Evo moji načini:
- na antivirusnem področju nonstop spremljam kaj je tisto leto najbolj učinkovito, nikoli ne vztrajam slepo pri eni firmi, preko ostalih pa pljuvam. Trenutno uporabljam ZoneAlarm, ki vsebuje Kaspersky antivirus. Ko berem koliko vas uporablja NOD32 mi kar na smeh gre - ravno prejšnji teden sem našel pri sestri 3 hude trojance, pa vem da ne hodi na neke xxx, crack ipd. strani. Našel pa jih je Bitdefender online scanner, NOD32 ni zaznal ničesar (pa sem prej 3 leta imel NOD32, kupil vsako leto).
- za antispyware trenutno uporabljam vgrajenega v zonealarm, ker je kar učinkovit. Najbolj učinkovit trenutno je Spyware Doctor, na drugem mestu ta v ZoneAlarm, na tretjem Spyware Terminator. Spybot najde sicer neke cookie, ki jih drugi ne, drugače pa se je zelo poslabšal.
- za čiščenje registra uporabljam CCleaner, čeprav ne vem zakaj, ker ne opazim neke pohitritve sistema. Včasih sem uporabljal TuneUp. Mogoče se dandanes ne splača več čistit, ne vem. Je pa res, da zdaj instaliram to, kar rabim in ne probavam še vse živo.
- defragmentacija ne pomaga (vsaj ne dandanes) oz. program, ki recimo sproti defragmentira porabi več sredstev kot naredi koristi.
- laptop vsako leto razšraufam in vse počistim not, se takoj opazi razlika v delovanju.
- backup naredim na nekje 3 mesece, na CD (ali DVD če je veliko) posnamem dokumente, backup nastavitev (mozilla, thunderbird...).
- winse dam na novo na nekje 2 leti na svoji kišti, v službi kjer skrbim za kompe so na vseh že od nakupa isti winsi gor, torej na nekaterih že 4 leta. Updatam pa preko avtomatičnega + 1x na mesec grem online pogledat, da potegnem dol še vse optional updates.