahaha... bom na adobe poslal tale dopisek ja!

Stein: ok... se pravi, če je program pinan, skoz laufa v ozadju?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ne vem ali je bolj zalostno, da niti ne razumes v cem je problem, ali da se ti zdi zabavna mise da ti nekdo razlozi da je nekaj mogoce preprosto popraviti, a je pac nocejo oz. niso sposobni. Adobe je avtor kar nekaj programskih zmazkov (flash, reader, acrobat in najbrz se kaj).

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
ok... programer glih nisem, tko da ne vem v čem je problem. Ampak če pc kdaj zmrzne za par sekund, je meni to čist sprejemljivo, in se tud ne zafrkavam iz avtorjev adobeta...

vglavnem čist smo zašli...

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
No, v zdajsnjem casu (= vsaj zadnjih 5 let, odkar je vecjedrnik stvar, ki jo kupis enako kot zemljico) je to silno nesprejemljivo. Ti imas OS, ki ima absolutno kontrolo nad dogajanjem (nema vise preemptive multitaskinga). Kljub temu se podrazumeva, da ko OS zeli oddati neke komande, to gre skozi doloceno vrsto (message queue), za obdelavo katere se ne prekinja periodicno vseh procesov, ampak odda vsak proces nazaj kontrolo OSu, ali pa izvaja svoje delo z najmanj porabljenimi cikli (= brez vmesavanja), dokler pac lahko. Seveda so za tem mehanizmi, ki preprecijo, da bi nek proces kar za stalno ugrabil CPU in poganjal samo sam sebe na njem (v tem je smisel preemptive multitaskinga, torej da OS vnaprej doloci kako debelo rezino lahko najvec nek proces dobi). Torej: cetudi je butasto napisan, lahko CPU ugrabi za najvec tolikointoliko casa.

To vseeno ne zaobide dejstva, da je zadeva slabo napisana. Program, ki je normalno "vzgojen", se bo obnasal "bontonu" primerno in bo redno - tudi ce ima res silno mnogo dela, kot je npr. apliciranje kaksnega filtra na zelo obsezno sliko ali pa obddevala videa ali karkoli ze - vsake toliko casa prostovoljno predal kontrolo OSu da ta lahko sprovede tiste stvari, ki so se mu nabrale v vrsti dogodkov (npr. tvoj pritisk na Minimize ali pa tvoj pritisk na Win+D ....). Ko OS dobi nazaj kontrolo, bo naredil tisto, kar mu dogodki v vrsti pravijo, in to ti vidis kot odziven sistem. Ironicno ob tem je, da se dogodki (kot je tvoj pritisk na Minimize itd.) evidentirajo prakticno takoj, ko jih naredis, saj so event-driven (pade IRQ ko prileti podatek od miske, interrupt handler procesira dogodek in ga uvrsti v message queue), le da se izvedejo ni vasa tako pogosto, saj OS pricakuje, da se ukvarja z normalnimi programi in da bo vsake toliko dobil priloznost da postori svoje delo. Samo bedno napisani programi mu to odrekajo, a vseeno si na vsake toliko casa vzame pravico (ne glede na odziv programa) in vseeno preprocesira dogodke. Slednje ti vidis najveckrat takrat, ko se nek proces dokoncno obesi in traja par sekund da dobis tisto okno o koncanju procesa z End Now:

windows-endnow.gif

V tem primeru OS pride na vrsto "na silo" (preko necesa, kar je ekvivalent watchdoga) in takrat (in ob vsaki naslednji invokaciji) lahko pocisti z vso golaznijo, ki ni dovolj kulturna.

Le zares debilno napisani programi teh zadev ne pocnejo in pri takih takoj vidis da narase uporabva CPUja ali na tak procent, ki kaze na eno zapolnjeno nit (50% pri dvojedrniku, 25% pri stirijedrniku, itd.) in sistem postane neodziven. To ni nic drugega kot zgolj slabo programiranje ... in ja, nekatere "velike" programske hise to pocnejo kar naprej, da lahko svoje zmazke prodajajo se v novejsih iteracijah (= da izgleda kot da so zares nekaj, ka bi clovek potreboval, ceprav samo popravljajo neumnosti, ki so bile nekdaj storjene).

Kaj ima pri tem vecjedrnik iz zacetka tega sporocila ? Lazje je na njem realizirati, da ima ena nit (denimo OS) tolikointoliko ciklov sam zase. Ce se en proces obesi, je se vedno na drugem jedru mir, zato izgleda v takem primeru dvojedrnik precej bolj odziven kot enojedrnik (tudi ce bi imel enojedrnik z vec kot 2x visjo zmogljivostjo od vsakega jedra dvojedrnika).

Tako je to. Ce rabis se kaksno pojasnilo, vprasaj.

Podobne teme