vibriranje radiatorja

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Zdravo,

v stanovanju imam 8 radiatorjev, kjer je vsak povezan preko svoje veje na razvod. Pri enem radiatorju, ki je dejansko v neposredni blizini razvoda - cevi so dolge cca 1,5m pa prihaja do vibracij.

Kolikor sem uspel do sedaj registrirat, se trese pri termostatski glavi - v kolikor se cist na rahlo dotaknem termostatske glave vibracije prenehajo. Prvo sem sumil, da bi mogoce bila napaka pri termostatski glavi zato sem le to zamenjal z drugo a vendar vibracije ostajajo.

Ima mogoce kdo kaksno idejo kaj bi lahko bilo narobe? Preko razdelilca sem probal zmanjsat pretok skozi radiatorj pa tudi ni kaj prevec pomagalo...

Instalacija je nekako sledeca:
- pec je plinska cerapurAcu od Junkersa
- radiatorji so vogel & noot
- termostatsake glave so Danfoss
- cevi pa so aluplast

Hvala!

Lp

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
na ventilu se da nastavljati pretok vode poglej na koliko imaš nastavljen pretok in ga škušaj nastaviti tako dati ne bo vibriralo ko nastaviš glavo željeno tem. vibracije nastanejo v ventilu ker se igla ventila postavi v tek položaj da nastanejo vibracije kar je verjetno tudi da imaš črpalko nastavljeno na polno .probaj tudi zregulirati vse ventile na drugih radiatorjih-pa poročaj

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
sem uspel spregledati ta odgovor
frown-1.gif

torej imel sem nastavlje pretok na N, probal sem prestaviti na 1 se pravi minimalno a ni pomagalo.
Radiator mi trese pri nastavitvi termostatske glave 1,5 pa vse moznosti do nekje 3,5 - vec pa nebi rad mel.

Ker imam 8 cevni razvod in moznost reguliranja pretoka sem le tega skoraj zaprl ze na razvodu - pretok je bil cca 0,5l/min.
Kaj so mi se druge moznosti?

Aja opazil pa sem ravno tu pri razvodu, da mi je pretok vode pri drugih radiatorjih dosti bolj konstanten, tukaj pa zadeva kar varira - se pravi merilec pretoka na razvodu je kr poskocen.

Ostali radiatorji so vec ali manj zregulirani - kaj imas tukaj tocno v mislih?

Edino kaj se mislim narediti po nasvetu serviserja, ki mi je montiral pec je sledece:
- iz vseh radiatorjev pobrati termostatske glave in potem na razvodu probat zregulirat pretoke po radiatorjih tako, da bo temperatura povratne vode nekako enaka pri vseh.
Kaksni komentarji/predlogi na to?

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
to se pravi da imaš razdelilec in in vsak radiator posebej vezan iz njega ? ja pol pa ima prvi radiator premočan pretok pa zato vibrira ventil.
daj poglej na kolko imaš nastavljeno črpalko v peči,mogoče je preveč pa še na merilcu pretoka malo zaduši pretok. Zanimivo kaj se ti dogaja. sem pa res radoveden kaj je narobe-možno je tudi da ni nič hidravlično uravnovešeno pa so pritiski različni v radiatorjih.
ja na kateri lokaciji pa si če smem vprašati '?
sprasujem se.gif

pozdrav.gif

Nazadnje urejeno:

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
tocno tako - 8 radiatorjev je vezano gor, se pravi vsak ma svojo vejo

sem razmisljal tudi sam o tem, samo mi ni jasno zakaj vibrira tudi, ce omejim pretok na samem razdelilcu na res minimalno :\

kje pa to pogledam? Pec je Junker CeraPurAccu
Kot sem ze malo visje napisal sem na merilcu zmanjsal tako, da je bil pretok dobesedno cca 0,5l/min - drugace mislim, da je lahko tudi preko 4L

kako to mislis hidravlicno uravnoveseno?
Ta radiator je verjetno problematicen zaradi tega, ker je dejansko v tej sobici, kjer imam pec in je do razdelilca zelo kratka veja - mogoce 1,5m

doma pa sem v centru MB - koroska vrata, ce ti to kaj pove

hvala za1x!!

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
e, v petek sem v MB ker grem montirat nekaj pa ti pridem pogledat
nisva tako daleč narazen

daj gsm pa še točni naslov na ZS ali pa na mojo domačo stran