Voda pušča

mr_

Guru
20. sep 2007
9.369
2.745
113
Sicer sem na sreco ze ugotovil kje, priznam pa, da me je, ko sem videl kako se stevec obraca klub vsem zaprtim porabnikom, kar stisnilo....:(
Cev je alkatenska in pusca v jasku pri hisi, kjer je bilo na dnu okoli 30 cm kamenja, peska, zemlje. No in v tej blatni zbrklji je cev dobila luknjo. Pocelo se ni nic, jasek je pokrit, pa me zanima, kako da je do tega prislo. Koliksna je doba trajanja alkatena?

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Pri nas je bila cev zakopana preko 30 let pa je še vedno držala.
Zakaj pride do tega:
Okoli cevi je lahko bil kak kamen in ko zmanjka vode oz. pride zračni mehur pride do tresenja in rezultat je predrsana cev. Lahko pa da je tudi napaka v materialu.

Podobno zgodbo so imeli sosedje, le da je njim voda tekla dlje časa. V jašek ni noben gledal iz jaška pa je bila speljana cev na travnik tako da tudi noben opazil... Rezultat nenormalno visok račun za vodo. Sicer kakor je meni znano so dobili potem neko olajšavo oz. so jim nekja odbili (je bil pa račun nekaj čez 200 tisoš takratnih sit).

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.794
6.778
113
pri taščici
še nisem slišal da bi spustila cev,. Spoj je pa druga pesem.
starši imajo že 40+ let lasten vodovod po alkatenki pa še ni sitnosti, stric 30+

edit: kakšna mehanska poškodba je pa druga pesem....to pa lahko na novi pridelaš

Nazadnje urejeno:

mr_

Guru
20. sep 2007
9.369
2.745
113
To pa moram si se natancneje ogledat, kako zgleda ta luknja kjer pusca...

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Lahko je bila cev poškodovana ob polaganju in zasipanju. Pa je sčasoma zaradi tresljajev nastala luknja. Mogoče je tudi vodarna povečala pritisk ...
Sosedu je steklo 300 kubikov cca. Podoben primer - ni bilo na spoju. Ugotovil je šele, ko mu je voda pritekla v klet ...
Prošnja na občino, da je plačal samo porabljeno vodo - brez ostalih dajatev.

Pomaga, če redno spremljaš porabo vode. Tako hitro ugotoviš, če pride do odstopanj.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
dotrajanost alkatena nipod vprašajem. Običajno spusti lai na spoju....takole na polno pa običjnao ker pride do striga na sami cevi...rado se zgodi pri kaki novogradnji, ko se objekt še psoede kolikor se pač misli (ali pa jašek vodomera)...kar enostavno precvika cev (če se le ta nima kam umaknit).

Dovolj je seveda tudi oster kamen ki z dovolj veliko pritiska na cev (zato je pametno narediti posteljico iz finega peska).

V glavnem...čim prej saniraj pa bo.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.369
2.745
113
Torej naj bi bil alkaten 'vecen'?
Po eni strani mi je zelo odleglo, ker sem hitro ugotovil kje pusca, po drugi pa mi ni vsec imet novega spoja, sicer bo na vidnem mestu, ker enkrat mi je ze spuscal spoj alkaten cevi, ki so bile speljane na zunanjo pipo pri vrtu.
Druga opcija je sicer skopat nov jarek za novo cev, teren je - greda - vendar je spodaj ze plin, pa se preko 30 metrov je....
Sicer pa kaj se dandanes uporablja za vkopat. Plastika pojacana z Al? Ali se vedno alkaten? Kaj tretjega?

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Alkaten je kuratz večen.

V star zakopan in odkopan alkaten sem naredil luknjo brez posebne sile in to z "fazenbriferjem"...pol pa veš

Pa še problem je ker vsak pametnjakovič misli da tisto spojko bo pa že znal gor dat...pol pa maš kar maš

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Na mestu kjer je počenu..je tudi greda? Če je lokacij ataka...brezvezna, namsto da koplješ tam 30 metrov, daj na mestu spoja noter betonsko cev fi 20 cm (odrežeš na pol), pa vmes spoj. Tako ga boš lahko kontroliral ali ti drži ali ne.

Čeprav je meni to brez veze...vsake toliko prekontroliraš uro alimiruje..če sepremika je pač treba v akcijo in iskat napako. Veš da imaš spoj, torej kontroliraš najprej tam.

Alkaten kot takni sporen...saj so praktično vsi hišnip riključki narejeni z njim pa nikjer ni zaslediti da bi zadeve po tekočem traku puščale.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.794
6.778
113
pri taščici
Zato se meni tista beneadyjeva zgodba o fazenbriferju zdi zelo zanimiva. Razen ce so sedaj kake kitajske alkatenke na trgu?
Seveda pa alkatenka ne bo ztdrzala posedanja jaska oziroma hise, ali nekega ostrega predmeta okoli sebe ki bo na alkatenko pritiskal s tezo hise.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.120
4.090
113
V vsak alkaten narediš BP lukno z izvijačem, pa z olfa nožem ga tudi BP prerežeš. Če ga nestrokovno zviješ se tudi hitro prelomi. To je pač lastnost alkatena (Pe), ima pa vseeno precej dobro prečno trdnost (uporabno za vkope), fleksibilen je zadosti da zdrži manjše premike terena, je odporen na UV in vodo ter ostalo erozijo znotraj in zunaj.

Pri nas doma je lasten vodovd, 50 let pa ni nobenga problema. Alkaten je navidez in dotik ter po lastnostih še vedno enak novemu (oz 100% enak ni, ampak to bi mogoče v laboratorju dokazal).

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.367
9.617
113
EU
Pred kratkim tudi ugotovil, da se števec počasi obrača.
Pri kopanju drenaže okrog kleti je bager poškodoval cev.
Na enem mestu sem takoj popravil s spojko. Na mestu zraven je bila druga poškodba zaradi stisnjene cevi, ki takrat ni spuščala vode.
Cev je imela delno razpoko od znotraj . Navzven ni bilo nič vidno. Po enem letu je poæasi začelo spuščati.

Odkopal in popravil.
1306524-100_7512.jpg

Priponke

• 1306524-100_7512.jpg
    1306524-100_7512.jpg
    35,5 KB · Ogledi: 982

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
zakaj pa pride do takšnih poškodb ? ker ko morali pred in po polaganju cevi imeti podlago narejeno iz mivke. Na vrh cevi se zopet nasuje do 30 cm mivke nato opozorilni trak pol pa zasipati luknjo.
17758-icon_confused.gif

mr_

Guru
20. sep 2007
9.369
2.745
113
Zal zgodba s puscanjem se ni koncana. V jasku se mi se vedno nabira voda, stevec pa kaze puscanje okoli 0.5 dl na uro. Ne pusca na saniranem delu. Glede na to da se voda nabira v jasku, domnevam da pusca nekje blizu. Kako hitro se taksno puscanje poveca, ce se sploh. Odkrivanje puscanja po cevi iz jaska ven zahteva razbijanje porfida, povecanje 'delovnega prostora' - povecanje luknje jaska in kopanje pod porfidom. V upanju, da je luknjica blizu. Torej pcoje, razbijanje, cakanje, potegnit novo cev. Kaj pravite.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Zal zgodba s puscanjem se ni koncana. V jasku se mi se vedno nabira voda, stevec pa kaze puscanje okoli 0.5 dl na uro. Ne pusca na saniranem delu. Glede na to da se voda nabira v jasku, domnevam da pusca nekje blizu. Kako hitro se taksno puscanje poveca, ce se sploh. Odkrivanje puscanja po cevi iz jaska ven zahteva razbijanje porfida, povecanje 'delovnega prostora' - povecanje luknje jaska in kopanje pod porfidom. V upanju, da je luknjica blizu. Torej pcoje, razbijanje, cakanje, potegnit novo cev. Kaj pravite.

pa je problem tu pa veliki !
prvo kar naredi je tlaæni preizkus. zapri ventil pri uri zapri ventil v hiši (verjetno ga imaš ) potem nekje med ventili daj manomater in to cev nadrukaj tako da odpreš ventil pri uri in ga ponovno zapreš,pogledaš manometer pa boš videl če pada. če pušča boš pa na žalost moral vse od jaška pa do bajte žal razkopati in cev zamenjati ,to boš moral narediti æimprej da ne bo prej zima drugače boš imel še večje sranje.
sprasujem se.gif

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Menjaj cev, položi v skladu z navodili in logiko.
Pohiti, bliža se slabo vreme.

LP

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Hja,, hvala za razlago, ampak da pusca sem ze ugotovil....

jaz bi še vseeno preveril lahko da ti voda priteče še od kje drugje kaka podtalnica na uri se točno ne mote ugotoviti čeprav se ti malo suče .
sprasujem se.gif

mr_

Guru
20. sep 2007
9.369
2.745
113
Preverjal sem preko noci in ce stevec pokaze da je steklo .4l v cca 8h, pol mora nekje puscat... Podtalnica, za hiso je potok, dezja ni bilo ze lep kos casa, sosad ima vrtino v podtalnico, ki je pa zagotovo vsaj par metrov nizje kot moj jasek. Pa se hisa ne stoji na ravnini, ampak na vzpenjajocem se terenu.