Vprašanje Excel: Skrivanje listov pod pogoji

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Dobil sem neko predlogo, ki pa ima v eni vrstici napačno zapisano formulo za izračun.

Datoteka ni pod geslom in jo normalno lahko odprem, ne morem pa klikniti na vrstico, kjer bi moral popraviti formulo za izračun.

Kako se pa to naredi?

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Hvala za pomoč, mi je pa uspelo zadevo že prej rešiti.

Točno to je bilo-zaščiten list.

Sam nisem nikoli delal nobene zaščite-kvečjemu dal vseskupaj pod geslo in mi potem ta zaščita ni bila jasna.

Jo je pa treba v Office 2010 odstraniti tako, da klikneš datoteka in nato odstrani zaščito lista.

Sicer pa zna biti to kar uporabna zadeva, ker niti slučajno ne moreš po nesreči karkoli spremeniti.

5. avg 2011
1.056
196
63
Okolica Ormoža
Excel ima pač svojo posebnost, kar se tiče zaščite. Celotna tabela ima kot privzeto vse celice nastavljene tako, da takrat, ko vklopimo "zaščiti list" dejansko zaščitimo pred pisanjem (seveda odvisno tudi, katere nastavitve še dodatno vklopimo, vendar zadostujeta običajno že prvi dve obkljukani polji) VSE CELICE. Če pa pred vklopom zaščite določene celice "odklenemo" (gumbek s ključavnico, ki ima ime "zakleni celico"), bodo te celice ostale dostopne tudi ko zaščitimo list. Na ta način dobimo idealno kombinacijo, da so celice s formulami zaščitene, celice kjer vnašamo kakšne podatke, pa so normalno dostopne. Paziti moramo le v primeru, če uporabljamo drsne trakove za premikanje med podatki, da je celica, kjer se nahaja spremenljivka, vedno odklenjena, drugače drsni trak ne funkcionira, če vklopimo zaščito lista.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Očitno obvladaš Excel.

Sedaj imam pa že nov problem.

Imam vremensko postajo, ki mi lepo v tekstovni obliki izvaža podatke(v oblikah .txt, in .csv).

Če ti dve datoteki odprem z notepadom so podatki pravilni, če pa jih odprem z Excelom(ker bi rad naredil še lepšo tabelo in grafe), mi pa kar nekaj spremeni podatke v datume.

Recimo za zunanje stopinje mi 9.30 spremeni v sep.30???

Če kliknem na oblikuj celico in namesto po meri kliknem prikaži kot številko mi pa napiše številko 11202.

Mi lahko svetuješ kaj naj naredim, da bo Excel podatke uvozil pravilno kot so v tekstovni obliki?

Že vnaprej hvala za pomoč.

Muzo

Pripravnik
10. sep 2007
268
0
16
Probi že prej označit vsa polja kot tekst.. drugače pa imaš na zavihku Data - get external data from Text, pa potem lahko tam poskusiš uvoziti...

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
1. Če prej označim vsa polja kot tekst nič ne pomaga.
2. Če kliknem podatki>uvozi iz besedila, mi .txt obliko še vedno uvozi napačno in namesto 9.30 napiše sep.30
3. Če pa kliknem podatki>uvozi iz besedila in izberem .csv obliko, mi pa podatke uvozi pravilno, vendar so žal vsi nametani v isti celici ločeni z vejico, jaz bi pa rad vsak podatek v svoji celici.

Kaj naj še naredim, da bi podatke lepo pravilno dobil v Excel(vsak podatek v svojo celico)?

Prilagam še datoteki .csv in .txt, če bi kaj pomagalo pri rešitvi problema.

Priponke

• 1471245-Vremenskipodatki.txt
    21,3 KB · Ogledi: 210

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Tu sta pa obe obliki zapakirani v .rar.

Priponke

• 1471249-Vremenskipodatki.rar
    4,4 KB · Ogledi: 206

gr69

Guru
15. dec 2009
11.644
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Težavo ti dela ločilo v zapisu. Probaj programu od vremenske postaje "dopovedati", da namesto . (pike) uporabi , (vejico) za ločilo decimalk.

Druga pot je, da v Excelu spremeniš decimalno ločilo - samo tega ti ne priporočam.

edit: slovnica

Nazadnje urejeno:

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Žal program je tak kot sem ga dobil in ga žal ne morem/ne znam spremeniti.
Naložil sem pa angleško verzijo.
A imajo morda nemci/francozi namesto pike vejico in bi morda sprememba jezika spremenila tudi piko v vejico?

Ni problem, z veseljem poskusim spremeniti tudi decimalno ločilo, če bi kaj pomagalo-samo veljati mora izključno za tisto datoteko, da mi Excel ne bo potem delal problemov drugje-pri tej datoteki ni problem, ker ne bom nič spreminjal le grafe bi dodal pa malo polepšal tabelo.

Kako naj pa to spremenim?

gr69

Guru
15. dec 2009
11.644
2.692
113
še v SLO - ampak komaj
Žal program je tak kot sem ga dobil in ga žal ne morem/ne znam spremeniti.
Naložil sem pa angleško verzijo.
A imajo morda nemci/francozi namesto pike vejico in bi morda sprememba jezika spremenila tudi piko v vejico?
Poskusi - zna biti.

