Vojna browserjev - je IE8 sploh uporaben?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.476
449
83
Nikoli nisem bil fan IE, Firefoxa uporabljam že dolga leta, sedaj pa nainštaliram te dni najpopularnejši OS in ker feni hvalijo IE8 in zraven tarnajo, da mu upada tržni delež si rečem: zakaj pa ne bi presedlal na MS?

Rezultat na skoraj vanilla W7 - toliko crashov IE kot sedaj v dveh dneh prej pomojem v življenju nisem doživel. Njemu v bran: zadeva se nikoli ni dejansko sesula, samo sporočila sem dobival, da je IE kreširal in lahko izbral: poslati informacije MS in najti rešitev ali samo zapreti program. Ampak IE je dejansko ostal nedotaknjen. Strange... Mogoče ima to kaj opraviti z dejstvom, da vedno tečeta v ozadju dva procesa iexplore.exe, mejbi je eden za rezervo?
smirk-1.gif

Ker sem uporabnik Deliciousa in navajen na mouse gestures sem nainštaliral dva plugina - Delicious in IE7Pro (ki med drugim omogoča gestures). Sem sumil, da povzročata težave in sem jih odstranil. Ampak rezultat je bil enak.
rolleyes-1.gif

Sem rojen pod nesrečno zvezdo ali je browser res tako katastrofalen? Poleg tega, da je zelooo počasen (v primerjavi s FF). Mogoče je problem v 32bit verziji na x64 operacijskem sistemu? 64-bitne nisem testiral zaradi manjka dodatkov, nima niti flasha.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Moje izkušnje so podobne - ogromno crashev, tabi se počasi odpirajo. Edino ne začne skoz več rama porabljat kot FF, ampak tudi FF v zadnjih verzijah (3.5+) pride do nekje 120 mb, potem se pa umiri.

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Lepo si pokni gor Appleov Safari za MS Win okolje. Še boljše pa je, da MS preprosto pozabiš in v celoti preideš na Mac OS X. Za tistih par potreb pa si daš gor dual boot ali pa virtualno poganjaš Wins.

elrado

Pripravnik
21. apr 2008
350
0
16
Ne vem kaj delate z IE8 ampak se zadevanikoli ne sesuva, pa sem razvijalec in kot tak browser res namatram z nekimi čudaškimi zahtevami
smile-1.gif
. Sam že veliko let uporabljam Opero, ki mi poseka tako precenjeni FF kot mnogo preveč popljuvani IE.

IMHO pa je gonja proti IE precej pretiravana in več ali manj stvar mode. Tudi s FF imajo mnoge težave, ravnotako z Opero in Safarijem a pljuvati je pač treba po IE.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.564
471
83
IE je po funkcionalnosti že leta za korak ali mal več za FF.
FF brez dodatkov je morda lahko realno primerljiv z IE. Z premišljeno izbranimi dodatki v FF glede na svoje želje in potrebe pa IE-ju zmanjka nekaj pik na i, da bi ga v vsakdanu enakovredno uporabljal na način kot mi to omogoča FF.

Zdej se mi cca. 2 tedna po eni nadgradnji IE 32bit verzija v Visti Ultimat 64 bit sploh zažene ne več. Za 64bitno verzijo pa ni dodatkov na voljo, ki so napisani pri M$. ???! Zadnje leto sem IE uporabljal le ker so v enen teh dodatkov (ime ušlo?!) narejei live rezultati za biathlon in je zadeva na ekranu mal bolj pregledna kot njihov flash prikaz. A stabilnost je bila boga. Letos pa bom očitno kar v FF in Flashu zadevo spremljal...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

IE je tako kot da bi za pisanje seminarskih nalog uporabljat Notepad.

You just don't do it. MS je izgubil vojno na področju spletnih brskalnikov. Še Google se mu posmehuje do te mere, da so izdali plugin, ki izboljša IE-jev engine za prikazovanje strani
smile-1.gif
. Jaz sem skoraj umrl od smeha, ko sem prebral to novico.

Kolikor sem preizkusil, ni Safari veliko boljši. Nenehni crashi in vsesplošno pomanjkanje uporabnih pluginov.

Internetna izkušnja pride v dveh okusih - Firefox ali Opera. Morda še Chrome, samo naj poštimajo še par stvari. Vse ostalo je svetlobna leta zadaj.

Seveda je lahko tudi IE povsem zadovoljiv za uporabnika, ki internet uporablja enkrat na teden in misli, da so sporočila o napakah pač the way it has to be.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Citat:
Uporabnik Jernej pravi:IE je tako kot da bi za pisanje seminarskih nalog uporabljat Notepad.
Najbrž izjava strokovnjaka IT? Čeprav za marsikatere seminarske, bi bil notepad povsem dovolj. Naj pozabijo na obliko in se spoprimejo s vsebino.
Sam sicer pretežno uporabljam Chrome in tu in tam IE, ko je Silverlight v igri. Ko gre pa za web aplikacije moraš seveda dati sam ali s sodelavci skozi kar nekaj browserjev. Minimum sta zadnji dve verziji IE, FF, Opera in Chrome. Če je stranka tečna, še IE 6. Ni ravno veselje, da povsod vse enako ne dela, ampak kaj hočeš. Marsikaj se da narediti. Da bi se nek brskalnik od naštetih kaj posebej sesuval, se ne spomnim. Res pa je, da so namestitve bolj zgodovinskih reči skoraj deviške v kakih VM.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
A moraš biti IT strokovnjak, da podaš mnenje o spletnem brskalniku? Nekako upam, da se strokovnjaki ukvarjajo (ukvarjate) s čim... no, ja... malo bolj naprednim.

Tu ni govora o programiranju spletnih aplikacij, ampak o uporabi! Verjamem, da je še malo morje poslovnih računalnikov na IE 6.0, ampak to ne spremeni dejstva, da uporablja zastarelo in potencialno nevarno tehnologijo.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Dejstvo je, da bi bilo za razvoj lažje, če bi bil en OS in en brskalnik. Ampak ni in vsi vemo, da je bolje, da ni. Pa tudi, če bi ta en in edini bil FF ali Opera ali Safari ali Chrome (torej nekaj, kar ni MS).

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Res je. Noben monopol v končni fazi ni dober za končnega uporabnika. Trenutno pač mislim, da lovorika pripada Firefoxu. Če par let... kdo ve.

Najtežji je preskok z vgrajenega brskalnika. Potem je vse skupaj samo še stvar namestitve novega programa.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Moje izkušnje so podobne - ogromno crashev, tabi se počasi odpirajo. Edino ne začne skoz več rama porabljat kot FF, ampak tudi FF v zadnjih verzijah (3.5+) pride do nekje 120 mb, potem se pa umiri.

Samo da se razjasni tale zadeva; RAM je najhitrejši način shranjevanja podatkov na računalniku. Če ga imaš več kot 10% neuporabljenega poemni da ne izkoriščaš 100% hitrosti tvojega računala. Če meni FF porabi 1GB RAMa na kompjutru z 3GB, kjer ne počnem nič drugega kot brskam pomeni da bo zaradi tega brskalnik hitrejši.

Sicer je razlika med leak-om in pametno uporabo pomnilnika, ampak FF je to težavo preblodil (več ali manj) že v dobi verzije 2!

Glede IEja, sam ga uporabljam za preverjanje dizajna/delovanja web strani - torej kot razvojniško okolje. Glede na to da uporabljam linux, imam tam virtualbox na katerem je samo IE; glede izkušenj moram reči da se ne sesuva, oz. kar testiram me do sedaj še ni presenetil in mrknil!
zmaga.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
jaz že vrsto let uporabljam samo IE, FF sem mel parkrat inštaliran pa se ni izkazal za boljšega

je pa tud res, da uporabljam vedno samo čisto različico, brez kakih pluginov ali user barov

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Dejstvo je, da bi bilo za razvoj lažje, če bi bil en OS in en brskalnik. Ampak ni in vsi vemo, da je bolje, da ni. Pa tudi, če bi ta en in edini bil FF ali Opera ali Safari ali Chrome (torej nekaj, kar ni MS).

To smo že imeli. IE5-6. In posledica je, da po osmih letih še vedno več kot 30% folka uporablja ie6
bonk.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:

To smo že imeli. IE5-6. In posledica je, da po osmih letih še vedno več kot 30% folka uporablja ie6
bonk.gif

Hja, razvijalci so kar sami krivi da podpirajo lenobo. So tudi krivi da se uporablja še precej večji delež IE6, kot bi se drugače. Precej aplikacij namreč ne teče v sodobnih browserjih, ampak samo na IE6!

Sicer pa, kaj takega na vsako spletno stran in kmalu IEja 6 ne bo več:
Koda:
//test
function ie_slab_uporabnik() {
	if (/MSIE (\d+\.\d+);/.test(navigator.userAgent)){ //test za IE;
 		var ieversion=new Number(RegExp.$1) //dobi IE verzijo
		if (ieversion >= 5 && ieversion < 8) {
 			alert('Uporabljate IE verzije ' + ieversion + '! Nadaljevanje ogleda strani
                                   je zaradi vaše varnosti onemogočeno!')
 		}
		else {
 			//dober IE
		}
	}
	else {
		//dobro karkoli drugega
	}
}

Nazadnje urejeno:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Slaba tolažba in napačna predpostavka. Če lahko to napišeš ali ne odloča tisti, ki plača, ne pa razvijalec in firma, ki razvija. Čudno, da me avtomehanik ne nažene, ker imam avto predprejšnje generacije. Še vesel je.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:
Slaba tolažba in napačna predpostavka. Če lahko to napišeš ali ne odloča tisti, ki plača, ne pa razvijalec in firma, ki razvija. Čudno, da me avtomehanik ne nažene, ker imam avto predprejšnje generacije. Še vesel je.

Če že primerjaš jabolka in hruške, četudi imaš avto 30 let star pri tehničnem pregledu zanj veljajo še vedno ista pravila; vsak avto ki opravi tehnini pregled je ustrezen saj izpolnjuje norme varnosti, pometne zakonodaje in ekološke neoporečnosti!

IE6 ne izpolnjuje norm standarda HTMLja, varnosti in še česa.

Glede izdelave spletnih strani pa je tako; vse velike koorporacije, ki delujejo na spletu imajo prilagojene spletne strani za posamezne brskalnike (gmail v IEju 6 ni isti kot v FF ampak je skodiran ločeno). Manjša spletna mesta, ki si tega ne morejo privoščit (one man team) pa lahko izbirajo:
a. ali gredo v podporo IE6 in s tem okleščeno funkcionalnost in videz
b. gredo v podporo STANDARDU in se ne ozirajo na IE6 oz. je ogrodje strani vseeno toliko nezahtevno da IE6 nekako nekaj prikaže

.. nazadnje ko sem brskal po spletu z IE6 (raziskovalno) mi itak pol stvari ni delalo celo na "velikih" spletnih straneh, ki imajo renome. Prikazale so se pa začuda vse ok oz. vsaj približno OK!

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Tudi pri avtomobilih so se denimo eko standardi menjali. Ampak saj vseeno, ne ti ne jaz nisva napisala nobenega brskalnika in za to zmedo nisva kriva. Gotovo pa drži tisto, da plačnik odloča, kaj hoče imeti in za kaj potrebuje podporo. Jaz verjamem, da bi M$ najraje kar ukinil IE6.0 na daljavo pa ne more in ne sme. Uporabniki pa so taki kot so. Na novejši IE mogoče ne morejo presedlati, ker je mogoče vse skupaj kar imajo na mašini piratsko in avtomatski upgrade ne gre, poiskati kaj ostalega pa tudi ne znajo.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Za to, da ljudje še vedno uporabljajo IE6 si je Microsoft sam kriv (in posledično zato vse več ljudi gre k FF). Ne vem kaj si sploh mislijo, ko je nova verzija na voljo samo v Windows Update, pa še to se ne namesti če imaš nastavljene avtomatske posodobitve. Ljudje pa tak veste kakšni so, ne vidijo razloga zakaj bi windows update sploh uporabljali. Potem pa novi IE le potegneš dol, pa te sprašuje ali imaš legalne windowse in smo spet tam...

Microsoft je pač očitno nezmožen naredit program, ki bi ti javil ''na voljo je nova verzija, ki se bo namestila ko zaprete program'' in spodaj samo OK. Brez Prekliči, Nikoli več ne javljaj itd.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.543
5.093
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:Microsoft je pač očitno nezmožen naredit program, ki bi ti javil ''na voljo je nova verzija, ki se bo namestila ko zaprete program'' in spodaj samo OK. Brez Prekliči, Nikoli več ne javljaj itd.
Hudo pametne besede, kaj je M$ sposoben. Če ne drugega, je sposoben, da te kupi, da mu boš to naredil. In mene dodatno, da ti bom nagajal.
Kolikor jaz poznam administratorje v večjih firmah, bi porabili večino časa, da bi se proti taki avtomatski nadgradnji borili in jo poskušali zaobiti. Običajno so stvari v resni produkciji take, da tisto, kar je res pomembno z obstoječo verzijo sistemske programske opreme dela brezhibno. Za prehod na novo verzijo se administrator odloči, ko mu zlomiš roko in mu garantiraš, da bo vse delalo in ko je to petkrat poskusil sam. Če mu ne lomiš roke, se ne bo odločil. In ne morem reči, da jim zamerim. Kaj bi iskal probleme, če jih ne rabiš.
Tudi privat ne bi maral, da mi M$ tako vsili nov IE. Prvič to traja nekaj časa in ni nujno, da ga imam. Da o ostalem niti ne govorim.
Nisem opazil, da bi denimo chrome tako vsilil novo verzijo. Pa od začetka tudi kaj ni delalo.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ne rabiš bit ''hudo pameten'', da to ugotoviš, si lahko čisto povprečen uporabnik.

M$ očitno ni sposoben naredit programa, ki bi se posodabljal na enostaven način (pa tudi brez prisile, če že hočeš). Zakaj je treba it na Microsoft Update če hočeš posodobit Office? Zakaj ne moreš preprosto v Wordu kliknit na ''Check for updates'' in bi ti napisalo kaj je novega? Ne, treba je odpret drug program (Internet Explorer oz. v Win 7 samostojen program) in tam poiskat posodobitve (pa še to po mukotrpno dolgem čakanju v Win XP).

In da to ni nesposobnost Microsofta?
tongue-1.gif