Načeloma imaš vmes še boot loader ki mora bit na neki dosegljivi particiji, če boš instaliral Ubuntu na zunanji disk boš moral boot loader imeti na particiji od winsow kar je lahko že precej zahtevno delo če nisi domač. Če boš pustil default namestitev ubuntuja se zna zgodit, da ti ob naslednjem bootu brez zunanjega diska ne bo nič delalo.
Tola kar vidim spodaj (s mi ni dalo ledat vseh 10 minut) je wubi, gre pa za instalacijo ubuntuja v windows okolju. Stvar se še vedno namesti neodvisno in imaš potem loečna sistema. Sam sicer to opcijo odsvetujem.
Najbolj clean opcija je da na svojem internem disku pustiš nekaj prostora (s kakšnim programmo zaparticije) in pri clean namestitvi ubuntuja namestiš na ta prazni prostor (particija). Potem boš imel dual boot. Pač ko zaženeš računalnik moraš izbrat kateri OS se ti bootne.Tu pazi ker ubuntu povozi windows boot loader tako da ob morebitnem brisanju ubuntuja pazi da ostane boot loader cel oz. da prej v winsih popraviš starega.
Če bi rad sam probaval ubuntu pa imaš še vedno opcijo live CD (se nič ne namesti) ali pa virtualizacijo (virtualbox, vmware, ...).