Vnetje ušesa pri triletniku

dotore

Pripravnik
18. avg 2007
438
3
18
Da se pridružim tej temi z podobnimi težavami in prosim za nasvet:
- gre za 3 letnega otroka, ki mu je preko noči zaradi vnetja srednjega ušeša počil bobnič in zdaj nanj precej slabo sliši ( kar je logično ). Je že 4 dni na amoksiklavu na 12 ur.
Ker je glede teh ušes zdaj tako razdražen, dodatni ORL pregled odpade.
Kaj bo zdaj z kopanjem in tuširanjem ter kaj z morjem - kdaj se bobnič zaceli in ali bo zaradi brazgotine na bobniču imel slabši sluh?

thnx za napotke in pojasnitev

lp

Nazadnje uredil moderator:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik dotore pravi:
Ker je glede teh ušes zdaj tako razdražen, dodatni ORL pregled odpade.

Najprej mi pojasni tale stavek prosim...

Ne se hecat s takimi stvarmi. Če je razdražen, bo pač dobil pomirjevalo, da bo dal mir. To niso ravno nedolžne stvari. Bobnič se sicer povečini lepo zaceli (če le poka ni velika), ampak v najslabšem primeru lahko vnetje prestopi v notranje uho in potem ne bo samo slabo slišal, ampak bo kar lepo gluh.

Če po štirih dneh Amoksiklava ni bolje, potem takoj kontrola. Sicer kot je bilo naročeno.

dotore

Pripravnik
18. avg 2007
438
3
18
Je bil par ur predno je počil bobnič na urgentnem ORL pregledu, smo ga na silo nekak uspel držat in mu z palčkami spucat tisto zasušeno ušesno maslo, naslednje jutro je bil madež rjave barve na vzglavniku. Stanje danes je tako, da je brez bolečin, brez v ročine, s polnim apetitom in skratka super vesel. Če mu omenim pregled, je vsega tega konec. (( ne dobi ravno vročine )
Ok, kaj predlagaš kot pomirjevalo? ( na to nisem pomislil )

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

(prestavljeno v svojo temo)

I see... torej je dejansko sedaj že bolje. Če prav razumem, je bilo to pred štirimi dnevi (obisk ORL, počen bobnič, predpisani antibiotiki).

V vsakem primeru bo po mojem moral še enkrat na ORL. Ta bobnič mora nekdo pogledat, najverjetno sicer ni za šivat in se bo sam lepo zacelil, ampak just to be sure. Tako ali tako moraš najprej do pediatra.

Kot pomirjevalo ne predlagam ničesar. Če ne boš uspel otroka pripravit do tega, da bo pri miru za pregled, potem je to pač zadnji izhod, ko boste že tam.

dotore

Pripravnik
18. avg 2007
438
3
18
Hvala.
Bom ga poskusil pregovorit za pregled.
Ampak, čisto iz kuriozitete mi povej, kako zgleda šivanje bobniča? Sej to je pa ja majhno, tanko itd?
lp

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ja, ORL pregledi pri otroku so res "zabavni". Nos še gre nekako. Uho je že večji problem, ker umika glavo in te je strah, da bi poškodoval bobnič. Vrhunec je pa žrelo in siljenje, da odpre usta.

Žal ti ne znam pomagati, kako ga prepričati, da premaga ta strah in odpor. V končni fazi je tako pač potrebno poseči po sili. Najbolje, da greš na pregled ti (ali pa oba) in potem mu pač močno držiš glavo pri miru, medtem ko zdravnik pogleda sluhovod in bobnič.
Nič čudnega, da imamo potem vsi travme pri zdravniku...
bonk.gif

Šivanje je last-resort (podobno kot pomirjevala). Pri otroku v splošni anesteziji in pod mikroskopom. Inštrumenti so pač temu primerno fini.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik dotore pravi:
. Če mu omenim pregled, je vsega tega konec. (( ne dobi ravno vročine )

Ne bodi mevza in pelji otroka na pregled. Mater vedno vec razvajencev kjer 5letni otrok diktira svojega oceta.

tesfalar

Fizikalc
1. nov 2008
1.125
83
48
Citat:
Uporabnik dotore pravi:
Hvala.
Bom ga poskusil pregovorit za pregled.
Ampak, čisto iz kuriozitete mi povej, kako zgleda šivanje bobniča? Sej to je pa ja majhno, tanko itd?
lp

Triletnika ne poskusiš pregovorit . PELJI GA NA PREGLED.

dotore

Pripravnik
18. avg 2007
438
3
18
V glavnem, z malim sem se "dogovoril", v ponedeljek po koncu atb terapije ga peljem na pregled in ko bomo enkrat tam, ga bom pač tako močno prijel in držal, kolikor bo treba.
Se pa baje tak spontano počen bobnič lahko zaceli tudi v samo nekaj urah, nekaj dnevih, včasih se pa sploh ne.
OK, thnx vsem.
lp

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.917
6.975
113
brez zamere, samo pri tej temi se sprasujem, kdo je odrasel in kdo otrok.

zgleda se časi starševstva res spreminjajo...

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Mogoče mal off topic;

Vse je odvisno od staršev. Moja tamala, 4,5 leta mojega krvosesa bolj slabo uboga, mene pa (skoraj) vse. Pa ne naredim drugega, kot da zvišam glas, ponavadi oz. največkrat se pa prej dogovoriva.

So pa ti pregledi, če otrok dobi strah prava jeba. Se spomnim pregledov za srce na pediatrični.
uf-1.gif

Sedaj, ko je starejša je drugače. Kak mesec nazaj, ko si je razbila glavo, si je sama pogumno držala gazo na rani, ko sem jo peljal na urgenco. Moja je pa ob pogledu na kri padla skupaj...

dotore

Pripravnik
18. avg 2007
438
3
18
V ponedeljek sva opravila pregled in timpanogram na ORL.
Prišel je v ordinacijo, se sam vsedel na stol, zamižal in pustil se pregledat.
Zdravnik je rekel, da mesta rupture ni več videti, da je vse lepo zaceljeno, vendar še malo bledo in napeto.
Dal je nadaljna navodila.
Mali je pa zdaj tako srečen in ponosen, da ga nosi že vse od takrat.
Jaz pa vesel, da sem ga uspel tako prepričati, da je sodeloval in da je ponosen na zdravnika, ne pa da se ga boji.
lp vsem staršem s podobnimi težavicami