Wacom Inkling

mistique

Guru
16. jun 2009
14.051
1.849
113
Emona / Carnium
Nova Wacom-ova igrača, Inkling .
Imamo tu kakšnega oblikovalca/ko ali kaj podobnega, ki uporablja Wacom grafične tablice?
Pri Inklingu me malo skrbi radiranje
grin1.gif
U$A cena je dokaj zanimiva za nekoga, ki bi rad občasno digitaliziral kako stvaritev.

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Jaz uporabljam Intuos3. V Photoshopu in Illustratorju miške sploh ne uporabljam več.

Inkling se meni osebno zdi zanimiv predvsem zaradi stvari, ki jih pri Wacomu niti ne poudarjajo:
- absolutna mobilnost - za risanje ne potrebuješ računalnika, rišeš lahko kjerkoli, kadarkoli. Ko pač dobiš inspiracijo. Sploh pa ti ni treba okol trogat cele tablice. Že moja A5 je fizično večja od A4 lista...
- za mene je ravno obratno - včasih bi želel ilustracijo imeti tudi fizično narisano na papirju, ne samo v digitalni obliki, kar Inkling omogoča. In ne, ni isto, če narišeš na papir ali pa če digitalno risbo natistneš...

Radiranje je vsaj pri Intuos seriji možno, "radirka" je na drugi strani svinčnika. Kot razumem, je pri Inklingu itak možno risati samo s črnilom, tako da kakega posebnega radiranja ni. Druga stvar je pa to, da imaš na voljo vedno le eno debelino pisala. Za resno delo je to nesprejemljivo. No, odvisno kaj rišeš seveda.

mistique

Guru
16. jun 2009
14.051
1.849
113
Emona / Carnium
Super komentar. Meni, ki se nisem nikoli prav zares navadil risati po tablici, je Inkling zelo zanimiva naprava, saj omogoča risanje po papirju (to imam najraje). In kar se mi zdi naravnost čudovito (glede na to da mi tablice ne sedejo), je prenos risbe s papirja naravnost v vektorsko obliko
aplauz.gif

Drugače pa je pisalo pri Inklingu "pressure sensitive" in omogoča 1024 nivojev občutljivosti. To pa ni isto kot tilt sensitivity, ki če prav razumem pomeni nagib pisala in s tem drugačno debelino črte? Sensitivity verjetno pomeni opacity?

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Pressure sensitivity je v bistvu samo še en podatek več, ki ga lahko tablica pošlje photoshopu. Kaj natanko photoshop naredi s tem podatkom, je pa odvisno od nastavitev pri brush (F5). Brush pressure lahko nastaviš večim različnim efektom - size, opacity, scattering, tudi barva... Lahko recimo nastaviš tako, da če potegneš narahlo, imaš tenko, prozorno in npr. rumeno črto. Če pa fejst prtisneš, je pa črta debela, polna in npr. modra.