Citat:
Zadeva: Zahtevek za vračilo kupnine
Pozdravljeni
Dne xx.xx.xxxx ste na servis prejeli izdelek izdelek znamke xx model xx , vendar je vse do danes , dne xx.xx.xxxx niste uspeli popraviti niti mi izdati nove enake, čeprav vas na to zavezuje obligacijski zakonik , ZVPot , 37.c člen in 38. člen:
» PRAVICE POTROŠNIKA
Potrošnik, ki je pravilno in pravočasno obvestil prodajalca o napaki, ima pravico od prodajalca zahtevati, da:
• odpravi napako na blagu ali
• vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako ali
• blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom ali
• vrne plačani znesek.
Potrošnik lahko izbere katerokoli navedeno sankcijo in mu je prodajalec ne sme in ne more vsiliti. Če prodajalec na eno ne reagira, lahko potrošnik uporabi drugo sankcijo. Namesto razveze pogodbe (vrnitev plačanega zneska) lahko potrošnik zahteva znižanje kupnine ali zahteve izpolnitev pogodbe (blago z napako zamenja z novim brezhibnim blagom) lahko zahteva znižanje kupnine (vrne del plačanega zneska v sorazmerju z napako). V zadnjem primeru se ugotovi, koliko % je blago z napako manj vredno od blaga brez napake, nato se za ta % kupnina zmanjša.
V vsakem primeru ima potrošnik tudi pravico, da od prodajalca zahteva povrnitev škode, zlasti pa povračilo stroškov materiala, nadomestnih delov, dela, prenosa in prevoza izdelkov, ki nastanejo zaradi izpolnitve obveznosti iz odgovornosti za stvarne napake.
Poleg tega in neodvisno od tega odgovarja prodajalec potrošniku tudi za škodo, ki je temu zaradi napake stvari nastala na drugih njegovih dobrinah, in sicer po splošnih pravilih o odškodninski odgovornosti.«
-
Po pogovoru s tržnim inšpektorjem, vam pošiljam dopis na katerega pričakujem pisni odgovor v zakonsko določenem roku ( 8 dni ). Glede na zgoraj napisani člen zahtevam enak nov in brezhiben izdelek. V primeru, da mi tega ne morete zagotoviti pa zahtevam, da mi xxx €, ki sem jih plačal za zgoraj omenjen proizvod nakažete na TRR odprt pri »ime banke« , številka TRR: 12345-434243234
V kolikor zadeva nebo rešena kot je zakonsko določeno ter v zakonskem roku, bom zadevo predal tržnemu inšpektorju,ter tudi podal uradno izjavo za določene javne medije