Virtualni oper. sistem za ''občutljiv'' splet

sad

Guru
24. avg 2007
21.189
9.817
113
Prebiranje ostalih tem me je vzpodbudilo k razmišljanju. Občasno potegnem kakšno stvar dol na torrentih in seveda, ko iščeš torrente pristaneš tudi na ''sumljivih'' spletnih straneh. Ni najbolj fajn, da stakneš kakšen eksploit na računalniku, ki ga uporabljaš tudi za druge zadeve. Tako da bi najraje si spravil skupaj en virtualni oper. sistem v katerem bi uporabljal zgolj spletni brskalnik za takšne ''občutljive'' spletne strani. Kaj predlagate? Sicer sem na Winsih od vedno, ampak če bi šlo, bi za tole vzel kakšen Linux, da malo povoham tudi to zadevo. Recimo boot from USB bi bil zanimiv, ampak a je možno uporabljati tudi na ta način kot nekatere aplikacije (portable apps npr.), kjer ni potrebno nič inštalirat in se zgolj zaženejo? Bi to šlo? Torej, da bi znotraj windows 7 zagnal ločen Linux sistem? Kaj predlagate?

majoneza

Pripravnik
8. jan 2008
312
6
18
Jaz za večino stvari uporabljam preberi kaj to sploh je, če se prvič srečuješ s tem. Lahko pa potem instaliraš katerikoli operacijski sistem.

sad

Guru
24. avg 2007
21.189
9.817
113
Izgleda zanimivo. A je to brezplačno za enostavno uporabo? Kaj pomeni GPL2? Namreč imam služben računalnik, pa ne morem ravno vsega gor inštalirat.

majoneza

Pripravnik
8. jan 2008
312
6
18
Kaj je GPL in ostale izvedenke si lahko prebereš na wikiju. Gre se za pravice uporabe softwera in tako dalje. Na hitro: za tipičnega uporabnika je progam zastonj za uporabo (tudi če je to službeni računalnik).

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik sad pravi:
Izgleda zanimivo. A je to brezplačno za enostavno uporabo? Kaj pomeni GPL2? Namreč imam služben računalnik, pa ne morem ravno vsega gor inštalirat.
portable virtualbox je tudi, -super za v službo,
debian lepo laufa v njem, če si pa bolj za win. pa xp

ko je glih govora o tem....nikakor ne znam naštimat, da bi mi OS v virtualboxu zaznal usbključ v računalniku, kaj je treba narest, ga naj lepo prosim?
jezen.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Iz vidika navadnega uporabnika je GPL za tebe zastonj. Drugo te ne rabi skrbeti.
Če pa si razvijalec in želiš vključiti GPL komponento v svojo aplikacijo, pa imaš težavo, saj mora potem celotna tvoja aplikacija tudi biti GPL (licenca je "posesivna").

Tudi sam predlagam virtualno mašino. Najboljše kar VirtualBox. Če imaš težave z licencami (službeni računalnik), potem daj gor nek ubuntu in imaš vse legalno.

Pri virtualnih mašinah je fino, ker: (1) ne rabiš zapustiti glavnega OSa in (2) imaš precej večjo kontrolo nad drugim OS.

Primer uporabe: ko namestiš virtualni OS, si narediš snapshot. Nato delaš "ilegalne" zadeve in ko končaš, lahko zavržeš vse spremembe v virtualki (kot da se nič ni zgodilo). Tako tudi če si "fasal" kaj, se le-to razveljavi. Če slučajno nameščaš kakšne update, narediš nov snapshot (to seveda ne delati po "ilegalnih" zadevah ampak po fresh startu).

Mogoče bo še na linuxu s pomočjo Wine šlo poganjati kakšne "generatorje".

sad

Guru
24. avg 2007
21.189
9.817
113
Zakon, Portable VirtualBox je točno to kar potrebujem. Namreč, ko zadevo enkrat pošlihtam jo bom samo še skopiral na drugi računalnik in imam na obeh zadevo urejeno. Hvala vsem za dober nasvet.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Za to ne rabiš portable VirtualBox. Jaz tem zadevam ne zaupam preveč, ker vprašanje če so enako optimalne kot "prava inštalacija". Pač na obeh PCjih namestiš "pravi" Virtualbox.

Že sam OS je namreč portable, tako da samo skopiraš tisto mapo z virtualnimi diski in konfiguracijo sistema in jo lahko poganjaš kjerkoli (na VirtualBoxu).

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
na linuxu s pomočjo Wine
še eno off mam....bolj butasto vprašanje....
če z wine laufam firefox portable-direkt iz usbja,.....a lahko vseeno kaj fašem v browser?
linuxa vem da se verjetno ne bo prijelo, ampak če ta portable firefox potem uporabim na windowsih...
sprasujem se.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Zakaj pa ne laufaš native Linux Firefox in uporabiš enak folder za profil (tisti na USB ključku)? Podatki in vse ti bo ostalo na enem mestu, edino z Wine ne boš rabil komplicirati.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Sej mam na Mintu 7browserjev
bonk.gif

ampak js se hočem še s tem igrat, zanima me pač, če se lahko preko wine tudi fašejo uni malwari in to sranje....če malware tudi lahko deluje na wine?....al pa če ga lahko potem prenesem na windows?
ne vem če sem sploh razumljivo vprašal...

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
697
113
Razumem kaj si želel vprašati, ampak žal ne poznam odgovora. Če Wine res v nulo simulira vse, potem bi tudi okužba morala iti skozi. Ampak je pa to vseeno težko rečti. Probaj
tongue-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.189
9.817
113
Rabim malo pomoči.
VirtualBox sem si nainštaliral (ne portable) in gor vrgel ene XP-je (posodobljene do konca
evil.gif
). Sedaj pa nikakor ne morem nastavit, da bi recimo sharen direktorij na XP-jih videl iz Windows 7. Praktično se računalnika med seboj ne vidita. Ravno tako mi ne deluje tudi DragnDrop in Shared Clipboard, čeprav imam pri obojem nastavljeno bidirectional. Kaj sem zgrešil?

PS: Ubuntu je tudi že nameščen, ampak se nisem še uspel z njim ukvarjat.

jab1

Pripravnik
17. feb 2014
242
0
16
Guest additions-e si namestil? Brez tega drag-n-drop ter clipboard ne delata.

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Za mrežo moraš pri nastavitvah virtualne mašine nastaviti "bridged" ne "NAT". Potem bo virtualna mašina dobila IP od routerja in bosta oba v istem segmentu, ter se bosta videla. Če se ne bi videla lahko v windowsih v windows explorerju vpišeš kar "\\ip-virtualne-mašine" in bi se moral povezati nanj. Prej moraš seveda kaj sharat.

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
Kaj uporabiti če želiš malo anonimizirati spletne aktivnosti v službi
grims-1.gif
? Virtual box očitno ne gre ker rabiš administratorja da ti ga inštalira?