Videno-kupljeno

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
A to velja tudi v primeru, ko se prodaja spelje preko podjetja, ki je zato registrirano (in zaračuna stroške posredniške pogodbe in stroške overjanja mojega-prodajalčevega podpisa). Hkrati se v izjavi ograjujejo-distancirajo od denarnega toka (torej kupnina se izmenja med kupcem in prodajalcem brez posrednika).
Kako mi lahko kupec dokaže skrito napako (namreč dan po nakupu se je prižagala lučka za motrono elektroniko; verjetno je zopet odpovedala lambda, tako kot mi je že ob mojem nakupu).
Imam račune pooblaščenega servisa za vse servise katere sem opravil na avtu (redni intervali), avto je ob prodaji nekje na sredini intervala. Sam smatram da ne gre za skrito napako.
Poleg tega je kupec avto pred podpisom pogodbe peljal/preizkusil in šele potem podpisal pogodbo...

A naj sploh trzam na klice in jamranje kupca ali ga naj ignoriram?
Osebno sem skoraj prepričan da je zopet odpovedala univerzalna lambda (po cca 40kkm), strošek je nekih 20 EUR in menjava (ki pa jo lahko opraviš sam).

Prosim za mnenja, ne pa za smetenje teme!

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
A to velja tudi v primeru, ko se prodaja spelje preko podjetja, ki je zato registrirano (in zaračuna stroške posredniške pogodbe in stroške overjanja mojega-prodajalčevega podpisa). Hkrati se v izjavi ograjujejo-distancirajo od denarnega toka (torej kupnina se izmenja med kupcem in prodajalcem brez posrednika).
Kako mi lahko kupec dokaže skrito napako (namreč dan po nakupu se je prižagala lučka za motrono elektroniko; verjetno je zopet odpovedala lambda, tako kot mi je že ob mojem nakupu).
Imam račune pooblaščenega servisa za vse servise katere sem opravil na avtu (redni intervali), avto je ob prodaji nekje na sredini intervala. Sam smatram da ne gre za skrito napako.
Poleg tega je kupec avto pred podpisom pogodbe peljal/preizkusil in šele potem podpisal pogodbo...

A naj sploh trzam na klice in jamranje kupca ali ga naj ignoriram?
Osebno sem skoraj prepričan da je zopet odpovedala univerzalna lambda (po cca 40kkm), strošek je nekih 20 EUR in menjava (ki pa jo lahko opraviš sam).

Prosim za mnenja, ne pa za smetenje teme!

ce je sla lambda za 20 eur un jo lahko celo sam zamenjas jo pac zamenjaj. za 20 eur te ne bo konec, pa se ultra postenjakar bos izpadel ....

problem je najbrz v tem, da ti nisi 100% preprican da je sla lambda ....

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
No na hitro... Klavzula videno-kupljeno je neumnost in nima nobene veljavnosti v kolikor gre za skrito napako. To da si speljal komisijsko nima nobene veze, ve se kdo je prodajalec, kdo je posrednik. Seveda obstaja trop različnih odvetnikov, nakteri bi šli tožit tebe, nekateri pa tistega avto hendlerja ki je prodal avtomobil... Skratka v tem primeru kot fizična oseba mislim da te lahko gre za tožit do pol leta po prodaji avtomobila v kolikor ugotovi skrito napako. Kakor hitro bo zadeva prišla na sodišče če te bo seveda šel tožit bo moral imeti dokazila od izvedenca te stroke (strojnik, mehanik, ..). To ne pomeni od lokalnega mehanika temveč pravega izvedenca. Je pa takšne stvari zelo težko dokazat. Skrita napaka je lahko da si ti airbage pobral iz avtomobila ali pa kaj drugega bolj očitnega ne pa če se tebi lučka prižge na armaturi, ti ne moreš vplivat na elektroniko..... V kolikor se ti ni za prepirat in če si prepričan da je samo napaka na tej sondi mu odpravi to napako in je to to. V končni fazi nima nekih pametnih sredstven (razen pesti) s katerimi bi se spravil nate oz. bil uspešen pri tem. Konec koncev kupuje "RABLJEN" avtomobil in ne novega in temu je primerna cena in ti nisi nobena avtohiša da bi mu dajal garancijo. Torej ker si dober človek mu lahko pomagaš, morda ugodno zrihtaš del, to pa je tudi vse...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
462. člen Obligacijskega zakonika pravi:

Če se potem, ko je kupec prevzel stvar, pokaže, da ima stvar kakšnonapako, ki je z običajnim pregledom pri prevzemu ni bilo mogoče opaziti(skrita napaka), mora kupec obvestiti o njej prodajalca v osmih dneh,šteto od dneva, ko je napako opazil, pri gospodarskih pogodbah panemudoma; sicer izgubi to pravico.

Prodajalec ne odgovarja za napake, ki se pokažejo potem, ko mine šestmesecev, odkar je bila stvar izročena, razen če je bil v pogodbidoločen daljši rok.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.214
1.386
113
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
No na hitro... Klavzula videno-kupljeno je neumnost in nima nobene veljavnosti v kolikor gre za skrito napako. To da si speljal komisijsko nima nobene veze, ve se kdo je prodajalec, kdo je posrednik. Seveda obstaja trop različnih odvetnikov, nakteri bi šli tožit tebe, nekateri pa tistega avto hendlerja ki je prodal avtomobil... Skratka v tem primeru kot fizična oseba mislim da te lahko gre za tožit do pol leta po prodaji avtomobila v kolikor ugotovi skrito napako. Kakor hitro bo zadeva prišla na sodišče če te bo seveda šel tožit bo moral imeti dokazila od izvedenca te stroke (strojnik, mehanik, ..). To ne pomeni od lokalnega mehanika temveč pravega izvedenca. Je pa takšne stvari zelo težko dokazat. Skrita napaka je lahko da si ti airbage pobral iz avtomobila ali pa kaj drugega bolj očitnega ne pa če se tebi lučka prižge na armaturi, ti ne moreš vplivat na elektroniko..... V kolikor se ti ni za prepirat in če si prepričan da je samo napaka na tej sondi mu odpravi to napako in je to to. V končni fazi nima nekih pametnih sredstven (razen pesti) s katerimi bi se spravil nate oz. bil uspešen pri tem. Konec koncev kupuje "RABLJEN" avtomobil in ne novega in temu je primerna cena in ti nisi nobena avtohiša da bi mu dajal garancijo. Torej ker si dober človek mu lahko pomagaš, morda ugodno zrihtaš del, to pa je tudi vse...

Kot so rekli je klavzula videno kupljeno neumnost in nima veljave. Malo bolj razloži komisijsko prodajo ?
To pomeni da je posrednik prodal tvoj avto na njegovo firmo ?

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Ce si prodal rabljen avto in se mu je zdej pač prizgala lucka, ti svetujem da se sploh ne sekiras... ce hoce neko garancijo, naj kupi novega ali pa rabljenega pri avtohiši.

Povej mu da je pač lambda crknila in da si jo ti menjal pred ( takrt k si jo) in nimaš kej, potrosni material pač.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ne, to samo pomeni da je pripravil pogodbo o prodaji in da se je plačal DDV samo na razliko v ceni.
Kar se tiče napake: ne bom se vozil v Celje da odpravim napako. Prav tako je bila cena vozila v podnu (550 EUR). Kupcu sem povedal, da sem moral menjati lambdo, ker je nagajala. Kupcu sem predal vso dokumentacijo (računi) zadnjih 4 servisov (naredil sem z avtom dobrih 40kkm). Če bo kupec pripeljal avto iz Celja do mene grem z njim na pooblaščen servis, kjer sem ga servisiral. Pripravljen sem plačati diagnozo na testerju. To pa je vse.

Je pa res, da če bi avto še imel, bi ga sam tudi peljal na servis in odpravil napako.

Sicer pa nimam zgrešenega klica, tako da je diagnoza, katero sem dal kupcu kar prava.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
550€? In on te je klical? Štrcni ga v školko. Jaz se mu niti javil več nebi.. Za 550€ niti ne more bit to neka novejša zadeva in logično da lahko vsak trenutek kaj crkne.