wifi na dvorišče

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.585
6.667
113
pri taščici
Na dvorišču nimam skoraj nikjer wi-fi ja iz hiše. V hiši imam siol modem in wrt 54 od linkysa. Kaj naj kupim za zunaj. Zadevo bi postavil pod streho (na kapno lego)v vogal hiše. Dež do nje ne bi mogel priti, pred kakšno meglo bi se pa tudi dalo kako zaščiti, če ne drugače s kakšno škatlo.
Koliko stanejo namenske zadeve za ven? Najbrž so precej dražje kot interne?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.882
6.961
113
Če daš wifi AP tik zraven zunanje stene, potem tudi ne bi neslo ven? ali pa ne vem...recimo na podstrešje, ali kakšnega okna?

sad

Guru
24. avg 2007
21.013
9.657
113
Še en WRT54-GL z DD-WRT firmwareom in ga polinkaš na starega. Zadeva preverjeno dela BP, le pravo možnost povezave moraš izbrat.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
WRT54GL komot deluje tudi na prostem, samo da je pod streho. Jaz imam na podstrešju in ni nobenega problema.

Če že imaš ta router, bi morda veljalo najprej poskusiti z Victek tomato firmware-jem in oddajno močjo na 155 mW (to se v vsakem primeru splača). Pa še izbereš, da deluje na 1. kanalu. Če ni uspeha, pa res še pod streho drugega WRT54GL, z istim firmware-jem, istimi nastavitvami, le da izbereš drug kanal, ki je po možnosti 5 kanalov vstran (6. kanal).

LP

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
124
Jebem*ti (ne tebi, no), jest sem svojega WRTja hotu "poparadajzat" s tomatom, pa ne gre, ker je verzija 7 ... na vseh ostalih verzijah gre.
Tko da ne vem, kako bi ga sploh lahko nastavu kot AP?

cat

Fizikalc
3. sep 2007
903
53
28
Citat:
Uporabnik jure_jankovich pravi:
Jebem*ti (ne tebi, no), jest sem svojega WRTja hotu "poparadajzat" s tomatom, pa ne gre, ker je verzija 7 ... na vseh ostalih verzijah gre.
Tko da ne vem, kako bi ga sploh lahko nastavu kot AP?

Izklopiš mu DHCP in kabel vtakneš v LAN namesto v WAN

jure_jankovich

Fizikalc
14. feb 2013
999
0
36
124
DHCP je bil izklopljen, ja. Samo mi ni jsano, kje bi lahko router določil kot AP, ker nikjer ni te možnosti (s tomatom bi to šlo, da izbiro, ampak na sedemko ta FW ne gre).

Ne razumem pa tega (pač nisem ekspert na tem področju): kater kabel vtaknem v WAN? Jaz mislim vzpostavit mrežo, da bi prek amisovega recieverja z WRTjem "podaljšal domet" ... kot naprimer s podaljškom pri elektriki
d055.gif

Res me je
redface-1.gif
, samo na tem področju sem pa res bolj kot ne v azilu ...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.585
6.667
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Če daš wifi AP tik zraven zunanje stene, potem tudi ne bi neslo ven? ali pa ne vem...recimo na podstrešje, ali kakšnega okna?
sva se pogovarjala mlad znancem. Je rekel da odkar je android da ima precej težav z wi-fi. Namreč postavlja in vzdržuje take zadeve. 10 let je zadeva delala ok na laptopih, ko so prišli androidu ni nikjer več signala. Tudi sam ima signal na vrtu pri odprtem oknu. Pri zaprtem ga nima. Sosed sumi, da mu Fasada iz stiroporja dodatno pobere tako gsm kot wi-fi signal(v oziroma okoli hiše). Čeprav za to zadevo še nisem slišal, sam je tudi ne morem potrditi, pa čeprav sem pred kratkim lepil eps.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.882
6.961
113
Če so okna kvalitetna, lahko fajn motijo signal, namreč okna imajo oz nimajo "vakuum", po vakuumu pa signal ne more potovati.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.706
157
63
Pa če se ne motim, imajo novejša okna vgrajen UV filter, kar naj bi bila neka tanka metalizirana plast - kovina. To pa seveda lahko moti

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.882
6.961
113
Res je, tudi to ja, ena še imajo proti zvočni premaz, kar spet moti signal...

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
po vakuumu pa signal ne more potovati.
hysterical-1.gif

Predlagam rendijevo nagrado!

hysterical-1.gif

Res dobra!
grin1.gif

PS: wifi signal odbijajo (torej ne prepuščajo) kovinski materiali. Lahko se odbije tudi od nekovinski predmetov. Voda pa vpija (torej spet ne prepušča) "žarke". Mokre cote (obešene za sušenje...) , vlažni zidovi in podobno.

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Če so okna kvalitetna, lahko fajn motijo signal, namreč okna imajo oz nimajo "vakuum", po vakuumu pa signal ne more potovati.

Glede potovanja signala po vakumu so ti že ostali napisali, zato se bom dotaknil le vakuma v oknih. Tam ga seveda ni, ker bi rabil precej debelo steklo, da bi zdržal tak zunanji pritisk (1 tona na kvadratni meter). Not je pač nek plin, ki je malenkost boljši izolator kot zrak. To pa je tudi vse.

EDIT: pa še glede slabega signala na Androidih... krivo je šparanje z energijo. Če izklopiš optimalno delovanje WIFIja, je malenkost boljše, ni pa še vedno na nivoju kakšnih laptopov z več različno usmerjenimi antenami (skrite v monitorju).

Nazadnje urejeno: