Visoka greda - zaščita lesa

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.815
480
83
Kras
www.mtl.si
Nabavil sem nekaj starih lesenih zabojev za uporabo v funkcij visoke grede. Noter bom itak obložil s folijo za visoke grede, zanima me samo, kaj lahko še naredim sedaj, preden gredo v uporabo, da bo les čim bolj zdržal. Vem, da bo zadeva slej ko prej zgnila, ampak nekaj let bi moralo zdržati, tako da, s čim naj to premažem, da čimbolj podaljšam življensko dobo zabojev. Spodaj načrtujem dati kamne, tako da spodaj les ne bo v direktnem stiku z zemljo in tudi v vodi ne bi smel biti, ker bo voda tako odtekla skozi kamne.
Še kakšen nasvet glede visoke grede?
IMG_6561.jpg

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.815
480
83
Kras
www.mtl.si
Zakaj bi mazal.
Sprhnelo bo v petih letih s farbo ali brez
Huh, težko verjamem, da te ''maže'' ne pomagajo čisto nič. Kakšno leto bi pa že podaljšalo življensko dobo. Čeprav 5 let bo itak dovolj, ker do takrat bo že trajna zadeva nadomestila te zaboje. Vsaj upam. Bi jih pa potem morda še na drugi lokaciji uporabil, če bo še kaj ostalo od njih :).
Mogoče premaz iz lanenega olja ne bi škodil.
To sem na hitro nekaj prebral ja, ampak če je kdo stručko glede tega, se priporočam, da mi svetuje kaj na to temo.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.709
3.342
113
Olje za tikovino, laneno olje ali pa navaden firnež, ki je v bistvu tudi laneno olje.

Če pa hočeš bolj trajno zaščito od znotraj pa bitumen.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.713
4.628
113
50
Na sončni strani ALP
Že te dile ti ne bodo zdržale prav dolgo...
Po 7 letih sem smrekove plohe zamenjal z macesnovim. Macesna nisem nič mazal, smreko pa z lanenim oljem. Itaq znotraj folija ampak les strohni... Da vidim kako dolgo bo zdržal macesen.

Aha še to. Pazi na kakšno površino boš postavil gredo, da ti ne bo vlaga najprej spodaj požrla les...

jonny77

Guru
16. sep 2007
12.035
2.435
113
Pomurje
Že te dile ti ne bodo zdržale prav dolgo...
Po 7 letih sem smrekove plohe zamenjal z macesnovim. Macesna nisem nič mazal, smreko pa z lanenim oljem. Itaq znotraj folija ampak les strohni... Da vidim kako dolgo bo zdržal macesen.

Aha še to. Pazi na kakšno površino boš postavil gredo, da ti ne bo vlaga najprej spodaj požrla les...
Kakšno si imel debelino desk?
Meni je bor v deb 40mm zdržal 12let.
Brez kemije seveda.
Zdaj bom dal macesen ali duglazijo in verjetno brez folije znotraj zaradi mikroplastke