Vezana knjiga računov od 31.01.2015 dalje

Alex

Fizikalc
21. jul 2007
955
93
28
Ljubljana
In seveda je v povezavi z njo več vprašanj kot odgovorov.
cry12bpy.gif

Navodilo je naslednje: če program za izdajo paragonca "crkne", je potrebno napisati ročni paragon iz vezane knjige računov.
Vprašanje: kako se razknjižijo artikli s pomočjo ročnih paragonov? Najprej napišeš ročnega in nato še računalniškega? Plačaš DDV 2x? Ali pa obstajajo državno potrjeni Edigsi za brisanje zaloge?
stupid-1.gif

Marko_K

Pripravnik
22. nov 2011
31
0
6
markokroflic.blogspot.com
Davčni organ želi imeti sled dogajanja z računi in v kolikor dokažeš, da si kupcu izdal račun iz vezane knjige ter tega povežeš z računom iz sistema, potem je to ok. Na tem stališču nastavljamo sistem. Če je OK - ve FURS!!! Odgovora od njih pa ni že nekaj mesecev.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
395
83
Kras
www.mtl.si
Jaz imam eno drugo vprašanje: že včeraj poklical 8 knjigarn, zaloge pošle. Naslednja pošilja pride šele v ponedeljek oz. torek. Baje še natiskane niso
10.gif

Off: temu se reče izzivov polno podjetniško okolje. Ne samo, da se moraš ukvarjat s svojim poslom, strankami, itd., temveč se je treba ukvarjat še z birokracijo.
Sicer pa država tako skrbi za to, da ostanemo inovativni in ne obstanemo na mestu
grims-1.gif

Upam, da ko bom končno dobil to famozno knjigo, ne bo še kakšnega ''izziva'' pri potrditvi preko e-davkov. Kar sicer ne bi bilo nič nenavadnega in tudi prvič se ne bi zgodilo...
uf-1.gif

gustav

Pripravnik
17. mar 2011
478
2
18
Zg. Gorenjska
Pravijo da je majhna naklada. Najbolje da jo rezerviraš v knjigarni.

Meni je danes v dzs rekla, da so jim rekli da prvi teden še nebojo štrafali če jo slučajno nisi uspel dobiti.. Ja morda ne bodo, bodo pa čez pol leta ko boš imel za 2.2.2015 izdan stari paragon.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.712
395
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik gustav pravi:
Pravijo da je majhna naklada. Najbolje da jo rezerviraš v knjigarni.

Meni je danes v dzs rekla, da so jim rekli da prvi teden še nebojo štrafali če jo slučajno nisi uspel dobiti.. Ja morda ne bodo, bodo pa čez pol leta ko boš imel za 2.2.2015 izdan stari paragon.
Sem na čakalni listi v knjigarni, knjig še vedno
aplauz.gif
.
Sem pa pogledal za kazen: 20.000-70.000 EUR za s.p.-ja. Ni kaj. Za tole raje zapreš in greš en teden na dopust pa je. Bo sicer manj prihodka, ampak bolje to, kot da te cepijo z 20 jurji kazni.
No, sam sem zadevo rešil tako, da bom strankam izdal navaden račun iz Word-a, pa mi bodo nakazale na TR.

I

Izbrisan uporabnik #488

Nisem sledil, ta vezana knjiga bo obvezna s 1.1.2016 kot tudi davčne blagajne al kak je s tem.

I

Izbrisan uporabnik #488

Za akontacije to ne velja, ker po akontaciji moraš v 8 dnevih izstaviti račun....

smile-1.gif

Se pa bo nabavila morda kakšna...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
No... druga situacija, ker nisem do sedaj zasledil A4 vezane knjige računov me zanima kaj storiti v primeru da izdam račun na katerem je 20 arktilov (na račun iz vezane knjige pa gre zgolj 4-5 artiklov). Torej logično, naj izdam 4 oz. 5 računov pri katerih ima vsak svojo drugo zaporedno številko ali naj izdam 5 računov iz vezane knjige ki imajo isto zaporedno številko? Pustimo zdaj logiko, zanima me kako je pravilno iz vidika FURS-a? Hvala in LP

