Vprasanje za vas, državljani RS?

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Oj!

Eno izmed vprasanj na drugem forumu me je vzpodbudilo k razmisljanju.

Torej, ocitno je, da postaja toca vedno bolj pogost obiskovalec nase dezele.

Skoda na objektih, kmetijskih povrsinah in avtomobilih je ogromna.

In me zanima, kako to, da se nihce od "odgovornih" ali pa strokovnjakov ni spomnil, da pa dejansko obstajajo ukrepi/tehnologija, ki ublaži pojav toče.

Kje je sedaj država, da bi z investicijo v protitočna letala (menda) olajšala škodo v državi? Kje so zavarovalnice, ki morajo izplačevati velike vsote, namesto investicije v sisteme proti toči pa bomo naslednje leto 105% deležni povišanja premij za naravne pojave. Seveda, lazje je dodatno oropati svoje zavarovance, kot da bi investirali v nekaj, kar preprecuje se vecjo skodo.

Torej, državljani, prizadeti ali neprizadeti, kje ste?

Veste, kljub nakupu Patrij in investiciji v šentviški predor je nekaj denarja sigurno ostalo.

Pa ne, da bomo pojav toče prepustili kategoriji "če se nas bo bog usmilil, nam bo prizanešeno"?

Kako to počnejo na Kitajskem

Samo v razmislek ...

LP,
PIC

Egonislaw

Fizikalc
12. dec 2007
2.600
-4
38
Mb
www.pkr.com
Ni denarja za take stvari, ki bi slovencu koristile, ker cigani na socialni preveč državnega denarja porabijo
smirk-1.gif

smidge

Pripravnik
2. avg 2007
168
0
16
sistemi proti toci so se ze davno izkazali za neucinkovite, in v tem clanku sploh ni govora o tem.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Pic... dobra tema za razmislek.

Do letošnjega leta toča ni predstavljala velikega problema. Veliko hujše so bile posledice suš in poplav, kamor je država tudi usmerjala svoja sredstva. Po letošnjem letu bodo morali (t.j.: upam, da bodo) premisliti tudi strategijo obrambe proti toči.

Včeraj je pri poročilih g.Pečenko izpostavil dejstvo, da pri nevihtah kot je bila četrtkova NOBENA obramba ni dovolj zmogljiva.

To, kar si ti prilepil iz kitajske je nekaj čisto drugega: iz malo vlage tvorijo padavine, da spereje vsaj malo umazanije iz ozračja... pri ogromni količini vlage, ki se pojavlja pri nas je vprašanje, kako bi se obneslo. Avstrijci (ki imajo sicer precej večji odzivni čas, saj je njihovo območje večje) to baje rešujejo z letali in jim deluje...

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.302
34
48
40
Nekje v naši ljubi kokoški
Po moje je največji problem, da imamo na odgovornih mestih preveč starih ljudi. Brez ambicij, brez naprednega razmišljanja in pogosto tudi brez volje, da presežejo minimum, ki se od njih "zahteva". Mlada generacija bi morala danes dosti prej prevzeti vajeti.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Ne vem, zakaj se vsi obešajo na pomoč države. Ko bo malo več ljudi imelo zavarovane hiše (po statistikah jih je na območju, kjer je tolklo petkovo neurje zavarovanih zgolj 15%), bodo najbrž tudi zavarovalnice aktivno pristopile k pripravam na obrambo proti toči.

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Obramba proti toči (kot je že bilo pred 15 leti in več). Naši ARSOVSKI bebci in državne svinje trdijo, da to nič ne pomaga. Smo ena izmed redkih držav, ki nima zaščite proti toči. Ti čisto nič ne pomaga država pa denar, če ti ves pridelek in bajto stolče. Točo v MB in MS, bi se dalo preprečiti. Sem bil na žalost ravno v prekmurju, ravno takrat ko je bilo najhuje. Pa sem bil tam z dvema avtoma. Pa enega mi je čisto razbilo, drugega, ki je praktično nov, sem pa v garažo porinal. Če povem po pravici, me je prvič v življenju bilo strah, ko je treskalo in sploh, ko je začela padati toča velika kot jajce, pa še streha je mim mene letela.

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Ne poznam nobenega, ki mu toča v petek ne bi naredila neke materialne škode. Ljudje itaq delamo grdo z naravo, to kar se je pa dogajalo v Pekingu, da so spuščali nekaj v oblake, da pade dež drugje, samo tam ne, pa je VIŠEK. Norci totalni! Seveda to pade drugje v hujši obliki
crazy1.gif

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Za mariborsko območje vem, da IMAJO eno letalo, ki vzleti ob nevarnosti toče.
Vendar je žal eno dosti premalo za površino, ki jo mora to letalo pokrivati...in tako je žal to vse skupaj bolj farsa.

