Vrednost bonitetnih ocen

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Firma ki plačuje stvari pred valuto je načeloma neekonomična oz. nima pojma od ekonomije, obresti in denarnega toka. Meni je logično da je taka firma kritična in zasluži slabšo bonitetno oceno ker prav dolgo ne bo furala če so v vsem tako finančno nepismeni!
grin1.gif

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Obstojajo realni razlogi za hitrejše plačevanje, recimo nižja nabavna cena, morda imajo specifične dobavitelje,... ni logike, da ima firma, ki zamuja s plačili 30 dni, boljšo oceno kot tista, ki plačuje prej kot je valuta. Ali ni bolje poplačati dobavitelja kot pa držati keš na računu? Takele ocene dajejo še večjo vzpodbudo neplačevanju.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Dokler drži denar pri sebi imaš nek + cap, kar pomeni da si na boljšem. Po domače povedano če moraš plačat račun za 100k EUR in ga plačaš 30 dni pred rokom samo iz naslova obresti popušiš par 100 EUR. Pa to je "najmanj", dobra firma bi furala denarni tok dalje in iz teh 100k EUR naredila kaj vem 150k EUR. Zaradi tega nobena resna firma ne plačuje pred rokom plačila, če so pač zahteve kratki časi plačil je to v poslovnih pogodbah in so roki plačil ustrezno nižji.

Aja čisto tako, sam plačujem položnice na rok plačila (ali še kak dan čez če so vse na kupu pa se mi ne da za en dan gor dol odpirat spletne banke) in če mi gre kaj na živce (ne razumem) je to da ljudje plačajo zadeve takoj ko dobijo položnico!
rolleyes-1.gif

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Plačati moraš, ali danes, ali čez 10 dni. In če imaš denar danes, zakaj ne bi plačal danes in skinil brigo? Če se gre za cifre par 100k€ je mogoče še razumljivo, da plačnik raje čaka do valute in vmes obrača denar. Pri drobižu, s katerim operira večina mikro podjetij in s.p.-jev pa ni nobene razlike. Razen če tile talenti pri Bisnode slučajno vejo za kakšno investicijo, ki v 10 dneh priense vsaj 10% ???

BTW, meni plačilo UPN preko mobilne aplikacije banke s skeniranjem OCR vrstice ne vzame več kot 15 sekund. In plačam ponavadi še isti dan, da imam mir in se rešim skrbi, kdaj je treba kaj plačati.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Še večji tepec moraš potem biti, če plačaš po predračunu. Hehe.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Dokler drži denar pri sebi imaš nek + cap, kar pomeni da si na boljšem. Po domače povedano če moraš plačat račun za 100k EUR in ga plačaš 30 dni pred rokom samo iz naslova obresti popušiš par 100 EUR. Pa to je "najmanj", dobra firma bi furala denarni tok dalje in iz teh 100k EUR naredila kaj vem 150k EUR. Zaradi tega nobena resna firma ne plačuje pred rokom plačila, če so pač zahteve kratki časi plačil je to v poslovnih pogodbah in so roki plačil ustrezno nižji.

Aja čisto tako, sam plačujem položnice na rok plačila (ali še kak dan čez če so vse na kupu pa se mi ne da za en dan gor dol odpirat spletne banke) in če mi gre kaj na živce (ne razumem) je to da ljudje plačajo zadeve takoj ko dobijo položnico!
rolleyes-1.gif

Kje v bonitetah potem najdem firmo, ki mi bo v mesecu dni iz 100k€ naredila 150k€?

Poglej koliko obresti dobiš za tvoje zavlačevanje od banke, koliko pa zamudnih od firm, pa boš videl kdo je tu pameten in kdo neumen.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik alfabet pravi:
Plačati moraš, ali danes, ali čez 10 dni. In če imaš denar danes, zakaj ne bi plačal danes in skinil brigo? Če se gre za cifre par 100k€ je mogoče še razumljivo, da plačnik raje čaka do valute in vmes obrača denar. Pri drobižu, s katerim operira večina mikro podjetij in s.p.-jev pa ni nobene razlike. Razen če tile talenti pri Bisnode slučajno vejo za kakšno investicijo, ki v 10 dneh priense vsaj 10% ???

BTW, meni plačilo UPN preko mobilne aplikacije banke s skeniranjem OCR vrstice ne vzame več kot 15 sekund. In plačam ponavadi še isti dan, da imam mir in se rešim skrbi, kdaj je treba kaj plačati.

Se pravi na računu imaš 0 EUR (dovoljen limit recimo 1k EUR), položnice dobiš tam začetek meseca, rok plačila ponavadi okoli 20., plačo dobiš pa 15.! Ti plačaš vse položnice takoj ko dobiš zato da greš 10-15 dni v minus in potem konec meseca plačuješ negativne obresti? Sej je res samo par 10 centov na mesec, ampak že v enem letu dobiš za par pirov SAMO s tem da spremeniš navade (te nič ne stane).

V velikih firmah pri velikem denarnem toku pa te razlike pomenijo lahko veliko (jasn ozaradi tega firma ne propade ali pa postane bogata, ampak gre se za koncept napačne rabe denarja).

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.134
5.077
113
Nuku`Alofa
Ostaja pa dejstvo, da firma, ki plačuje pred rokom, ne bi smela imeti slabše ocene kot pa tista, ki svoje dobavitelje nateguje s plačilom 30 dni.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.696
1.059
113
Citat:

rolleyes-1.gif

Glede na to, da sem jaz napisal prvi komentar na Financah.

