vgradnja korita

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Sem v fazi nakupa kuhinjskega korita in bi pred nakupom rad vedel najmanj koliko cm od roba omarice je priporočljivo, da se vgradi korito?

Žal ne gre drugače kot da je korito (del za pomivanje) ob koncu omarice. Ker pa se še odločam glede velikosti korita, mi je pomemben podatek koliko minimalno daleč od roba se ga lahko vgradi?
1835714-Untitled.png

Priponke

• 1835714-Untitled.png
    1835714-Untitled.png
    6,6 KB · Ogledi: 752

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Ko sem pred leti še montiral kuhinje, sem naredil izrez v ploščo tudi na 2cm (na zahtevo stranke!), torej ravno toliko, da je bila še nosilna. V tem primeru je bilo korito dejansko oddaljeno samo centimeter od konca pulta.
Kljub temu pa je že zaradi čiščenja in praktičnosti po mojem mnenju treba imeti vsaj nekaj centimetrski rob plošče okrog korita, najlepše je, če je ta širina enaka odmiku zadaj. Predvidevam, da bo pod koritom pomivalni stroj, kjer pa sem večkrat reševal oddaljenost tudi tako, da sem korito potisnil skoraj popolnoma do stroja, omarico poleg pa ustrezno izrezal.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
ja pod odcejalnikom na levi strani bo pomivalni stroj.

Pomoje se nisva dobro razumela, jaz sprašujem o oddaljenosti roba korita (pleha, torej govorim o koritu kot celoti), ne govorim o oddaljenosti izreza od roba.

Bucko

Fizikalc
28. avg 2007
1.739
53
48
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
...V tem primeru je bilo korito dejansko oddaljeno samo centimeter od konca pulta...

Problem je potem v pritrditvi korita na pult in je potrebno zarezati tudi v omarico.

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
@Spirit: mislim, da sem pravilno razumel in moje mnenje je, da naj bi ostalo vsaj 2cm plošče, ker to potem omogoča pritrditev korita (ja, Bucko, treba je še kaj izrezati, imaš prav!) in je tolikšen ostanek še dovolj trden, da ne 'odleti' med montažo.
Bi pa bilo možno z veliko pazljivosti pustiti tudi samo slab centimeter, torej bi bilo korito popolnoma do hladilnika.

LP

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
no okej, jaz sem bolj računal če je 4-5cm od roba dovolj blizu (5cm je skrajni desni del korita . korito je navadne vgradnje). Potem pa še 4cm pri zgornjem robu (stena) in 4cm pri spodnjem robu (gledano iz ptičje perspektive).

EDIT:
da bo lažja predstava, na levi strani bo kuhalna plošča (ali 60 ali pa 70širine), potem vmes je delovni pult -pod njim pomivalni stroj, na desni strani pa korito: ali širša izvedba 79cm, ali pa ožja 62cm. Desno pa je hladilnik.

In zakaj vse to pišem? Zato ker bi rad ugotovil kako široko korito vzeti, da bom imel še dovolj odlagalne površine na sredini. Poleg tega pa ne bi rad bil preblizu hladilnika.

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.197
1.201
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Sem v fazi nakupa kuhinjskega korita in bi pred nakupom rad vedel najmanj koliko cm od roba omarice je priporočljivo, da se vgradi korito?

Žal ne gre drugače kot da je korito (del za pomivanje) ob koncu omarice. Ker pa se še odločam glede velikosti korita, mi je pomemben podatek koliko minimalno daleč od roba se ga lahko vgradi?

Pri nas je placa od roba pulta do roba korita cca 1,5 cm, od tega še enih 6 mm pobere steklo, ki je ob strani. Pa s ečisto lepo čisti.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Tole bo čudno, saj se zavedaš, da korito + odtok vzame precej prostora tudi pod pultom, bo to kar vidno in šlo še v steno omarice?

Isto pri kuhalni plošči.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
verjetno bom vzel kar tega, 62cm, nekaj malega je odcejalnika - za širino velikega krožnika in normalno velike ponve, veliko itak ne rabim ker nimam otrok, če pa se kdaj zgodi bom pa pač vzel večje korito...še vedno lahko luknjo dodatno izrežem če bo treba za večje korito.

line60_img.jpg

kiki

Zelenc'
21. mar 2013
5
0
1
Meni so tile odcejalniki mimo, vzemi takega, kot ga je predlagal impre. Imam podobnega, samo da ima na drugi strani odcejalnik, katerega ne rabim, ker gre v tisto malo korito še in še. Vsega v pomivalca ne moreš dati in to malo korito pride zelo prav.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
in čemu mi bo koristilo tisto drugo korito? Če na roke pomijem recimo 28cm lonec ga niti odcedit ne morem dat v malega....razen če ga postrani dam notri. Al jaz česa ne vidim?

