Vino kot nalozba

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.797
273
83
Največja slovenska vas
Sem na pop tv zasledil nase vinarje. Pa vidim da ene serije delajo v cca 7000 flasah... se to splaca kupovati oz. ali z leti pridobi na ceni? No,ce ne... se zmer se ga lahko spije
smile-1.gif
 

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.376
303
83
Vino je za spit takrat, ko se ga dobi v roke oz tam nekje, drugače se hitro zgodi, da ni več to, kar je bilo., če maš srečo, pa že kupiš takega, ki ni več to to. Stoji tam po štacunah in vinotekah na toplem, ko odpreš pa razočaranje in vse pogosteje se to dogaja.
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Zato ga pa kupiš direkt od kletarja, ki ve kako se ga hrani...tako vino lahko tudi ti doma hraniš (seveda pod pravilnimi pogoji) in se praviloma z leti še dodatno izboljša, sploh temna vina (po možnosti še starana v sodih)
 

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.376
303
83
Mja, čeprav si raje kupim flašo dve že takega, pa ni skrbi ali bo tisto staro doma dobro, se bo pokvaril, je že morda pokvarjen ...pride družba, vržeš na mizo not pa brozga z okusom zamaška. Sproti obnavljam zalogo pa ni skrbi, pa še več različnih tako sprobaš, si prisiljen v nabavo, če ni veliko flaš doma
smile-1.gif
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Letos so viški zaradi obilne letine. Pa vinarji pač malo zgodbico trosijo, dabi se povečala prodaja. Poskušajo prodati tudi takim, ki ne konzumirajo.
 

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Najprej preveri ali buteljka vsebuje vino, ki se lahko stara. Potem pa isci trto, lastnika, letnik in serijo.
 

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Tole so sorte, ki jih jaz poznam, zagotovo pa obstaja vec njih:

- merlot
- cabernet sauvignon
- grand cru iz Burgundije, preveri ekvivalent pri nas, ne da se mi googlat

Na bele sorte se ne spoznam, lahko pa komot dodas peneca vina oz sampanje, ce gledamo strogo geografsko. Seveda, ne vse.

Je pa zadaj cela znanost, najbolje, da se malo izobrazis s pomocjo interneta, bos potem lazje presodil a se splaca ali ne. Pa ne pozabi, da moras imeti prave pogoje za staranje in to niso v stojalu ob tvju.
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Najprej poišči nekaj let staro steklenico (ob novem letu znaš kakšno dobiti), pa jo odpri in probaj tisto brozgo ki je notri. Pa je bil lahko ob polnitvi v njej vrhunsko vino. Zaradi tega se jaz sedaj izogibam podarjanja vina za novo leto.
Kot napisano, vino ne bo postalo arhivsko v omari ob tv.
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
So se pred kratkim na dražbi prodajala arhivska vina propadlega Vinaga iz Maribora. Kupilo je neko podjetje, ki je bilo prepričano da kupuje ustekleničeno zlato. Strokovnjaki pa pravijo, da je v zbirki ogromno neužitnega mrtvega vina, ki ni vredno niti centa. Je treba vsako steklenico posebej analizirati in določiti vrednost.
 
13. jul 2011
2.677
626
113
Ni vsako vino primerno, niti mišljeno, za staranje. Poleg primerne sorte, je treba arhivirati dober letnik in tržno zanimivo vino. Ampak, vedi ga kaj bo čez 15 ali 20 let popularno.
Navadno se arhivira bolj za lasten gušt in ima tako vino bolj sentimentalno vrednost. Razen, kot vedno pri vinu, če znaš dobro prodajati zgodbe.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Treba ločit od kje pride do cenovne razlike med nekim normalnim (visokokakovostnim vinom) in pa cenjenim arhivskim vinom.

Nekako 95% arhivski vin ima ceno zaradi "brandname" in so tako visoko cenjena že ob izdaji (načeloma na ceno vpliva kvaliteta letnika in vinar ki ga pridela, če je summa doba ima vino dobro ceno). Staranje takega vina ne viša cene zaradi tega ker bi vino dobivalo na kvaliteti ampak ker pridobiva na redkosti.

Skratka neko X vino letnik 1975 ni danes 3x dražje kot leta 1990 ker je toliko boljše (najbrž ni, oz. je slabše) ampak ker se je zgodila deflacija (kvantiteta vina se je znižala (popila) napram povpraševanju).

Torej vino kot investicija ni da kupiš neko redko vino kar tako, ampak da kupiš neko redko vino ki bo postalo še bolj redko in bo imelo večje ali enako povpraševanje. Za povpraševanje je v prvi vrsti pomemben brand, ker še tako vrhunsko vino če ni brandname ne bo nikoli dobilo visoko ceno, oz. mogoče bo, ampak taka investicija je tvegana. Tako da s stališča naložbe je najbolj varno kupiti že dobro cenjeno arhivsko vino, investirat denar v vinsko vitrino ali pa dobro klet za staranje in potem čakat da se cene na trgu obrnejo.

