Vino za kuhanje

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Imam ravno zdajle v avtu 2 termovki s kuhanim rdečim vinom.

Važno da je dobro, nerazredčeno in vroče.
cheer.gif
 

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Pri izbiri vina za kuhanje je treba upoštevati nekaj osnovnih pravil o tem, katero vino spada v določeno hrano. Mlado polno rdeče vino se prilega jedem iz rdečega mesa, močno rdeče vino pa je primerno za omake in močne juhe. Suha bela vina se uporabljajo v kombinaciji z morsko hrano, s piščancem, teletino, svinjino ter z lahkimi kremnimi omakami. Sladka vina pa so primerna za sladice.
 

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Katero pa bi bilo najbolj univerzalno rdeče in belo (če nimaš ravno možnosti izbire, rabiš na hitro kaj)...kar kpnkretno ime/sorto vina.
 

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
kak merlot od rdečega in kak suh beli ali sivi pinot od belega recimo

to je tak za prvo silo, drugače pa tako kot je s22b napisal
na nekaterih flašah celo piše h kateri hrani se prilega vino. k tisti hrani ko se servira za pit lahko tudi z njim tisto hrano kuhaš - dodaš . to je eno osnovno preprosto pravilo..
 

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik pikapoka pravi:
Katero pa bi bilo najbolj univerzalno rdeče in belo (če nimaš ravno možnosti izbire, rabiš na hitro kaj)...kar kpnkretno ime/sorto vina.

Cisto odvisno, zame je najbolj uporaben cvicek, dodam ga zato, da dobim kislost in sadno aromo brez ostrega vonja od pravega kisa. Velika prednost pred tezkimi rdecimi vini je da ne spremeni barve, zato je super za kaksno juhico, chili, zrezke z omako, itd., kjer noces pretiravati s paradiznikom.

Za nekatere stvari (ribe) mora za moj okus pac biti belo, za divjacino je pa vseeno tudi ce je kaksno rdece, ki doda svojo barvo (merlot/refosk/teran). Opazil sem, da ne uporabljam za kuhanje nikoli nobenega stajerskega vina - morda neupraviceno.

V enem casopisu sem pred casom zasledil dobro idejo, zaradi katere ni nujno da imas samo eno vrsto vina in potem to tlacis v vso hrano, ker se bojis, da se bo sicer pokvarilo, ce bi imela vec razlicnih odprtih: ko je vino odprto (npr. za kaksno priloznost, zurko, kosilo ...) in ga se nekaj ostane v steklenici, daj ta preostanek v model/vrecke za ledene kocke ali v jogurtove loncke in v zmrzovalnik. Potem ga lahko doziras po svoje, pokvarilo se pa ne bo.