Vijaki za zid

Dik

Fizikalc
28. okt 2007
1.578
89
48
Od križišča mal naprej na desno
Doma bi rad obesil omarico na steno, ker pa je hiša stara in čudno grajena je to cel projekt. Ne prime mi vložek da ga jebeš, izgleda da mam res smolo ali kaj, ker se mi vedno na koncu šrauf vrti. Enkrat sem jo že obesil pa vse ven potegnil, nato jovo na novo na drugo višino z daljšimi šraufi in vložki pa tudi tega ne morem priviti na trdo. A se dobijo kakšni bolj raztegljivi vložki za stare hebene zidove, nebi rad da mi pade omarica na tv.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Za začetek vrtaj z manjsim svedrom, počasi z mirno roko,tako da je luknja lepo okrogla, ne pa vse pobrano notri.

Jaz bi ti v tem primeru svetoval kar sveder za zelezo, vsaj tako sem jaz resil problem pri cudnih stenah. Pa dovolj debele vložke, recimo 10mm, vrtaj pa s svedri najprej 6, nato 8 ( tukaj ze probaj ce gre vlozek notr) , nato pa se 9 ( tuki more it vlozek ze notr običajno) .

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Očitno si vse do sedaj naredil izvrtino le v omet, kar je večinoma problem. Rešitev je več, tudi to, kar predlaga lost1, vendar je najbolj zanesljiva ta, da narediš dovolj globoko izvrtino do opeke. Obstaja tudi možnost, da vrtaš ravno med obema opekama in če ne moreš premakniti izvrtine nekaj cm gor ali dol, ostane še varianta polnjenja izvrtine z gipsom, takoj nato pa noter potisneš vložek. Posebni vložki za krhke stene se tudi dobijo, ali pa podaljšani, vendar je treba imeti za njih dovolj dolg sveder. Omarica, ki jo privita v omet je vedno problematična, imel sem že primer ko je vložek popustil po enem letu...

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
kupi dvokomponentno maso od sike ali hankel zraven kupi plastičn mrežice v obliki vložkov,zvrtaj luknjo jo lepo izpimaj vstavi mrežico,napolni z maso in vstavi vijak,počakaš uro da se vse skupaj strdi in privij kar pač boš.
zmaga.gif

krentip

Pripravnik
26. dec 2010
440
0
16
Ce je bajta stara potem verjetno sploh ni grajena iz opeke. In tule imaš problem. Jaz tule sploh nebi uporabil vložkov - uporabil bi t. i. turbo vijake. Sikini produkti so ok - če ni podlaga slaba. Če pa je podlaga slaba .... Še prej bi pa res premislil če želim tvegat kaj takega:

http://www.mojalbum.com/lesnina/in-quot-strokovna-montaza-in-quot-omare-lesnina

Na teh slikah je stena sicer OK - montaža pa ni bila. Pri tebi pa bo lahko montaža lahko ok - stena pa pač ni. Za kakšno debelino zidov sploh gre?

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Tudi jat zi predlagam turbo vijake brez vložka. Tukaj pač zavrtaš globje in po navadi vedno "prime". Če si na "fugi" med opekama, pa vrtaj pod kotom. ALi pa lepilo, ampak tudi lepilo se mora nečesa oprijeti. Omet ni dovolj.

No v glavnem mene, ko vse drugo odpove rešijo turbo vijaki!

• Všeč mi je
Reactions: brilliance

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Obstaja tudi možnost, da vrtaš ravno med obema opekam

Tocno to sem tudi jaz naletel zanc k so montiral LCD na steno...na sreco je 6 vijakov,tko da če ene 2 ne držita dost, bo vseen uredu...

