W7. Koliko je varen ?

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.460
9.765
113
EU
Na XP-jih sem imel nekaj programov, ki so skrbeli za varnost sistema:

1- Na internetu nikoli nisem bil v administratorskem načinu...Hmm, tega še nisem zrihtal v W7
2- Firewal je bil Zone Alarm . V W7 je sedaj MS firewal
3- Antivirus je bil Avast, ki je tudi v W7
4- Za vohunske programe je skrbel Spybot Search & Destroy. Sedaj nimam nič.

Lahko rečem, da z XP-jih nisem nikoli imel težav, zaradi nevarne kode.

Je za W7 potrebno instalirati zgoraj omenjene programe, ali je Mali Mehki poskrbel za osnovno varnost OS-a.
sprasujem se.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Avast nič ni v W7. Razen, če ga namestiš.

Admin način je v W7 izklopljen po defoltu, pred vklopom po potrebi, pa te vedno vpraša.

Torej vse kar moraš narediti, je en antivirus naložit. Zastonj so Avast, AVG, Avira, Microsoft Security Essentials, pa mogoče še kateri.

gig

Pripravnik
7. apr 2009
684
11
18
Ko boš naložil w7 pojdi na www.ninite.com in si izberi programe katere misliš da rabiš, sharni si installer, ki ga boš nato zagnal da si namestiš vse izbrane free programe.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.460
9.765
113
EU
Citat:
Uporabnik stein pravi:

Admin način je v W7 izklopljen po defoltu, pred vklopom po potrebi, pa te vedno vpraša.

Torej navadnega userja za splošno rabo interneta ne potrebujem
sprasujem se.gif
.
XP-jih ne dovolijo nobene mape zbrisati z diska, dokler se ne odjaviš in znova prijaviš kot admin.To mi izgleda zelo varen način

W7 vpraša, ali dovolim spremembo. Dobro napisan virus to lahko potrdi v ozadju, oziroma dovoli brez moje vednosti.
10.gif

Nazadnje urejeno:

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
W7 vpraša, ali dovolim spremembo. Dobro napisan virus to lahko potrdi v ozadju, oziroma dovoli brez moje vednosti.
10.gif

Lahk si nastaviš user account control, da moraš vedno vpisati geslo za te operacije.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.460
9.765
113
EU
Saj ne rabiš nič kaj takega delat. Sam veš da winzi brez zaščite zdržijo na internetu deset minut.
Zame je to prekratek čas. Do sedaj sem imel XP-je tri leta, brez ponovne instalacije.

Drugače, Ubuntu je zakon

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Saj imajo sedaj vsi Windowsi firewall, ti so tudi v routerjih, tako da je tista o 10-ih minutah malo pretirana. Zaradi virusa nisem windowsov na svojem računalniku še nikoli ponovno inštaliral, pa ga uporabljam od procesorja 286 dalje.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.099
-8.765
113
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
Drugače, Ubuntu je zakon
Saj se hecaš ane
crazy1.gif

Distribucija v katero so iz vseh vetrov nametane najnovejše, na pol preverjene zadeve
uf-1.gif

Edini ubuntu, ki je pribljižno ok je LTS serija

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.143
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
Drugače, Ubuntu je zakon
Saj se hecaš ane
crazy1.gif

Distribucija v katero so iz vseh vetrov nametane najnovejše, na pol preverjene zadeve
uf-1.gif

Edini ubuntu, ki je pribljižno ok je LTS serija

V bistvu ubuntu za vse "resne" uporabnike priporoča LTS verzije. Te so skoraj tako starokopitne kot windows, recimo v zadnji LTS je privzet brskalnik FF 3.6.X (s tehnologijo je zadaj skoraj kot IE 6 glede na hiter razvoj v zadnjih dveh letih).

Po drugi strani pa ne vem če forsira kakšne strašno nove zadeve, ki niso preizkušene (razen lastnih produktov ki pač z izdajami debitirajo v linux svetu [ubuntu one, unity]). Kolikor se spomnem so do sedaj 2x prekršili pravilo da v paketih ni BETA ali RC verzij programja (obakrat je šlo za to da so relisi programja zaostajali za planom izdaje final verzije in so pač padli noter kot so bili).

Ontopic: windowsi 7 ne potrebujejo noobene dodatne krame, ker imajo že vse rešeno kot je potrebno. Pogoj je da se redno posodabljajo in da imajo normalnega uporabnika. Če pa je tendenca uporabnika da je vse programje "pašniško" potem ti pa verjetno tudi najboljši antivirus ali celo več njih ne bo pomagalo (ker je verjetno že v antivirusu zapakiran prvi virus).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Citat:
Uporabnik Gonzo pravi:
10.gif

Lahk si nastaviš user account control, da moraš vedno vpisati geslo za te operacije.
Ni ravno v UAC dialogu, ampak v v policy-jih:
http://social.technet.microsof...a7-31054615401d

PS: Za druge teme.... si odprite druge teme. Hvala.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.460
9.765
113
EU
.

[/QUOTE]
Ni ravno v UAC dialogu, ampak v v policy-jih:
.

[/QUOTE]

Ok to si bom nastavil. Je še možno avtomatsko logiranje ob vklopu abaka, da mi ni treba vpisovati gesla.
Tako imam sedaj nastavljeno.