Vzdrževanje nove trate

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.569
1.091
113
Titograd
Trata stara pol leta, na nekaj mestih bi jo dosadil, ker je zrasla bolj redko kot drugje ( tega ni veliko, mogoče 100m²), vidim pa, da mi ponekod že poganja plevel. Maha hvalabogu ni. Po kakšnem vrstnem redu se naj tega lotim in kdaj? Ker zapisov po netu je precej, se pa tudi precej razlikujejo. Vsega skupaj je trate okrog 1700m²

luka51

Guru
16. avg 2007
14.420
5.699
113
Prej ko se sprijaznis, da si vojno izgubil lažje ti bo :) kako bitko lahko zmagaš sicer .

na začetku sezone ventrikulirat, z kremencevim peskom poravnat, redno gnojit in z kemijo proti širokolistnemu špricat. Pa boš mel super naravno dvorišče :)

Drugač pa ce si pametn boš čimmajn kemije uporablal in se ne sekiral če ni tak kot pri connorju wardu.

masevc

Guru
2. sep 2007
3.519
894
113
Trata stara pol leta, na nekaj mestih bi jo dosadil, ker je zrasla bolj redko kot drugje ( tega ni veliko, mogoče 100m²), vidim pa, da mi ponekod že poganja plevel. Maha hvalabogu ni. Po kakšnem vrstnem redu se naj tega lotim in kdaj? Ker zapisov po netu je precej, se pa tudi precej razlikujejo. Vsega skupaj je trate okrog 1700m²
Predvsem si zapomni. Kjer ni trave(ali je redka), je plevel.
Redno ciscenje, zalivanje in redna kosnja bo dalo rezultate. Plevel ponavadi cveti, vsekakor moras prepreceti raztros semen, da ga zatiras.

cikel je ponavadi
spomladansko zracenje, gnojenje
letno gnojenje, tudi se dodatno vmesno po potrebi.
jesenko zracenje gnojenje

umetni gnoj ni enake sestave za ta gnojenja. Jaz uporabljam compo proizvode (Metrob prodaja v Sloveniji)

Kosnja 1x tedensko, poleti morda 1x dvo tedensko (zaradi suse in slabsega prirasta), odrez odstranjevati s travnika. Vmes pa tudi kak plevel na roke ven odstranit.

dosejevanje trave je dalec najbolj usepsno jeseni, konec septembra. Posujes travno seme, ga malo prekrijes z zemljo, zascitis s vrteksom. V dobrem tednu bo zunaj. Lahko pa dosejevanje delas kadarkoli, tudi zdajle, vendar bo trajalo dlje, ker je zemlja mrzla.

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.569
1.091
113
Titograd
Ne bom se sekiral če bo nekaj plevela noter ;) saj nekako je logično, da kjer ni trave, bo pač nekaj drugega. Lahko zdaj dosadim? Špricanje proti plevelu pa v drugi polovici aprila, ko plevel že požene ven? Ok, tudi povaljal bom.

Vem da je optimalno travo posaditi jeseni, ampak moti me kjer je redka trava tudi zato, ker je tam ob dežju skozi mehko in blatno. Kjer je trave dovolj, tega ni.

masevc

Guru
2. sep 2007
3.519
894
113
Ne bom se sekiral če bo nekaj plevela noter ;) saj nekako je logično, da kjer ni trave, bo pač nekaj drugega. Lahko zdaj dosadim? Špricanje proti plevelu pa v drugi polovici aprila, ko plevel že požene ven? Ok, tudi povaljal bom.

Vem da je optimalno travo posaditi jeseni, ampak moti me kjer je redka trava tudi zato, ker je tam ob dežju skozi mehko in blatno. Kjer je trave dovolj, tega ni.
Lahko jo das v zemljo, pokrijes z najcenejso kupljeno zemljo (ce nimas kaj doma), pa pokrij z zimskim vrteksom. Ali pa 2 plasti letnega..
pazi samo, da bo vedno mokro, kar nebo tezko sedaj (jeseni je tezje).