Visual basic 2010, težava

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Živjo,

tole mi dela probleme zaenkrat:

imamo dve števili, ki se avtomatsko generirata (od 0 do 10) in polje kjer vpišeš rezultat (textbox?). Torej, treba je zračunati (recimo 5 + 5 = ? ) in potem dobljeni rezultat vpisati v textbox.

No in ko se pritisne gumbek "Preveri" naj izpiše msgBox "rezultat pravilen" (če je seštevek v textboxu pravilen ), oziroma msgBox "napačen rezultat".

potem pa naprej..:)

hvala

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Oprosti, ampak če ti tako osnovna stvar dela probleme, se raje loti česa drugega.

LP

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
amm, noup to ni odgovor ki ga iščem...

Drugače se pa moram naučiti Visual Basic 2010, ker je eden izmed predmetov na faksu in nekje je pač treba začeti, kaj praviš?

Sicer pa, zračunati že znam pa vse, problem mi je to vse skup dat..

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Kaj predznanje? Prejšnji teden sem imel prva predavanja
smile-1.gif

sem ti dal priponko, kaj sem naredil do sedaj, pa malo poglej, če boš imel čas med svojo nejevoljo...

Priponke

• 1446713-DM_03_Matematika.zip
    71,7 KB · Ogledi: 136
Nazadnje urejeno:

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Nejevoljo ?
Predznanja - znanja ki si jih pridobil prej.
Ali si prišel na računalništvo iz srednje glasbene ?

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.264
340
83
Tako na pamet (nazadnje sem delal z VB4 če se ne motim). Textboxu moraš prirediti vrednost lastnosti v stilu textbox.text (ne vem točno katera lastnost je, ampak tista ki jo v grafičnem delu lahko popraviš da ti piše, lahko da je value ali podobno. Torej v stilu TextBox1.Value := imetvojegaseštevka (ali pa enostavno cifra1+cifra2). Zdaj je samo odvisno ali moraš še spremenljivki če sta cifri pretvoriti v text iz integerja ali real vrednosti ali karkoli imaš že. V tem primeru za := daš pač funkcijo ki ti pretvori vrednostv tekst, torej nekaj v stilu numtostring ().
Je že leta, tako da se ne spomnim več funkcij, vmes sem programiral še svašta. Daj poguglaj za kak tutorial, pa se da ful hitro naučiti iz njih. Upam da sem ti vseeno dal pravo smer, drugače pa ljudstvo ki programira v VB, dajte mu že to vrstico napisat človeku če je prosil. Itak ve da bo moral za narejen izpit kar nekaj časa študirat.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Ma ti vsakemu postaviš 20 vprašanj, predno mu odgovoriš na prvotno vprašanje?

Dal sem simpl primer, če kdo ve, naj ga prosim reši, to je to, drugega zaenkrat ne rabim - bo šlo?

Prov slabi dve uri svojega časa si porabil, da mi klele nekaj pametuješ, pa verjamem, da bi ti v tem času že uspelo odgovoriti. Če bi seveda znal.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
no ja, v bistvu sem na izrednem študiju in imamo samo ene parkrat vaje - domača naloga se ne ocenjuje, gre se zato, da sam doma delaš/treniraš - in v tem času nam profesor pač ne more vsega razložiti. Ponavadi sam poskušam zadevo narediti, samo če se mi pa nekje ustavi in je mogoče banalna zadeva pa raje prej vprašam, predno profesorja morim z dodatnimi vprašanji.

Drugače sem pa na FOV, ni ravno nek računalniški faks, če bi bil, bi zadevo v teh letih že pogruntal, oziroma se naučil razmišljati po "računalniško".

Bom že sam pogruntal zadevo, mogoče mi bo vzelo par dni, ampak važno da vam krona z glave ne pade
aplauz.gif

Ko bosta pa kdaj - za nekoga - kakšno banalno vprašanje postavila, se pa spomnita, kako sta mene klele drkala. Če bom jaz slučajno vedel odgovor, vama bom z veslejem taokj povedal (verjetno tako kot večina tukaj), brez dodatnih - nepotrebnih - vprašanj.

Zdej pa prosim, če ne smetita več teme z nepotrebnimi vprašanji/opazkami.

hvala

Lp

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Sem si iz firbca pogledal kodo. Spremenljivko Poizkus imaš neinicializirano, kar pomeni, da je v nedefiniranem stanju. Predvidevam, da moraš sem noter spraviti neko cifro, ki jo user vnese?

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Nja, sem zdele videl ja - sam pomojem bi se dalo tudi brez te spremenjivke.

Fora je, ko zaženem gumb "Preveri", da bi pač primerjal vrednost v txtRezultat z spremenjivko Rezultat mi ven vrže napačen rezultat. To sem že ugotovil, da ko pritisnem "Preveri", je spremenjivka Rezultat že zračunana, namesto da bi se zračunlala, šele ko pritisnem na "Preveri". PRedvidevam, da ko pritisnem "Preveri", se vrednost v txtRezultat v bistvu pšrimerja že z naslednjim izračunom, če me razumeš... nekako jih moram sinhornizirati, samo sem že čisto blazen od tega...

EDIT: lahko pa da sem še kaj dodatno zbrkal v tistem fajlu, ki sem ga poslal, sej skos neki premetavam spremenjivke..

Nazadnje urejeno:

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
@Raven
verjemi, da sem na tem forumu (pa še katerem drugem) pomagal kar nekaj uporabnikom.
Samo pač prej preverim, ali mu podpiram lenobo, ali pa dejansko rabi pomoč.
Ker trenutno nisem za compom, ti pač primera ne morem preveriti, lahko pa ga jutri popoldne, oz. zvečer, ko se vrnem v civilizacijo.
Verjetno pa te bo medtem že kdo drug rešil.
Nobenega smisla pa nima, da na slepo ugibam kaj si pripel na post.

LP

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Potem sva pa pač narobe začela, ker ponavadi se sam še preveč časa ukvarjam s problemom, predno karkoli vprašam.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Trenutno nikjer ne prebereš vrednosti iz txtRezultat. To shrani v spremenljivko Poizkus , pa bi moralo delovati.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Evo, sem zdej nekaj novega ugotovil - zdej mi izbere pravilno napis v label-u, ampak ne znam pa narediti pet ponovite - se pravi, ko klikneš preveri, ti izpiše "Bravo" oziroma "napačno", in se pojavi nov izračun - no, meni se ne pojavi nov izračun..

Nekaj sem probaval z For zanko, While itd... nič ne prime
frown-1.gif

Priponke

• 1446828-DM_03_Matematika.zip
    72 KB · Ogledi: 132

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Nisem gledal kode, ker nisem za računalnikom.

Nekaj moraš razumeti, koda v click eventu se izvrši, ko klikneš na gumb. Se pravi, da moraš števili, ki ju seštevaš izračunati že pred tem, da lahko user vnese rezultat.

Striktno pravilno moraš narediti dve rutini, eno ki izračuna dve random števili in jih prikaže uporabniku in drugo, ki preveri, če rezultat, ki ga je vpisal user ustreza. V form load pokličeš prvo rutino, da user vidi števili. Na kliku na gumb pa se polkliče druga rutina, ki prebere števili iz lableov in preveri, če je rezultat pravilen. Potem pa se še enkrat pokliče prva rutina, da zgenerira novi števili.

Če še ne znaš delati funkcij, lahko kar copy/paste kodo za generiranje števil v form load. V click eventu pa najprej prebereš rezultat, potem pa izračunaš dve novi števili.