Vrtanje GUSa (lito železo)

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Mojstri rabim malce pomoči.

Stranka me je malce vrgla na finto (kriv sem pa sam, ker nisem naredil predhodnega ogleda).

Pred montažo so me poklicali in povprašali: "ali lahko speljete odtok klime v žleb, ki je zraven zunanje enote?" in moj odgovor je bil seveda pritrdilen. Kasneje sem izvedel, da so drugi (ki so opravili ogled) montažo na ta način zavrnili.

Ob montaži vidim, da je žleb star 50 let in iz litega železa (gusa), debelina stene pa kakšnih 7 mm.

Na zadevo nisem bil posebej pripravljen in sem zraven imel le eno malce boljšo garnituro HSS svedrov. Sveder je v nekaj sekundah skrhan, na materialu se pa pozna toliko, kot da bi s točkalom udaril. Tudi stopničast sveder je uničen v trenutku.

Stranka sedaj seveda vztraja da so me prej vprašali in sem "obljubil".

Kaj naj nabavim, da naredil luknjo v ta klinčev gus?
bonk.gif

Hvala

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Sveder s kobaltom bo verjetno ok. Je pa dražji. Prevrtaj z malim kobaltom recimo kako 3ko, potem s kako 4ko in potem stožcast sveder.

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.290
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:

Stranka me je malce vrgla na finto (kriv sem pa sam, ker nisem naredil predhodnega ogleda).

Pred montažo so me poklicali in povprašali: "ali lahko speljete odtok klime v žleb, ki je zraven zunanje enote?" in moj odgovor je bil seveda pritrdilen. Kasneje sem izvedel, da so drugi (ki so opravili ogled) montažo na ta način zavrnili.

Ob montaži vidim, da je žleb star 50 let in iz litega železa (gusa), debelina stene pa kakšnih 7 mm.

Na zadevo nisem bil posebej pripravljen in sem zraven imel le eno malce boljšo garnituro HSS svedrov. Sveder je v nekaj sekundah skrhan, na materialu se pa pozna toliko, kot da bi s točkalom udaril. Tudi stopničast sveder je uničen v trenutku.

bonk.gif

Hvala

Tole sem se tudi jaz enkrat najebal. Ni šlo z ničimer zvrtat, na koncu sem naredil neko ½šestoglato½ luknjo s fleksarco in okrog posilikoniral. Dal sem pa nek silikon za strehe v temni barvi, je celo nekako zgledalo na koncu.
Samo to je bilo na industrijskem objektu, ni na vidnem mestu, pa nikogar ni bilo zraven ko sem to delal.
Tako da če ti bo nekdo stal za hrbtom pa težil - ga useki okol ušes.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.634
3.085
113
v lokalni ostariji
kvaliteten sveder, močno mazanje pa bo šlo... pa počasi seveda in brušenje stalno svedra... začneš recimo z 4-5mm popraviš z velikim...

traja ampak gre (sam vrtam v gus-aste bloke zaradi kasnejšega varjenja...)

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
ja... nekaj je vrtanje v delavnici na stabilki, drugo pa na lestvi z eno roko v čudnem položaju
uf-1.gif

So mi v lokalni štacuni rekli, da bi rabil sveder HSS-TiN, DIN 338 in da to pa skor mora it. Bom poskusil ob priliki.

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Citat:
Uporabnik igi pravi:
ja... nekaj je vrtanje v delavnici na stabilki, drugo pa na lestvi z eno roko v čudnem položaju
uf-1.gif

So mi v lokalni štacuni rekli, da bi rabil sveder HSS-TiN, DIN 338 in da to pa skor mora it. Bom poskusil ob priliki.
To je kobalt!
Meni kar ni šlo skozi sem s tem prišel. Me mika da bi vse navadne kar vrgel stran.
Zažni s kako trojko ali manj in potem vedno večje. Ko enkrat narediš luknjo ni več tako težko naprej nadaljevati s smrekco/stopničastim svedrom.
En mali sveder te okoli 2-3€ pride, večji kot je pa cena kar narašča.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
No moje izkušnje z vrtanjem sive litine so take . Na podjetju kjer sem nekoč delal smo tega prevrtali še in še ker smo izdelovali napajalnike za živino vendar smo vrtali z čisto navadnimi črnimi svedri ki pa je imel svoj kot brušenja bolj položen in podbrušen !! Zakaj podbrušena ostrina ?zZato da ni lovil temveč bolj reskal problemov ni bilo nikoli razen ko je bila v litini kaka napaka da je bil v materijalu mehurček in potem se je sveder zlomil, s čim smo mazali ? z navadno emulzijo ki je za hlajenje pri vrtanju--mešanica olja in vode , vendar posebnega olja ki postane z mešanjem vode belo kot mleko. V tem vrtanju ni nobenih drugih skrivnosti kot pravilno položno ne na špic nabrušen in rezalni del podbrušen da ne lovi, Mazanje z čistim oljem ne pride v poštev niti vrtanje z vidia svedri ne!!

