Vezava strešne antene

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Če iz elektrike izklopim škatlico X, potem oba TV-ja izgubita sliko (analogni signal). Ta škatlica ne vpliva na DVB-T signal.
Kar mi tukaj ni jasno, kako lahko vpliva X na TV1, če ni povratnega kabla?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.101
4.068
113
A imaš na anteni tudi vezje? Meni zgleda kot ojačevalec in ja ta ojača signal od antene do mesta kjer je priključen, jasno so ojačitve deležne tudi veje ki niso neposredno vezne nanj.

Ideaalno je torej da bi imel do razdelilca čimdaljši kabel, pred razdelilcem X in potem čimkrajši kabel do obeh TVjev.

Svojčas smo mi imeli doma 200m kabla ojačanega na tak način in dva TVja .. s tem da če si gledal oba je kakovost padla.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
kaj je gor na anteni nimam pojma.
aja to pol kr pošilja v vse smeri pa kdor zna pač ta signal vzame:)

zdej morem pa ravno obratno zvezat, ojačevalec bližje TV1
smile-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.101
4.068
113
Citat:
Uporabnik eCoyote pravi:
Najbolje bi bilo, da je ojačevalec čimbližje anteni, ker drugače ti ojačuje še šume zraven.

Odvisi od dolžine kabla .. ponavadi se te ojačevalce uporablja za ojačanje signala po kablih. Kot imaš malce več kot 10m koaksialnega kabla se ti že pozna pri šumu.

Samo ojačanje signala na sprejemu drugače nima pravega efekta če nimaš ojačevalca s filtrom .. (in tole na sliki meni zgleda kot ojačevalnik iz 80 let).

hgard

Guru
22. jul 2007
4.082
582
113
X je napajalnik za ojačevalec. Ojačevalec imaš verjetno nekje pri anteni ali pa je to za razdelilec, če slučajno rabi napajanje. Napaja se kar prek antenskega kabla. Ko izklopiš napajanje, ojačevalnik (ali razdelilec) ne dela več. Verjetno pa je signal za DVB-T še dovolj močan.

Sam napajalnik na signal nima vpliva (ga prepušča). No, ja, za malenkost ga tudi oslabi.