Vprašanje glede trajanja kontaktnih leč ?

Matjaz1974

Fizikalc
10. okt 2007
1.734
33
48
50
Nekje po sloveniji
Obišči stran
Zdravo,

zanima me, kako je glede trajanja leč.
Če imaš npr. mesečne in jih nosiš vsak dan, mi je jasno, da jih je treba konec meseca zamenjat.

Kaj pa če imaš mesečne leči in jih nosiš npr. 1 uro na dan ali pa še manj? Ali jih je treba potem tudi menjat ali je mogoče malo potegnit?

A tisti, ki nosite leče opazite kake spremembe, ko se leče "iztrošijo" in kakšni so to?

Hvala in LP, Matjaž

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Mi je ravno ta teden "optik" rekel, da tudi če jih ne nosiš, so po enem mesecu za stran vržt. Ajde, mesec pa pol, če jih nosiš enkrat na teden.

I

Izbrisan uporabnik #488

Jaz nosim mesečne leče Johnson & Johnson Surevue.

Praviloma 1x na teden 2-3 ure.

Zapakirane imajo rok trajanja par let, saj piše gori (2 ali 3 leta).

Te mesečne pa pri takšnem načinu nošenja menjam na par mesecev. Razlike z novimi iz škatlice ne opazim. Se mi je že zgodilo, da so mi leče potekle, ker nisem vseh šest parov porabil.

Pred leti ko sem začel nositi leče se je to bolj opazilo, postale so recimo bolj trde in motne ščasoma, so se očitno preveč zapacale (maščoba in slično med "porami" tak da ne diha več lepo).
Sčasoma pa so se materiali in tekočine spremenili tako da ne opazim nekih razlik.

Na motorju pa nonstop uporabljam leče, takrat imam poleg tudi vlažilne kapljice.

So pa to moja videnja, tu lahko največ pove strokovnjak, ki bo točno vedel v čem je problem.

ghost

Pripravnik
6. sep 2007
76
0
6
Ker so leče do odprtja sterilne, kasneje pa so izpostavljene raznim nečistočam, bakterijam itd. Čistilne tekočine za 14 dnevne ali mesečne leče so bolj blage, ker se v tem času ne zaredijo kakšne hujše bakterije. Tako je bilo meni enkrat razloženo, nevem pa če 100% drži. Vem pa da so za "trajne leče" bolj agresivne raztopine kot za 14 dnevne.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
jaz osebno uporabljam dnevne leče (J&J) za 3-4x tedensko po 2-3 ure in imam en par za 3-4x nošenje. Če pa jih imam noter od jutra do večera, pa jih zvečer vržem v smeti.

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
no jaz imam 14 dnevne pa včasih pozabim kupit novo škatlico pa nosim še kake dva do tri dni stare....jih nosim redno vsak dan 12 ur ali več pa ne opazim neke bistvene spremembe....je pa res da sem že kdaj opazil kot da ni več tiste prave ostrine če sem jih res ekstremno obremenil, se pravi nadpovprečno uporabljal......bi rekel da to jih je treba po npr. 14 dneh zavreč je bolj marketinška fora, po moje so še kak teden uporabne če še ne več

msenjur

Guru
11. sep 2007
26.919
-387
113
ja jest mam mesečne, pa jih recimo nosim tud 2 meseca nekajkrat na teden... pa ne čutim nobenih problemov...

drugač pa, ko so leče iztrošene, itak postanejo neudobne, in tako veš, da jih je treba zamenjat...

Orticija

Zelenc'
7. feb 2012
26
0
1
Leče sčasoma prepuščajo vedno manj zraka. Zaradi tega pride do nastajanja in vraščanja novih krvnih žilic na roženici. Ni nujno, da sploh čutiš razliko med novo lečo in rabljeno (da postane trša, zapacana, neudobna...). Še posebno, če že dlje časa nosiš leče in nimaš občutljivih oči. Zato jih jaz po 1 mesecu vedno zavržem. Konec koncev, tudi če je to napihnjeno zaradi marketinga, pri očeh raje ne riskiram.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
20 let, pa bodo znali tudi oči zamenjati.

Jaz imam mesečne, kupljene za pol leta (6 komadov za vsako oko) in jih navadno nosim cca. 1 leto.

tony

Guru
23. jul 2007
9.663
1.482
113
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:

Jaz imam mesečne, kupljene za pol leta (6 komadov za vsako oko) in jih navadno nosim cca. 1 leto.

Kozlarija.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.414
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:

Potem ti bo pa enkrat dohtar rekel, da ne smeš več nositi leč, ker imaš trajno poškodovane oči. Ne se preveč hecat z očmi. Imaš samo 1 par.