Mi plačamo vse račune točno na rok.

Casa sconti za predplačilo se pa gibljejo nekje od 1,5...3%.

Če uzamemo hipotetično, da je rok plačila 30 dni.
Pri CS 1,5 % je to ekvivalent obrestim na letni ravni v višini cca 19,5%
Pri CS 3%.... pa cca 42,5%.

Zdaj pa ti vseznalec meni povej kje dobiš lahko tako visoke obresti na svoj polog.
Dejansko pa so običajno klavzule na računih, ki imajo Casa Sconto nekako takale:

Plačilo 30 dni Neto, -2% za plačilo v 2 tednih.
Torej je dajensko čas ki je potreben, da predčasno plačaš račun in pokasiraš Sasa Sconto samo 2-3 tedne.

Da ne omenim predčasna plačila izredno pospešujejo obrat kapitala, tako lahko z bistveno manj denarja dosežeš bistveno večji efekt.

Za primerjavo si vzemi plačilni rok 120 dni, ki je izredno pogosta zahteva pri nekaterih večjih firmah predvsem v pretežni državni lasti (Naprimer Premogovnik)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
Citat:

rolleyes-1.gif

Kje v bonitetah potem najdem firmo, ki mi bo v mesecu dni iz 100k€ naredila 150k€?

Poglej koliko obresti dobiš za tvoje zavlačevanje od banke, koliko pa zamudnih od firm, pa boš videl kdo je tu pameten in kdo neumen.

Odvisno od dejavnosti ampak določene firme (recimo prozivodnja) obrnejo celoten kapital v manj kot tednu dni, torej nabavijo robo, naredijo izdelek in ga dobavijo "kupcem". 30 dni plačila vnaprej pri njih lahko pomeni da proizvodnja stoji.

Sicer malce posplošujem ampak še vedno če vidim da nekdo plačuje (sploh firma) pred rokom (pa ne sedaj 2-3 dni) si mislim svoje, ker verjamem da če ne vidjo "stoškov" pri plačevanju jih ne vidijo tudi drugje.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
iz 100 000€ gotovine naredit 150 000 gotovine je pa hudo velik % obresti.

hmm

dej utiševalec raje malo bolje pogooglaj!

če bi vsi plačevali v roku ali pred rokom bi bilo za vse bolje!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
Ostaja pa dejstvo, da firma, ki plačuje pred rokom, ne bi smela imeti slabše ocene kot pa tista, ki svoje dobavitelje nateguje s plačilom 30 dni.

Res je bonitete so namenjene oceni poslovnega tveganja pri plačevanju.

Firma ki plačuje pred rokom bo en dan crknila pa še sami ne bodo vedeli kako se jim je to zgodilo.

Firma ki plačuje po roku pa bo preživela vse krize in ostale neprilike ker se pač enostavno znajde v ekonomiji!
evil.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.620
3.070
113
v lokalni ostariji
si prepričan? firma ki plačuje prej nima zapadlih obveznosti, ima urejen finančni tok in najbrž tudi kak € čisto na strani.

tista ki pa zamuja pa zna enkrat zamudit dokončno..

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:
Citat:

rolleyes-1.gif

Glede na to, da sem jaz napisal prvi komentar na Financah.

Mi plačamo vse račune točno na rok.

Casa sconti za predplačilo se pa gibljejo nekje od 1,5...3%.

Če uzamemo hipotetično, da je rok plačila 30 dni.
Pri CS 1,5 % je to ekvivalent obrestim na letni ravni v višini cca 19,5%
Pri CS 3%.... pa cca 42,5%.

Zdaj pa ti vseznalec meni povej kje dobiš lahko tako visoke obresti na svoj polog.
Dejansko pa so običajno klavzule na računih, ki imajo Casa Sconto nekako takale:

Plačilo 30 dni Neto, -2% za plačilo v 2 tednih.
Torej je dajensko čas ki je potreben, da predčasno plačaš račun in pokasiraš Sasa Sconto samo 2-3 tedne.

Da ne omenim predčasna plačila izredno pospešujejo obrat kapitala, tako lahko z bistveno manj denarja dosežeš bistveno večji efekt.

Za primerjavo si vzemi plačilni rok 120 dni, ki je izredno pogosta zahteva pri nekaterih večjih firmah predvsem v pretežni državni lasti (Naprimer Premogovnik)

To govoriš sedaj verjetno za storitveno dejavnost? Sam sem kot primer dal recimo proizvodnjo, pa podobno je s trgovino ipd.. Tam imaš pogodbe vezane na dejanske potrebe in pač če je rok plačila 30 dni po dobavi blaga ti noben ne bo dal popusta ker si plačal račun prej. Stvari se v osnovi itak domeni že v fakturah in komerciali tako da vsem najbolj ustreza, če imaš denar na voljo jasno ponudiš recimo avans za % popusta.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
dej utiševalec raje malo bolje pogooglaj!

če bi vsi plačevali v roku ali pred rokom bi bilo za vse bolje!

Če bi se postavljali razumni roki in poslovanje vezalo na te roke bi bilo za vse najboljše. Trenutno imaš pa anarhijo z 120 dnevnimi zamiki ki jasno poslovanje ženejo v skrajnosti.