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.134
197
63
a ima kdo izkušnje s pritrjevanjem težjih stvari na siporex steno?

imam steno debeline 15cm. gor bi pritrdili steklena vrata (teža cca 80kg)... kakšni nasveti?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
prvo zamenjaj vložke!

naredi samo tako globoko luknjo kot je globok vložek. Pa vrtaj s čim manjšimi vrtlajji in ko dosežeš globino (želeno) potegni sveder ven brez vrtenja.
Tako bo luknja najožja in bo vložel dobro prijel. (če nimaš nekih hudih lukenj in imaš pri roki baterijski vrtalnik zvrtaj kar z njim..sicer se malo muči, so pa obrati minimalni).

Pa seveda..pomaga tudi dober sveder ter solidna glava vrtalnika (da ne opleta) kar ti povečuje premer uknje.

getrag

Pripravnik
5. nov 2010
262
0
16
50
vinilester pa špurštange not popokaš.lahko hladilnik gor obesiš če hočeš

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
Citat:
Uporabnik KStoner pravi:

imam steno debeline 15cm. gor bi pritrdili steklena vrata (teža cca 80kg)... kakšni nasveti?

Če te je strah, lahko daš vijake skozi steno
smile-1.gif

Drugače pa jaz uporabljam dve varianti.

1. Obstajajo "čepi" za siporeks. Na celi dolžini čepa je ZELO grob navoj. Izvrtaš luknjo in "čep" v bistvu privijačiš v siporeks. potem pa v ta čep privijačiš vijak. Zadeva drži na polno! Ima Merkur. Lahko ti naredim sliko, če ne boš našel.

2. lepilo (hilti, patex, sika...) izvrtaš luknjo in jo povrtaš tako, da je v notranjosti večje. nafilaš z lepilom in vstaviš navojno palico. Počakaš pol ure in montiraš,

Dik

Fizikalc
28. okt 2007
1.578
89
48
Od križišča mal naprej na desno
Vložke imam debeline 10, čez omet tudi pridem, vrtal sem postopoma ( začel z 5 končal 9 ). Stena je na oko debela okoli 30cm, zidano z opeko. Ko sem kopalnico zbijal in sem omet dol spravil je bila stena res šalabajzersko narejena, cel kup ponucanih ostankov, polovičnih opek, betona skratka podn. Ju3 se spravim na omarico vijake spet ven in probam še z debelejšimi vložki, če pa ne bo šlo gre pa omarica v trske, ker nimam živcev za to. Drugače sem pa mislil nekaj takega , samo da bi bil vijak.

suzica

hođa
21. jan 2011
1.914
0
36
48
PLANET ČVIČK
Citat:
Uporabnik KStoner pravi:

Spet "turbo" vijaki
smile-1.gif
... vendar naredi tako : Zavrtaj v steno z 6mm debelim svedrom samo ene dva centi globoko-da prodreš omet ali karkoli že imaš na stevi in nato ta turbo vijak zašfavfaš v polno steno.. šravf seveda naj bo čim daljši..kolikor dopušča stena.

V kolikor imaš opeko, zvrtaj z 6 mm svedrom do polovice stene, vzami večji oziroma daljši turbo šravf kolikor je luknja zvrtana in zašravfaj...šravf ti bo predrl neizvrtano opeko in se zelo dobro zasidral.

Imaš pa še opcijo da ko šfavfaš...naj po šravf pod naklonom..torej glavca gor konica pa dol.

Sam osebno vse šravfam s turboti--nikoli več ne dajem vložke

ajde.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
če ti ne pomaga drugega ,zvrtaj luknje skozi zid in daj skozi navojne palice,na drugi strani velike podložke pa matice pa ti mora držati-seveda če je to mogoče. te mase pa sigurno držijo saj vesim na njih plinske peči ,grelnike vode pa še ni nobeden pa do dol
zmaga.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.495
5.790
113
lepilo mrežica in navojna palica. ga ni junaka ki ti to ven vtrga.

recimo v betonski votlak sem to nardil z m10 po 45 minutah sem visel gor in hopsal. niti trznil ni.