Avstrijci čez mejo imajo za enako področje kar 3 letala...
17758-icon_confused.gif

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
CIAy ... Žal ne več natančno kaj govoriš.
Zaščita kot so jo izvajali nekdaj je bila izvajana proti precej manjšim frontam in se ni izkazala za učinkovito. Poleg tega je težava, ker fronte večinoma ne nastanejo pri nas temveč se k nam preselijo, kar je za "napad" baje prepozno. Da bi se mi obranili toče bi se morali usklajevati s sosedi - predvsem Avstrijci in Italijani in fronte "napasti" preden pridejo k nam.

Prav zadnjič, ko so pri poročilih poročali o obrambi proti toči so predstavili tudi mnenje, da je pri nas (v prekmurju in podravju) tako hudo tudi zaradi Avstrijske "uspešne" obrambe.

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Citat:
Uporabnik zmerni_radikalec pravi:
Po moje je največji problem, da imamo na odgovornih mestih preveč starih ljudi. Brez ambicij, brez naprednega razmišljanja in pogosto tudi brez volje, da presežejo minimum, ki se od njih "zahteva". Mlada generacija bi morala danes dosti prej prevzeti vajeti.

Točno tak. Živijo v svojem svetu, žal...

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Tudi jaz sem slisal, da so Avstrijci na tem podrocju kar aktivni. Ve kdo morda kaj vec?

LP,
PIC

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Avstrijci uporabljalo letalsko obrambo, vendar v večjem številu kot je to pri nas. MB del pokriva eno letalo in je velikokrat uspešno, v takem primeru kot pa je bil v petek pa seveda ne. Že to, da greš v takšnem vremenu letet moraš imeti namesto jajc, železne kugle.

Se pa strinjam s nekom, ki je napisal zgoraj, da so glavni krivci bebci na ARSu. Največ sranja je na tem področju naredil "največji" slovenski vremenar Trontelj. On se ima za tako pametnega, pa ne zna skupaj sešteti 2 in 2 in misli da je to 5.

Več o protitočni obrambi na spodnjem linku:

LINK

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Jaz se resnično čudim zavarovalnicam, takšna obramba bi jim morala biti še kako interesantna. Res pa je tudi, da doslej ni bilo toliko tako hudih neurij, kot letos. Mogoče bi bila dobra predvolilna obljuba - narediti kaj za obrambo pred točo.

ChickenBoy

Fizikalc
27. avg 2007
1.918
0
36
40
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Ne vem, zakaj se vsi obešajo na pomoč države. Ko bo malo več ljudi imelo zavarovane hiše (po statistikah jih je na območju, kjer je tolklo petkovo neurje zavarovanih zgolj 15%), bodo najbrž tudi zavarovalnice aktivno pristopile k pripravam na obrambo proti toči.

Samo 15% ljudi je imelo zavarovane hiše? Resnično si ne predstavljam, da imam hišo in nimam zavarovane. Sej če mi zgori ali karkoli mi to hiše res ne bo povrnilo nazaj, bo pa malo lažje na novo začet z denarjem od zavarovalnice.

lakonen

Pripravnik
16. avg 2008
35
0
6
Citat:
Uporabnik C152SLO pravi:
...
Že to, da greš v takšnem vremenu letet moraš imeti namesto jajc, železne kugle.
...
Da gres v taksnem vremenu leteti z dvema zeleznima kroglama v hlacah, moras imeti pa velika jajca!
grin1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.861
689
113
Za obrambo proti toči bi potrebovali več kot le eno letalo (pa še to bojda ne leti vedno, ali pač ?).
Upam da bo kdo to izkoristil za predvolilno obljubo (seveda jo mora potem tudi izpolniti).

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.569
1.091
113
Titograd
Sem slišal da je letalo vzletelo in najbolj kritični oblak razbilo, pol pa moglo spizdit ker je postalo precej nevarno vse skupaj.

Avstrijci tudi od države nimajo toliko posluha, določeni ljudje pač "sponzorirajo" letala, pa tudi kmetje nekaj primaknejo. Ampak se vsem skupaj izgleda to bolj splača, kot pa da jim toča vse stolče

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.569
1.091
113
Titograd
Zavarovalnice se že pri avtomobilskih zavarovanjih izgovarjajo kako nebi plačali ali pa plačali manj. Avto je pa pač mus zavarovati, hiše pa ne. Se pač večina folka izogne zavarovalnici če se le lahko.