Saj imaš recept nad teboj. Je točno tako preprosto kot piše. Ampak prav, lahko to spravim v alineje.
- najdeš en večji steklen kozarec z možnostjo hermetičnega zapiranja, ga pošteno opereš in pregreješ (da ne poči ko ga zalivaš z vročo tekočino) - moj levi kozarec je od leklerovih kumaric, mislim da je prostornina hudo blizu litra.
- izbereš ustrezna jajca (kakršna ti pač pašejo, najcenejša v tušu ali pa iz sosedovega kurnika - če so umazana jih pred kuhanjem vseeno operi)
- jajca skuhaj v trdo; američani komplicirajo to kuhanje u tri pm, ampak je pravzaprav čisto preprosto - vrejo naj okrog deset minut in to je to. fino je (menda) če daš v vodo za kuhanje nekaj kisa, ker naj bi to zaprlo morebitne razpoke v lupini, ki se pojavijo (in se pojavijo, tudi če paziš) med kuhanjem. ampak to isto naredi vročina že sama. po drugih virih naj bi kis v kropu pomagal pri lupljenju, ampak tudi to ni čisto tako. škodi pa ne, tako da ... aja, jajca daj v hladno vodo in jih segrevaj skupaj z vodo, odštevanje pa začni ko voda začne vret.
- ko je zadeva kuhana, jajca olupiš in jih zadegaš v kozarec. to lupjenje zna trajat, odvisno o količine, ki si si jo zadal. v moj večji kozarec jih gre okrog deset.
- med lupljenjem pripraviš približno količino kisa, s katerim jo boš zalil jajca. težko govorim o volumnu, ker jaz nisem meril in sem od oka ocenil in zadel v nulo. rekel bi da gre v večji kozarec ene 3 deci kisa. jaz sem uporabil navaden solatni kis (jabolčni), ki sem ga približno za petino razredčil. naslednjo šaržo ne bom nič redčil, ker imam rad kisel okus (mojemu sodelavcu recimo pa so že tile prekisli). lahko se seveda uporabi tudi kis za vlaganje, ampak tega bi pa redčil tudi jaz
- ko so jajca v kozarcu, kis vroč, v kozarec zadegaš še začimbe (ali pa tudi ne) po želji. jaz sem kot rečeno ponucal mešanico za vlaganje kumaric, kurkumo in pekočo papriko (čili recimo), lahko pa daš notri kar ti srce poželi in kolikor pač hočeš. vseeno ne bi pretiraval ... no potem samo še zaliješ jajca s kisom, zapreš s pokrovom in to je to (in obrneš na pokrov, da ta bolje in prej zagrabi)
Američani v bistvu zalivajo jajca s hladnim kisom (no, kakor kdo, ampak večina ja) in hranijo zadevo v hladilniku. Jaz grem na vročo varianto čisto zaradi občutka, jebatga, jajca so to,ne bi rad preživljal noči na školjki ... Aja, še to, zadeva naj stoji vsaj par dni, preden jo odpreš in konzumiraš. Dlje ko stoji, intenzivnejši je okus. Jaz sem odprl po dobrem tednu.
Dober tek
(na youtubetu imaš kar nekaj filmčkov na to temo. geslo - pickled eggs)