LP.

Brklc

Pripravnik
27. jun 2015
96
0
6
Hehehe, ko te brez k... spelejo na svadbo...

Tole rabš:https://www.google.si/search?q=magnetni+vrtalnik&rlz=1C1TEUA_enSI539SI539&es_sm=93&tbm=isch&imgil=fQR7_hMugY-VWM%253A%253BArPDgoBqqIno0M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.majster-sinko.si%25252Fpolica.php%25253Fid_polica0%2525253D20%25252526id_polica1%2525253D77%25252526id_language%2525253Dsl&source=iu&pf=m&fir=fQR7_hMugY-VWM%253A%252CArPDgoBqqIno0M%252C_&biw=1777&bih=847&dpr=0.9&usg=__CGWgfROSi1dT1f4qeoNbVd_prLs%3D&ved=0CFgQyjdqFQoTCMD2lO78-sYCFab9cgodB8kAUw&ei=1_a1VYCvLKb7ywOHkoOYBQ#imgrc=fQR7_hMugY-VWM%3A&usg=__CGWgfROSi1dT1f4qeoNbVd_prLs%3D

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.030
11.154
113
A ti slabo bereš? ded bo na lstvi na x metrih z eno roko se bo držal z drog bo pa vrtal. Hladit ne bo mogel, ker to ni hala pa zaprt stroj. Vidia sveder za beton pa verjetno ne bo uporabil. Drugače pa tako ko bo naredil, kupit pro sveder HSS-CO, ali pa druge prevelke Ti itd, pa se spravit vrtat pa rešeno. Tile nizkocenovni svedri so pa samo za doma malu hopa cupa, potem pa v smeti.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
Ko bos vrtal, glej, da ne bos imel prevelikih obratov oz. da ne bos ''gladil'' materiala

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.296
26
38
Murska republika
Sajkek, vse se da če se koče udi hlajenje na tej višini , tudi vrtanje z navadnimi svedri--seveda če si vešč tega -- nekateri ne bi znali zvrtat niti luknje v les kaj šele v kos železa .

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
Citat:
Uporabnik igi pravi:

bonk.gif

Hvala

eh, nič te niso nategnili. Niso ti povedali vseh informacij. Da je žleb nestandarden - iz gusa. To bi ti mogl omenit.

Ampak, sej en bo pač mogu to narest... če boš ti ta heroj in boš temu primerno tud pokasiral potem si itak zmagal.

Vzemi 2 lojtri, en ti drži lonček za sveder hladit, ti pa vrtaš...

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
mah mazanje me ne skrbi sploh. Bom že mal wd šprical zraven...

Pa tudi kakšno luknjo sem že zvrtal v kovino in RF (beri, več njih...) no tale gus me je pa malce presenetil. Sploh, ker svedri niso tisti iz "Lidla" ampak profi garnitura, s katero redno vrtam RF. Kakšna prevleka je gor bom preveril, ampak kobalt potem takem že ni.

Bolj me "skrbi" tisto, kako mora biti sveder brušen za zlitino. Pa pobrušena ostrina, pa kot.... nisem strojnik zato jaz nabavim sveder v štacuni in grem vrtat.

sgh

Fizikalc
19. feb 2014
2.644
0
36
Kot ti je rekel Cash ! Če vrtaš nekje do 5mm potem lahko max obrate,kar je pa večji sveder pa obvezno zmanjšaj na vrtalki in fejst pritisni,da ne drgne! Če tega ne narediš se sveder obrami in potem je misija nemogoče.lp.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
Ti sam glej, da se bodo vedno opilki delali. Ce se ne bodo in bos se naprej vrtal, je konec s svedrom.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.631
723
113
Kakšen fi želiš zvrtat?

Na površini gusa so lahko ostanki peska, ki sveder tako otopijo.
Površino naprej pobrusi.
Drugače si poišči sveder HSS-Co (kobaltova ligura) ali HSS-Ti (titanova prevleka), ki ima čimmanjši kot (večinoma se prodaja 135st).
Majhni obrati in že od začetka hladi (namakaj v emulzijo).

In lestev fiksiraj, pritrdi!

ps: Kako dolgi žlebi so, je možnost, da na spoju izrežeš "U"?

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.530
2.290
113
En kup enih brezveznih nasvetov. Fleksarca pa silikon bo rešitev vse ostalo bo 100€ svedri pa 3 ure jebanja na lojtri.
Vsi ki ste pred mano odgovarjali verjetno še niste vrtali na 3 m višine v gus. Ne gre to kar tko, pa imaš lahko ne vem kolk taprav kot na svedru, ni to stabilno vrtanje.
Nekaj je teorija, ki jo je na netu precej, odgovorov iz prakse je pa za šcepec. Tako da...