Vprašanja okoli mize

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.383
172
63
Pozdravljeni,

kupujem kuhinjsko mizo, v ožji izbor pa je prišla MODEL FRANCO.

Miza je masiva, oreh, je naoljena (laneno olje) (upam da ne kvasim neumnosti, tako sem si zapomnil od prodajalca)
smile-1.gif


Vprašnje pa je, kako je to občutljivo na raznorazne praske, kako je z vzdrževanjem tega lesa, kako je z vpijanjem olja ko jo ponovno namažeš, kaj se zgodi če se kaj polije.....

Skratka kakšno je vaše mnenje glede uporabe, vzdrževanja ipd.

Zaželjena mnenja tako uporabnikov tovrstnih miz kot strokovnjakov iz lesnopredelovalnega področja.

Hvala in lp
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
oprost mogoče neumenmu vprašanju...samo a je to miza mišljena za kuhinjo ali kot klubska mizica v npr. dnevni sobi?
 

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Če je to kaj podobno oljenemu parketu, je takole:
- oljenje les utrdi, večkrat je oljen, trši je in s tem odpornejši proti praskam
- čistiti se ga ne sme z navadnimi čistili
- v najslabšem primeru se poškodovana mesta rahlo prebrusi ter ponovno naolji. S tem naj bi se lahko saniralo večino poškodb

LP Company
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
moje mišljenje glede mize v kuhinji....

najpomembnejše je da je omogočen dober dostop do/za mizo (torej da so noge toliko noter da se da skobacat za njo), pa da ko sediš, da je dovolj visoka (spodnji ojačitveni deli) da te ne pritiska v noge.

Kaka pa je eststsko v surovem stanju pa nima veze, ker kot taka (gola) je turobna, pusta in slej kot prej obesiš nanjo prt, torej na koncu vidiš samo noge (in 'rožice' prta).
 

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.765
3
38
Jest tudi nevidim smisla pri jedilni mizi noge cist na robu,take mize so za kuhinje ki imajo 30m2 in so dostopne iz vseh smeri.
 

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
No jaz jedilne mize naoljene ne bi imel nikoli. To je za kakšne dnevne sobe ali kaj podobnega.
Ker imaš vedno občutek tistega olja oziroma mastnosti. Prav tako se umazanija vtre hitreje v pore kot pri lakirani, pa če pomislim, da moraš včasih mizo konkretno zdrgnit, takrat bi tudi vse olje spravil stran. Ne vem pa če ti je želja vsakih par mesecev mazat tisto mizo, da ne bo vsa lisasta.

Zame je edina dobra jedilna miza tista, ki ima plošča iz kvalitetnega ultrapasa. Vse kar je drugega pa je preveč občutljivo.

lp

lp