Ventilator uplinjevalnega kotla na trda goriva

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Naslov pove vse; menim, da imam tukaj asinhroni elektromotor, ki poganja ventilator za vpihovanje zraka v kotel. Le ta včasih ne "zalaufa". Če premaknem rotor z izvijačem zalaufa.
Nekaj let je, odkar sem končal šole in sem pozabil: ali tile elektromotorji potrebujejo kondenzator za zagon? Vem, da motor krtačk nima.
Samo da vem, v katero smer gledat naprej.
LPM

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Hm; na njemu piše ventilator RB-3K; pa Vernerjeva oznaka; po moje mora biti neki generični. 4 žice - četrta je ohišje, ostale so pa - pitaj boga.
Problem je, ker je izredno težko ponoviti okvaro - enkrat "zalaufa", enkrat pa ne. Žice vodijo naravnost v ohišje, zanetano, rotor je vezan na aksijalno turbinco, ki vpihuje zrak v peč.
Po občutku nima nekega upora pri vrtenju - le zagon ga matra.
Vsekakor ga jutri razstavim, slika sestavljenega ne pokaže/pove nič.
By the way, saj z veseljem (no, z denarjem) kupim novega - le najti ga moram. Kje kaj prodajajo dele za vplinjevalne kotle? Dvomim, da je veliko odstopanje pri uporabi delov med proizvajalci.
LPM

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.574
6.660
113
pri taščici
To je tlačni ali sesalni? Sesalni vsaj nekateri (moj) imajo drugo oznako, zato predvidevam da je tlačni?
Komando od elektronike zagotovo vsakič dobi?
Al si ga že na direkt stikalo priklopil da veš da je kriv motor?
Uvoznika za tvojo peč ni?
Ventilatorja za tvojo peč ni na ”ebayu” ?

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Ventilator je tlačni.
Komando dobi - in se zavrti, če mu pomagaš z izvijačem.
Ne še, včeraj sem ga ven vzel, bilo je pozno, ima 3 žice in maso - moram ugotoviti, kaj je katera.
Uvoznik za peč je . samo tovarna je šla v stečaj in se več ne javljajo.
Če bi podrobno vedel specifikacije, ne pa samo teh nekaj črk bi poiskal na ebayu.
Peč ima lambda sondo in ima nadzor vrtljaje ventilatorja.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Če ima tri žice k elektroniki je 99% nekje še kondenzator, ki na peči deluje pri "idealnih" temperaturah in hitreje zgubi karakteristike.
wink-1.gif

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Urejeno; bil je kondenzator, 2.5 mF.
Zamenjal, deluje ko šus. Hvala vsem, LPM