Vneta veka?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Ta teden opažam, da me pri mežikanju, nekaj skeli v desnem očesu. Sprva sem mislil, da se mi dela kak ječmenček, danes pa sem opazil, da je veka vneta.

Zgleda pa takole (ne se zgražat nad "zaspančki", ampak si res nisem upal drezat v tako oko):

Na dotik boli, malo. Pa tudi ko pomežiknem je neprijeten občutek, kot da bi imel kaj v očesu. Vid je nespremenjen.
Kaj takega se mi je pojavilo prvič, zato nimam pojma kaj bi naj to bilo, oz zaradi česa se veka vname? Se dobi kaj v lekarni, kar bi pomagalo, ali pa kakšna domača lekarna zdravilo, kamilice mogoče?

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
To je blagi blefaritis, vnetje veke. Redno spiraj oci. In 2x dnevno z bebi (vaznimi) palckami nezno cisti robove vek. Sicer bi v postev prisle tudi antibioticne kapljice 3-5 dni. ampak zato bos moral k svojem zdravniku ki bo to presodil.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Ok, hvala.

Aja, pa še to. Kaj pa glede počivanja očesa, je boljše, da imam zaprtega, ali nima veze, glede na to, da je obolel del veka in ne samo oko? Je boljše, da sem v hiši, se izogibam prepihu, ali čemu drugemu?

Generik

Guru
14. maj 2011
3.889
1.272
113
Tole ti bo pomagalo (Tobrex):
Tobrex%20Ointment%202.JPG

Dobiš v lekarni, vendar ne vem če brez recepta. Nekajkrat boš namazal in boš dober (dan ali dva).

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Ok, hvala.

Aja, pa še to. Kaj pa glede počivanja očesa, je boljše, da imam zaprtega, ali nima veze, glede na to, da je obolel del veka in ne samo oko? Je boljše, da sem v hiši, se izogibam prepihu, ali čemu drugemu?

Izogibaj se travnikom, gozdovom itd. To je vse.

Tobrex je antibioticno mazilo in se izda le na recept. O tem mora presodit zdravnik (pregled).

matofill

Guru
18. sep 2008
3.690
759
113
Po mojih izkušnjah je hitro izboljšanje, če veko pregreješ, lahko recimo z kamiličnim toplim do vročim čajem ali celo samo z vodo če so pomisleki na kamilice, ko je zadeva vsaj 5 min pregreta navadno oteklina hitro uplakne !

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Zgleda, se je zadeva uredila brez zdravnika.

Me pa vseeno zanima, zakaj do tega pride, ker sem to sedaj imel prvič in ne bi rad, da se mi ponovi
smile-1.gif

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.395
1.399
113
Pri meni dosedaj ko je kaj hujšega vedno pomaga Smetlika oz. prelitek le te. Smetliko pa se dobi v vsaki lekarni za par EUR.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Zgleda, se mi je sedaj naredil ječmenček...

Na gornji veki, nekje tam, ko se mi je takrat pojavila oteklina, se je sedaj na robu veke pojavil manjša gnojna rdečica. Mogoče je bilo to krivo že takrat, a sem potem uspel nekako sanirati, ne pa v celoti in je sedaj spet izbruhnilo?

Zgleda mi tudi izteka gnoj, saj se občasno razlije čez oko in moram očistiti, je pa sama gnojna zadeva videti kakšen 1mm v premer. Je pa zanimivo, na veki, zunanji strani, nekje 1-2mm vstran od roba torej, je s prstom občutiti bunkico, lahko sicer, da je to vse povezano?

Ima kdo kakšen nasvet kako se te zadeve lotiti brez zdravnika?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Sem mel to kak mesec nazaj. Brez zdravnika lahko probaš suho gretje prizadetega očesa večkrat na dan. Jaz sem kombiniral to in antibiotično mazilo parkrat dnevno in je bilo v 2-3 dneh precej bolje.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Mater je naležno, morm mižat na tisto oko...

Kako pa to sploh nastane, do sedaj ne pomnim, da bi sploh kdaj imel kaj podobnega, mogoče kdaj kot otrok, ampak tega je že 20+ let...smo že tako stari?
smile-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ja, pa boli, ko mežikaš...
tongue-1.gif

Vnetje enih žlez v veki pač... Bo minilo. V zelo redkih primerih je potrebna kirurška intervencija, ko malo zarežejo v veko.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.395
1.399
113
Glej smetlika je svetovana od oftamologa, ki velja v MB-ju za enega boljših. In verjemi, da po vsem kar imam problemov z očmi, je nebi uporabljal če nebi pomagala. Svetoval pa jo je zato, ker sem imel obdobje ko sem imel skoz probleme z ječmenčki in po dveh kurah s antibiotičnimi mazili in kapljicami je predlagam še smetliko. Ki je pomagala. In to je to.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
Žal se zadeva ni popravila sama od sebe in šel sem do zdravnika. Dobil sem MAXITROL kapljice za oko, suspenzija.

Mi pa ni nič rekla zdravnica, kako dolgo naj uporabljam te kapljice, oz rekla je edino, da če v 1 tednu ni boljše, naj pridem po napotnico. No, po 1 tednu je bolješ, ni pa še čisto OK, še vedno se vidi malce rdečo na robu veke, tam kjer je bil ječmenček.

Naj še kar naprej uporabljam kapljice, dokler jih ne zmanjka, ali naj končam, torej po 1 tednu od začetka uporabe?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Počakaj še do srede in če ne bo bolje, pojdi do zdravnika. Napotnica bo za urgentno oftalmološko ambulanto, kjer ti bodo naredili droben rez, skozi katerega bo lahko odtekla nabrana tekočina. Tako da glede na to, da gre na bolje, zaenkrat nobene potrebe.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.919
6.976
113
ok, kul.

glede tistega reza pa...a to naredijo pod narkozo ali kako umirijo oko?