VHF postaja za na morje

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Ker sem popolni laik in se spravljam k izpitu za RA - VHF upam da sem prav napisal za navtiko mi lahko kdo malo opiše in pomaga poiskat prave vire. Sem si za začetek omislil eno ročno baofeng MK2-V3 postajo je dualband in ima dobro moč oddajanja do 7W s predelavami.

2. okt 2007
3.777
2.264
113

koliko vem, mora biti postaja uradno registrirana, ne vem točno kaj boš počel oz. kkje bo postaja nameščena.
pri opravljanju izpita VHF ne rabiš postaje, saj delaš na simulatorju, ki ga dobiš pri ponudniku tečaja

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Hvala za info ja res je registrirana je marine vhf in ta bo fiksna na barki. To se apeku s prijavo placuje 67€ na let za uporabo frekvence koliko sem razumelza dovolhenje pa zaprosis v tusti drzavi pod katero pluje barka ce pod SLO je tu APEK. Drugace zastavi primerna agencija.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.060
113
Za navtiko rabiš opravljen GMDSS izpit s katerimi lahko uporabljaš registrirano GMDSS postajo. To je malce več kot samo "postaja" za komunikacijo ker je GMDSS cel sistem protokolov in kod ki se prenaša preko VHF postaje.

Sicer pa v osnovi ti dualband postaja oz. bilokakšna VHF postaja podpira frekvence, ki so uporabljene za navtiko. Tule imaš seznam frekvenc in ustreznih kanalov ki si jih lahko shraniš v postajo. Stvar bo v osnovi delovala za komunikacijo, ampak prednost namenske postaje je recimo "distres gumb" s katerim postaja začne javljat "sos" in te preko tega lahko izsledijo na morju. Tega z baofengom ne boš mogel uporabljat.

FRooT

Pripravnik
19. avg 2007
507
8
18
Pejt na GMDSS tečaj, tam boš vidu, da dovoljenja izdaja AKOS in ne več APEK, saj ga ni več . Sicer ista pašta, sam pošta pa ne pride na pravo mesto
wink-1.gif

Sam imam za backup kar en Baofeng in je za pogovore na free frekvencah čist ok, da ni treba cel čas pod palubo viset :D Res pa je, da za kaj drugega kot to ni uporabna, saj je ID neznan, pravtako nezna pošiljat nič po "kanalu 70" in kot taka ne omogoča klicanja druge postaje. Kot backup je pa čist ok. Pazi le na frekvence, ki si jih boš sprogramiral, saj hitro prideš na kakšno frekvenco ( sploh če skeniraš za "zanimivostmi" ) . Slišal boš pa malokaj, saj večina komunikacij med jadralci in drugimi pomorci že dolgo leti kar po GSM. Le redkokdo kliče "maja maja maja tukaj hitri blisk si danes prosta ? " :D

Poleg tega je obvezna GMDSS naprava ( pri večjih plovolih ) , kar pa ta baofeng ni. Gre za varnost na morju in v tem primeru ti dobra postaja pride še kako prav, saj lahko pomeni razliko med veselim tragičnim morjeplovjem.

Lp, M .

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.535
3.048
113
Opravljen izpit mora tako imeti v vsakem primeru (priporočam). Zadnjič sva bila s kolegom malce na KRK-u in sva vklopila postajo na 16-tem kanalu. Niti besedice nikjer. Tako, da bo kar držalo, da se to kaj dosti ne uporablja. Je pa tudi res, da sedaj ni več kaj dosti turistov na morju in da rabiš izpit za uporabo postaje.

FRooT

Pripravnik
19. avg 2007
507
8
18
Na 16 kanalu neboš slišal nič, razen, če gre za Nujen, urgenten ali opozorilni klic
wink-1.gif

Bolj boš imel morda srečo na kanalih okrog 70 :D Pa še to, kot sem rekel .. redko
wink-1.gif

LP, Miha

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.535
3.048
113
Si bom zapomnil. Je že kar nekaj let od tega kar sem delal izpit in v vmesnem času nisem imel nobenega stika s postajo
smile-1.gif

lost1

mnz
19. jul 2007
8.452
146
63
Kje dobit kakšen dober "earpiece" ki ne pade vn v momentu, pa za normalno ceno.

Ena izmed opcij je, da bi kar odrezal obstoječo slušalko in dal gor tako da bo bolje obstala v ušesu. Postaja je Baofeng UV-82.
Predlogi?

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Sej tako, kot si napisal Baofeng bo samo za backup za vse ostalo pa je Cobra že na poti. Izpit sem se pa tudi prijavil že čakam, da še naredim tečaj nato pa.