Vezi na smučeh: teža-20%? Je to res?

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Vsi majstri pravijo po trgovinah in servisih da mora biti nastavitev kil na vezeh teža - 20% teže, torej recimo

Teža smučarja: 100kg

20% od 100=20

Torej je nastavitev 100-20=80, torej na 8. Je to OK?

Pač od smučarjeve teže vzameš 20% in odšteješ cifro od kilaže.

Govorim o navadnem smučanju, ne o dirkah.

Hvala.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.017
10.761
113
kod Džej-Zija
Meni se zdi to nekoliko nenavadno. Vsaj za agresivno smučanje to zanesljivo ne drži. Vem iz izkušenj. Ko sem še tehtal cca 75 kg, sem imel tudi vezi nastavljene na to težo. Pa mi jih je po karvanju preko kucljev lepo odpiralo. Ko sem jih navil na 95 kg, teh težav ni bilo več. Je pa res, da so se tudi sicer zaradi tega precej težje odpirale vezi in ob kakšnem nespretnem padcu lahko hitro stakneš poškodbo kolena.

Jaz bi rekel, da je precej odvisno od načina smučanja. Za agresivno smučanje in vožnjo po kucljih to ne velja, sicer bi pa morda lahko veljalo.

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
No po kucljih ravno ne smučam, tekmujem tudi ne. Po DIN chartih je ponekod teža še MANJŠA od 20% nastavljena, sploh pri daljših čevljih.

Torej na kratko: speedwave 14, 176, teža smučarja 140kg, višina 198, intermediate-advanced rang, nikakor pa pro ali race, dolžina čevla 360mm.

Smučke navit na 12, al malo zmanjšat? Kaj predlagate?

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.017
10.761
113
kod Džej-Zija
Zmanjšat. Še 120 je preveč, ker trpežnost križnih in stranskih vezi kolena ni nujno sorazmerna s težo smučarja. Ker praviš, da se ne greš agresivnega smučarja.

Slielay

Pripravnik
26. maj 2008
159
0
16
Citat:
Uporabnik SpidiGonzalez pravi:
Torej je nastavitev 100-20=80, torej na 8. Je to OK?

Tiste cifre na vezeh NE pomenijo kilaže, torej tam tista cifra 8 ni enaka 80kg.

Drugače pa najbolj pomembna stvar: če imaš nastavljeno na premajhno kilažo, ti v najslabšem primeru odpre smučko in pač padeš. Če pa imaš nastavljeno na preveč, pa ti lahko gre koleno, če ti smučke ne odpre.

Tako da vedno raje nastavi na manj, kot pa na več, če si v dvomih.

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Hec je v tem da so vsi tisti DIN kalkulatoji oz. tabele do 95kg. Ravno zato sprašujem, ker recimo v tabelah imaš lahko 185cm, 95kg pa če imaš veliko nogo je din skoraj pol manjši. Očitno je cifra noge FUL pomembna.

OK bistvo: na speedwave 14 (vezi 12), lahko en povprečen smučar smuča brez problema, če ni tekmovalec. Ker sicer sem visok (198), imam veliko kil (140), ampak po tabelah nekako linearnost nanese da bi 12 moralo biti dovolj tudi do 150kg, sploh ob večjem pancarju. Ker pač tabele "ne nesejo" do teh kil, sprašujem vas, majstre.
zmaga.gif

Aja še tabela:

dinchart.jpg

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
če mene vprašaš je še 12 preveč zate....sploh pa ne vem kaj te skrbi? da te avtomati ne bodo zdržali?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Vprašanje: se teža smučarja šteje z opremo ali brez? Ker pri meni je to hitro 5 kil razlike.

SnuffyZ32

Pripravnik
11. okt 2007
199
0
16
Obišči stran
http://www.dinsetting.com/

Osebno si nastavim na manj (lazje odpenjanje) in tokom smucarskega dneva ali sezone dvigujem DIN, ce se mi prezgodaj odpenja. Kaj une cifre pomenijo mi je pa cist vseeno. Glavno, da za koleno ni rizika, ce se pa kdaj po "nepotrebnem" odpne pa tud ok. Ponavadi je kriva napaka v smucanju.

lp,
Sasa

SnuffyZ32

Pripravnik
11. okt 2007
199
0
16
Obišči stran
Se moja nastavitev. Do tega vikenda sem imel na 7 (tudi po izracunu na tistem pageu pride 7), zaj sem dal na 8. 75kg, 186cm, 320mm cevelj. Odpenjalo preden sem padel (ni pa receno da tak al tak nebi padel) pa mi je vecinoma zaradi moje napake v teziscu pri smucanju po 30+cm in teskem offpiste-ish snegu. Al pa ce sem narobe priletu v kucel nabitega snega. Na normalni urejeni in zratragirani progi pa se nikol. Sile na cevelj/koleno nikol nisem cutil.

lp,
Sasa

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.017
10.761
113
kod Džej-Zija
Za gladko progo in karving je meni 7 tudi kar dobro držala. Odpela pa z lahkoto, če so bili problemi. Ampak za vožnjo po kucljih ali celo hitrem karvanju po njih pa ni šlo več. Mi je parkrat zaporedoma avtomate ven zmetalo, ne da bi naredil napako. Takrat sem potem zadevo konkretno zategnil.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
Najbolje je ,da preden začneš probaš.

Da probaš prvo vez glavo nabiješ z nogo v stran na robnik in če ti povrne nazaj je zadeva dovolj našponana ,če ti izpljune ven verjetno premalo .
Zadnjo vez ,pa probaš ,da se odženeš oz nagneš sunkovito naprej in če ti odpre ni prav preveč dobro.
Bolj se mi zdi ,da je pri velikih hitrostih problem ,da izstopiš iz vezi kot ,da ti ne odpne.

Sicer je pa še ena zadeva pomembna ,če imaš npr pancar dolžine 313 mm moraš nastaviti tudi kako močno ti stiska zadnja vez pancar v horizontalni smeri proti prvi glavi.Elastičnost npr pri sunkih..

Tekmovalcem se to čisto našpona ,turistom nekje na polovico ,poznam pa primer ,ko se turistu premalo našponali in je izstopil iz smuči in se poškodoval.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik SnuffyZ32 pravi:
http://www.dinsetting.com/

Osebno si nastavim na manj (lazje odpenjanje) in tokom smucarskega dneva ali sezone dvigujem DIN, ce se mi prezgodaj odpenja. Kaj une cifre pomenijo mi je pa cist vseeno. Glavno, da za koleno ni rizika, ce se pa kdaj po "nepotrebnem" odpne pa tud ok. Ponavadi je kriva napaka v smucanju.

lp,
Sasa
Točno tako ukrepam tudi sam. Nastavim nizko in privijam, dokler mi odpenja.