@Numy, a si ti meni odgovarjal al impru? Ker ne razumem kaj si omenjal kuhalno ploščo.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
če ti je to edina odlagalna ali pa glavna delovna površina v kuhni, potem vsekakor manjšega. Imam podobno delovno površino, pa večkrat kolnem nad njo:( No ti boš imel vsaj ravno kuhališče, pa lahko daš kaj gor. jst imam še plin, pa še tist ne morem ponucat.

Kar me pa zelo zanima, kaj boš naredil na robu med pultom in hladilnikom? Boš pult zakital na hladilnik, al pride še kaka stranica? Upam, da ne boš pustil luft vmes kamor bo zatekala voda in svinjarija?

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
če ti je to edina odlagalna ali pa glavna delovna površina v kuhni, potem vsekakor manjšega. Imam podobno delovno površino, pa večkrat kolnem nad njo:( No ti boš imel vsaj ravno kuhališče, pa lahko daš kaj gor. jst imam še plin, pa še tist ne morem ponucat.

Kar me pa zelo zanima, kaj boš naredil na robu med pultom in hladilnikom? Boš pult zakital na hladilnik, al pride še kaka stranica? Upam, da ne boš pustil luft vmes kamor bo zatekala voda in svinjarija?

ne na drugi strani imam še približno meter delovnega pulta... ma sej računam da odcejalnika praviloma ne bom rabil, razen izjemoma, večina stvari se bo pralo v pomivalcu kot se je že do zdaj.

ja en kup šare imam trenutno gor, še nisem pospravil kot bi moral
redface-1.gif

Med pultom in hladilnikom bi dal mogoče kako zaključno letev ali pa alu profil, recimo nekaj takega kot je na sliki spodaj (sliko sem na hitro poiskal na netu, ni to najlepša stvar, se najde tut lepše). S tem se bom ukvarjal na koncu ko bo kuhinja fertik, v skrajnem primeru bom pa pri dobavitelju kuhinje pač naročil nek zaključek v barvi pulta, ne vem še.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
jst bi ti toplo svetoval, da daš na koncu pulta enako desko kot jo imaš na steni ( se pravi enak vzorec) in jo s prozornim zakitaš na stiku s pultom in in na stiku z desko na steni. In tudi tisto na steni zakitaj na stiku s pultom (če slučajno že ni). Ker če ni, bo čez en mesec cvetela:(
Z desko na koncu pulta boš skril luknjo za hladilnikom in imel super rešeno glede čistoče. Ko vrtiš kak lonc šprica mal več kot samo 2 cm, kot je tista alu letvica;) Pa z desko dobiš lepo zaključeno kuhinjo in bo skladno z desno stranjo kuhinje;)

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ja samo z leve strani mu ne bo špricalo do hladilnika, bo pa res verjetno lepše, ampak izgubi pa prostor za magnete, ki jih ima očitno kar nekaj

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
hahahah dej ne delaj se norca z magnetov
grin1.gif

btw., korito bo na desni strani pri hladilniku, če je prišlo do nesporazuma. Žal ne gre drugače, v sredini bo pa pomivalec.

hvala za nasvet glede zaključne letve, bom premislil...ampak sej pravim, s tem se bom ukvarjal ob koncu, zdaj se ukvarjal z belo tehniko in koritom

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.197
1.201
113
www.adriamedia.si
Samo korito daj, odcejevalnika itak ne rabiš niti malo. Itak imaš pomivalca. Ker tule je čisto premalo pulta, ne ga še za neumnosti izgubljat.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
hvala za nasvet glede zaključne letve, bom premislil...ampak sej pravim, s tem se bom ukvarjal ob koncu, zdaj se ukvarjal z belo tehniko in koritom

če boš dal korito čisto do roba, boš imele zelooo velike probleme z bilo kakim zaključkom pulta. Deska je 19mm. Tist alu profil pa tudi vrjetno ni veliko manj. Rob korita daj 22mm od roba pulta, potem daš 19mm desko, tiste 3 mm imaš pa za kit in šlamaprijo pri montaži pulta in/ali deske;)

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
sem gledal da bi dal korito 5cm od roba na desni strani, 4cm od zgornjega roba pri stenski oblogi, ter 4cm od roba pulta kjer sem jaz. Pomoje bo to čisto solidno, pa še uredu enakomerno oddaljeno od roba bo izgledalo?

Potem pa še zaključna letev oziroma karkoli pač bo, obloga je recimo debela 15mm....

Ne vem no, ne predstavljam si da bi bil čisto brez odcejalne površine, vsaj kak krožnik in kozarec bi pa rad imel možnost odložiti. Res pa je da izgleda boljše če je brez odcejalnika.
Ampak jebatga, pol pa naj prpeljem potencialno ženo v stanovanje in me pusti ker nimam uporabnega korita, to bo potem ista štorija kot s prenizkimi kuhinjskimi omaricami pri Benadyju
evil.gif
HECAM SE!