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Ja saj... No zdaj pa druga situacija glede te vezane knjige, večina računov izdamo po sistemu plačilan a TRR. Torej potnik dostavi blago, izpolni dobavnico, stranka podpiše in potem po pošti pošljemo račun za plačilo na TRR. Seveda ker pri nas plačilni roki ne štimajo pa potnik pogosto ko pride zopet mimo stranke po domače rečeno "izterja" dolg od zadnjič in zopet da novo blago. Torej kako naj potnik po novem na licu mesta dobi gotovino od dolžnika brez da smo v prekršku? Namreč račun iz vezane knjige ne more izdat za nazaj ker nebi sovpadali datumi in številke računov torej je sploh v tem primeru teoretično možno pobrati na licu mesta gotovino če si že izdal pred tem račun kjer je bilo predvideno nakazilo na TRR? Neverjetno s čim se je treba vse v SLO ukvarjat... aja pa računovodstva sploh več en vprašam ker itak nimajo pojma, tam se mi zdi da je za vse odgovor da "lahko"...

PS:. Da se ne bomo napačno razumeli, računi so izdani preko Excela torej gredo po FURS-ovi razlagai brisat. Saj če bi imeli računalniški program ki ne omogoča brisanja s tem ne bi bilo težave. Se mi pa zdi butasto nekaj mesecev pred uvedbo davčnih blagajn karkoli spreminjat....

Nazadnje urejeno:

tomi

Guru
1. sep 2007
18.692
9.906
113
40
MB
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Jaz imam eno drugo vprašanje: že včeraj poklical 8 knjigarn, zaloge pošle. Naslednja pošilja pride šele v ponedeljek oz. torek. Baje še natiskane niso
10.gif

Off: temu se reče izzivov polno podjetniško okolje. Ne samo, da se moraš ukvarjat s svojim poslom, strankami, itd., temveč se je treba ukvarjat še z birokracijo.
Sicer pa država tako skrbi za to, da ostanemo inovativni in ne obstanemo na mestu
grims-1.gif

Upam, da ko bom končno dobil to famozno knjigo, ne bo še kakšnega ''izziva'' pri potrditvi preko e-davkov. Kar sicer ne bi bilo nič nenavadnega in tudi prvič se ne bi zgodilo...
uf-1.gif

80 % je ukvarjanja z birokracijo, kar ostane pa za posel.

dobrodošli v sloveniji ... al pa kaj
crazy1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Citat:
Uporabnik gustav pravi:
Prvo kot prvo menjaj računovodstvo.

Jaz ga nimam, sem normiranc, govorim za moje doma, oni pa morajo sami do tega priti kaj jim bom jaz solil pamet da racunovodstvo ni v redu... sicer pa so zgoraj zastavljena vprašanja zadeve ki mene osebno zanimajo...

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Saj če bi imeli računalniški program ki ne omogoča brisanja s tem ne bi bilo težave. Se mi pa zdi butasto nekaj mesecev pred uvedbo davčnih blagajn karkoli spreminjat....

Ravno zaradi tega..... startaš tak program, ki bo kasneje "avtomatsko" prilagojen kot davčna blagajna.......pa "ubiješ dve muhi na en mah". te programi so dandanes precej poceni.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Ja samo pazi, 95% računov se itak pošlje po pošti stranki tako da je izredno malo posla z gotovino, veni pa so informacije da bo excel dovoljen tudi PO uvedbi davčnih blagajn v kolikor ne bo posla z gotovino. Torej po mojem brezvezni stroški ki niso potrebni.... Edino ko bo tako daleč bo imel potnik prenosno davčno blagajno. Posebej nakupa programa za izdajo ostalih računov pa ni bilo v planu...

gustav

Pripravnik
17. mar 2011
478
2
18
Zg. Gorenjska
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik gustav pravi:
Prvo kot prvo menjaj računovodstvo.

Jaz ga nimam, sem normiranc, govorim za moje doma, oni pa morajo sami do tega priti kaj jim bom jaz solil pamet da racunovodstvo ni v redu... sicer pa so zgoraj zastavljena vprašanja zadeve ki mene osebno zanimajo...

Se opravičujem, tako sem odgovoril zaradi tega stavka: "... aja pa računovodstva sploh več en vprašam ker itak nimajo pojma, tam se mi zdi da je za vse odgovor da "lahko"..."

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.452
113
Je... ne ljubi se mi zdaj pisat zakaj, moram pogledat točno obrazložitev DURS/FURS-a... ne gre se za sledenje, gre zgolj za izdane račune kjer je denar nakazan na TRR. Za gotovinske posle pa excel res ni več dovoljen....