Ni problem, z veseljem poskusim spremeniti tudi decimalno ločilo, če bi kaj pomagalo-samo veljati mora izključno za tisto datoteko, da mi Excel ne bo potem delal problemov drugje
In zakaj misliš, da ne priporočam? Seveda bo vplivalo na vse "ostale"!
-pri tej datoteki ni problem, ker ne bom nič spreminjal le grafe bi dodal pa malo polepšal tabelo.

Kako naj pa to spremenim?
Zavihek DATOTEKA, na levi strani na dnu imaš "Možnosti" - spet "na levi" DODATNO - 10 okence - "Uporabi sistemska ločila" - "odkljukaj" (se pravi odstrani kljukico) in se ti "odprejo" decimalno in ločilo tisočic.

Muzo

Pripravnik
10. sep 2007
268
0
16
Tam ko delaš uvoz podatkov, ko delaš iz txt datoteke, najprej izberi delimited, potem kot delimiter pustiš Tab, v naslednjem oknu pa izbiraš tipe podatkov za posamezen stolpec. Če boš izbral tam text, boš imel lepo vse kot text. Pod Advanced imaš potem če neke možnosti izbire različnih pomenov decimalne vejice/pike, malo se poigraj.

Drugače pa find/replace po tem ko končaš uvoz.

lp

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Žal sama sprememba jezika programa iz angleščine v nemščino ne pomaga, še vedno so decimalne pike.

@Muzo, kako točno naj to naredim-lepo po kmečko?
Imam slovensko verzijo Office 2010.

Če kliknem podatki>uvoz iz besedila nimam nobenih dodatnih možnosti nastavitev-samo označim datoteko za uvoz in to je to.

Bi bilo pa fajn, če bi lahko nastavil to samo enkrat in bi delalo za zmeraj, ker bo treba podatke uvažati vsak teden in ne bi rad vsak teden potem vse nastavitve vpisoval na novo.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Importa zdaj ne najdem, torej takole po malo drugi poti:
- odpri nov dokument (ctrl-N)
- na meniju Data klikni From Text (peti meni, med Formulas in Review; From Text pa je tretji gumb na levi)
- izberi svoj CSV fajl in klikni Open (Odpri...)

pojavi se dialog za import, s podatki

- pusti/izberi opcijo "Delimited" (namesto "Fixed width"), Next
- na naslednji strani pri "Delimiters" označi Comma (torej "vejica", vse drugo izklopi. Next...
- na naslednji strani klikni gumb Advanced in tam daj Decimal separator na piko, za tisočice pa prazno, klikni Finish
Zdaj vpraša, a naj da v trenutno tabelo ali v novi worksheet. Jaz sem dal novo, tako da potem lahko druge strani kar izbrišeš.

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Čestitam, HVALA vsem za pomoč.

Tole zadnje pa deluje točno tako kot je treba.
cheer.gif

Sicer je potrebnih nekaj klikov ampak dela
cheer.gif

Sedaj imam problem le še v tem, da vremenska postaja shrani samo 210 zapisov kar pomeni le za 18 ur podatkov, če se zapisujejo vsakih pet minut.
Žal bo treba dati zapisovanje na pol ure, da bom back up v računalnik lahko delal vsaj na dva dni, ne vem zakaj tako zelo šparajo pri ramu ;(

fikus

kaktus
23. apr 2008
2.528
14
38
Podatki iz vremenske postaje se mi lepo shranjujejo vsako uro.

Sedaj imam pa končno nekaj časa, da bi naredil nadgradnjo tega.
Torej delal bi rad dodatno statistiko, najvišja in najnižja mesečna temperatura, veter, pritisk,.., računal povprečno mesečno temperaturo in podobno.

Ker se občasno zgodi kakšna napaka(izguba senzorjev ali pa, da za kak dan pozabim prenesti podatke) sem v Excelu prvi list na katerega se uvažajo podatki skopiral in naredil še njegovo kopijo, da bi tam na hitro popravil take stvari.
Problem je, ker se mi pri uvozu podatkov spremenita tako prvi kot drugi list.

1. Bi se dalo narediti, da se drugi list ne bi posodabljal z novimi podatki ampak bi se to na drugem listu naredilo lahko izključno ročno-tako, da niti slučajno ne more priti do pomote, če napačno klikneš osveži vse podatke?

2. Kako bi se dalo narediti, da mi excel avtomatično preimenuje vse številke v določeni koloni-recimo v koloni D naj vse števila tri spremeni v sreda, 4 v četrtek, recimo v koloni U naj mi vse številke 1 spremeni v sončno in šestke v deževno.

3. Se bi morda dalo narediti tako formulo, da bi mi avtomatično sama ob strani prikazala statistiko za vsak mesec posebej(max in minimalna temperatura, povprečna temperatura....) ali bo to treba delati ročno.

Že vnaprej hvala za vse nasvete.

Lep pozdrav.