Vinjeta

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
tokrat malo drugačno vprašanje...
recimo da gre avto v razhod (prodaja izven SLO, mehanska okvara da je popravilo nesmiselno). Ali se lahko zahteva (in seveda dobi) kakšno povračilo vinjete oz. kako bi prišel do druge? Avto se odjavi iz prometa in gre v razgradnjo ali ven iz države...

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Če voznik:

* zaradi uničenja zamenjati vetrobransko steklo ali del motornega kolesa, na katerega je bila nameščena vinjeta,
* zamenjati vozilo, vetrobransko steklo ali del motornega kolesa v garancijski dobi ali
* odjavi in izbriše vozilo iz evidence registriranih vozil,

lahko od upravljavca cestninskih cest zahteva:

* izdajo nadomestne vinjete za isto obdobje ali pa
* povračilo (sorazmernega dela) vrednosti nakupa nadomestne vinjete, če sam kupi nadomestno letno ali polletno vinjeto.

Za pridobitev nadomestne vinjete je potrebno izpolniti vlogo (klikni tukaj) in obvezno priložiti:

* odstranjeno vinjeto. Pri odstranjeni polletni, mesečni ali tedenski vinjeti mora biti razviden rok njene veljavnosti, v nasprotnem primeru je treba priložiti še račun o njenem nakupu;
* kopijo računa za zamenjavo vetrobranskega stekla / dela motornega kolesa, ki ga je izdala delavnica, v kateri je bilo popravilo opravljeno;
* kopijo dokumenta, ki dokazuje zamenjavo vozila, vetrobranskega stekla ali dela motornega kolesa v garancijski dobi.

V primeru odjave in izbrisa vozila iz evidence registriranih vozil v Sloveniji se nadomestno vinjeto cestninskemu zavezancu izda šele, ko DARS po uradni dolžnosti pridobi podatek iz uradnih evidenc.

Izpolnjenemu obrazcu za povračilo vrednosti nakupa nadomestne vinjete je poleg naštetega potrebno priložiti tudi original kupona in računa o nakupu nove (nadomestne) vinjete, ki ju vrnemo vlagatelju.

Vlogo za izdajo nadomestne vinjete ali za povračilo vrednosti nakupa nadomestne letne oziroma polletne vinjete mora uporabnik vložiti najkasneje v 15 dneh od izpolnitve pogojev za uveljavljanje upravičenj.

Do vračila vrednosti letne vinjete je uporabnik upravičen le v primeru nakupa nadomestne vinjete pred začetkom veljavnosti letne vinjete za naslednje koledarsko leto.

Povračilo vrednosti nakupa nadomestne vinjete lahko cestninski zavezanec zahteva od Darsa v primeru, da sam kupi nadomestno vinjeto. V tem primeru mora kupiti istovrstno vinjeto kot je bila tista, ki jo nadomešča (letno vinjeto, če nadomešča letno vinjeto in polletno v primeru, da nadomešča polletno vinjeto). Pri letni vinjeti se povrne vrednost celotne vinjete. Pri polletni vinjeti pa se v primeru, da je ob nakupu nadomestne vinjete cestninski zavezanec določil novo obdobje njene veljavnosti, povrne sorazmeren del vrednosti te vinjete za čas do izteka veljavnosti nadomeščene oziroma uničene vinjete.

Za povračilo (sorazmernega dela) vrednosti nadomestne vinjete je potrebno izpolniti vlogo (klikni tukaj) in ji obvezno priložiti:

* priloge, kot so predhodno določene za pridobitev nadomestne vinjete ter
* proti vračilu tudi kupon in račun o nakupu nove (nadomestne) vinjete.

Glej odebljeno in še povezava do zahtevka http://www.dars.si/Dokumenti/3...2027_1_2010.pdf (vrednost vinjete)

http://www.dars.si/Dokumenti/3_vinjete/Vloga%20za%20izdajo%20nadomestne%20vinjete%2027_1_2010.pdf (nadomestna vinjeta)

Nazadnje urejeno:

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.508
779
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Zdaj komu verjeti?

Tukaj pisejo drugace >> http://cekin.si/clanek/davki/preprodaja-vinjet-cveti-kupite-jo-lahko-za.html

20100201-jr4h8w6fcykuqfh5my2y84wxn3.png

Najbolje, ce poklice na DARS...
smile-1.gif
...

irCAR81

Majstr
19. mar 2008
1.736
109
63
Jaz bi verjel tistemu ki vrne denar.
smile-1.gif

Dejansko sem imel lani poleti totalko, poslal kuponček, odtrgano vinjeto nalepleno na papirček (kukr je pač ostal od nje), račun in potrdilo o odjavi vozila. V dveh dneh so me obvestili iz darsa, da dobim novo vinjeto.

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Tole o odlepljeni vinjeti je lari fari...jest sem se pol ure jeb@l da sem jo dol dobil. Milimeter za milimetrom je šlo.. in kaj nej zdej? Nej jim vse tiste koščke papirja zapakiram v kinder jajček?
rolleyes-1.gif

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Sploh se ni odlimala. Oz se je samo barvasti del. Vso lepilo pa je ostalo na šipi. Potem pa fen, pa strgalo...pa alkohol...pa brisanje, pa stelex...mislim, štala...In jasno, na koncu še sesanje vozila...

Ja, enim gre dol brez problema....
aplauz.gif

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Domnevam da darsu, glede na to, da sem kopiral iz njihove strani in tudi preko njih gre vse in ne pa portal cekin.si.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.508
779
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik irCAR81 pravi:
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Kaj ti bo sedaj lanska vinjeta?
hysterical-1.gif
...
To se mi je zgodilo lani poleti. Za do 31. januarja 2010 je bla dobra.

Sem povrsno prebral...

Tale stavek >> V dveh dneh so me obvestili iz darsa, da dobim novo vinjeto. sem prebral kot V teh dneh so me obvestili iz darsa, da dobim novo vinjeto.