Poleg vina velja enako za arhivske viskije. Mogoče so za investicijo še bolj primerni ker so cene na liter precej višje, pokvarijo se skoraj ne in ne potrebujejo posebnih režimov hranjenja.
 

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.580
10.798
113
whiskey je edino smiseln, ker čepride do frke ga še vedno lahko spiješ ali zakuriš itd...

Vino je pa semh, sploh za amaterje....poglejte primer MB Vinaga, ki si želijo vso zbirko prodat za 1,5 mio ali koliko, dobili ne bodo 100k. tako to gre..baje potrebno cez cas zamaške menjat itd, v glavnemdelo.Kot je tihi povedal, kupit moraš žezdaj draga vina, in potem celo galama okol hranjena..kupi wiski..tako dela en kolega in ni kronik.:) še
 

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.376
303
83
Čeprou viski bo tko edino starejši, okus v flaši zdele al pa čez 20 let bo pa isti, fora je staran v sodu ne pa u flaš.
 

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Treba ločit od kje pride do cenovne razlike med nekim normalnim (visokokakovostnim vinom) in pa cenjenim arhivskim vinom.

Nekako 95% arhivski vin ima ceno zaradi "brandname" in so tako visoko cenjena že ob izdaji (načeloma na ceno vpliva kvaliteta letnika in vinar ki ga pridela, če je summa doba ima vino dobro ceno). Staranje takega vina ne viša cene zaradi tega ker bi vino dobivalo na kvaliteti ampak ker pridobiva na redkosti.

Skratka neko X vino letnik 1975 ni danes 3x dražje kot leta 1990 ker je toliko boljše (najbrž ni, oz. je slabše) ampak ker se je zgodila deflacija (kvantiteta vina se je znižala (popila) napram povpraševanju).

Torej vino kot investicija ni da kupiš neko redko vino kar tako, ampak da kupiš neko redko vino ki bo postalo še bolj redko in bo imelo večje ali enako povpraševanje. Za povpraševanje je v prvi vrsti pomemben brand, ker še tako vrhunsko vino če ni brandname ne bo nikoli dobilo visoko ceno, oz. mogoče bo, ampak taka investicija je tvegana. Tako da s stališča naložbe je najbolj varno kupiti že dobro cenjeno arhivsko vino, investirat denar v vinsko vitrino ali pa dobro klet za staranje in potem čakat da se cene na trgu obrnejo.

Poleg vina velja enako za arhivske viskije. Mogoče so za investicijo še bolj primerni ker so cene na liter precej višje, pokvarijo se skoraj ne in ne potrebujejo posebnih režimov hranjenja.

Veliko neumnosti napišeš, za relativno kratko besedilo.
 

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
9.999
1.440
113
Citat:
Uporabnik pleXwriter pravi:
Čeprou viski bo tko edino starejši, okus v flaši zdele al pa čez 20 let bo pa isti, fora je staran v sodu ne pa u flaš.

"Fora" je tudi v pravilnem mešanju sodov oz vsebine v sodu.
 

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.376
303
83
Drži, hotel sem povedat, da bo razlika v okusi in ceni, če ti kupuješ 30 let star viski, ki je bil v sodu ali pa tistega ki je bil toliko časa v flaši.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Še vedno mešate pojme arhivska pijača in staranje. Večina hi-end (škotskih) single malt viskijev se stekleniči pod 25 let starosti. So seveda tudi polnitve preko tega ampak so po mnenju večine poznavalcev nesmiselne oz. spadajo pod "specialne polnitve", sploh pa se jih povsod ne da starat ekstremno dolgo (zakaj niti ne bom razlagal).

Tudi 35+ let starani viskiji niso nujno dobri s stališča naložb vsaj ne kratkotrajno, so dragi že v osnovi in ni nujno da pridobivajo ceno oz. rabijo par dekad da se cena dvigne. (je pa res da se 100% cena dvigne)

Na drugi strani imamo polno specialnih izdaj viskijev starih pod 18let ki so v par desetetljih s cene stotaka EUR šli na par tisočakov. Zanimive so edicije totalno nezanimivih viskijev, ki pa imajo visoke zbirateljske vrednosti. Recimo zadnji viskiji iz zaprtih destilaren. Konkretno na primer ardbergi (polnjeni) pred stečajem za 50GBP, ki so vredni danes tudi blizu tisočice.

Če imaš pod palcem kaj viška denarja potem lahko kupiš medvojne in povojne single malte, ta čas je namreč na škotskem zaradi krize in redukcije energentov ter hrane bilo izdanih neverjetno malo viskijev. Večina stekleničenih relativno mladih (tudi 8 let ipd.). Cene 20k EUR dalje in 100% bodo rastle.