Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Dokler drži denar pri sebi imaš nek + cap, kar pomeni da si na boljšem. Po domače povedano če moraš plačat račun za 100k EUR in ga plačaš 30 dni pred rokom samo iz naslova obresti popušiš par 100 EUR. Pa to je "najmanj", dobra firma bi furala denarni tok dalje in iz teh 100k EUR naredila kaj vem 150k EUR. Zaradi tega nobena resna firma ne plačuje pred rokom plačila, če so pač zahteve kratki časi plačil je to v poslovnih pogodbah in so roki plačil ustrezno nižji.
Aja čisto tako, sam plačujem položnice na rok plačila (ali še kak dan čez če so vse na kupu pa se mi ne da za en dan gor dol odpirat spletne banke) in če mi gre kaj na živce (ne razumem) je to da ljudje plačajo zadeve takoj ko dobijo položnico!
Glede na to, da sem jaz napisal prvi komentar na Financah.
Mi plačamo vse račune točno na rok.
Casa sconti za predplačilo se pa gibljejo nekje od 1,5...3%.
Če uzamemo hipotetično, da je rok plačila 30 dni.
Pri CS 1,5 % je to ekvivalent obrestim na letni ravni v višini cca 19,5%
Pri CS 3%.... pa cca 42,5%.
Zdaj pa ti vseznalec meni povej kje dobiš lahko tako visoke obresti na svoj polog.
Dejansko pa so običajno klavzule na računih, ki imajo Casa Sconto nekako takale:
Plačilo 30 dni Neto, -2% za plačilo v 2 tednih.
Torej je dajensko čas ki je potreben, da predčasno plačaš račun in pokasiraš Sasa Sconto samo 2-3 tedne.
Da ne omenim predčasna plačila izredno pospešujejo obrat kapitala, tako lahko z bistveno manj denarja dosežeš bistveno večji efekt.
Za primerjavo si vzemi plačilni rok 120 dni, ki je izredno pogosta zahteva pri nekaterih večjih firmah predvsem v pretežni državni lasti (Naprimer Premogovnik)