Ventilator na grafični dela non-stop!

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Živjo,

torej, imam grafično Nvidina GTS250 in je glasna za popizdit - sem "na roko" ustavil ventilator za sekundico in je bila prava milina.

Probal sem že vse žive varjante od EVGA Precision do Rivatuner... ventilator se noče in noče odzivat na spremembe! Obstaja še ena varjanta, če flashaš BIOS od grafične..? Tega si pa nisem upal probat, poleg tega nimam floppya, da bi lahko flashal grafično...

Je kdo imel že podobne probleme in kako jih je rešil..?

ostala konfiguracija računalnika, če kaj pomaga:

procesor: intel i7 920
matična: ASUS P6T se
Win XP

hvala,

Lp

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Nekatere kartice nimajo možnosti kontrole ventilatorja. Na primer moja 8800GT
frown-1.gif

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
nja.. kaj pol je varjanta samo ta, da se grafično zamenja al kako? Ker zdej samo to grafično slišim..

Sem imel pa prej to grafično v nekem HP računalniku, pa imam občutek, da ni bila toliko glasna...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Lahko krmilk ventilatorja kupiš. So taki na potenciometer na roko in taki na senzor temperature.

Ali pa novi ventilator kupiš.

Žal je vse to dražje in bolj nerodno, kot onih 5 EUR, ki bi jih dal več za drugo kartico, ki ima to že vgrajeno
frown-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Možno. Odvisno kak je kabel na grafični.

Jaz sem temperaturno krmiljen modulček prav za grafično hotel vzet, samo bi prišlo z poštnino vred preveč.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Nja, fora je v tem,d a sem jaz to grafo vzel samo zato, ker ima HDMI izhod gor in možnost priklopa dveh monitorjev, za gaming jo ne rabim... bemu sunce, najraje bi jo prodal, pa kupil neko obično zadevo, po možnosti brez ventilatorja
smile-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Koliko je pa ze stara ? Omenil si, da je bila prej v enem drugem racunalniku ...

S casom se zgodi, da hladilnik malce izgubi kontakt in se termalna pasta spremeni v en trden flek. Takrat je potrebno pobrati hladilnik dol, staro pasto ocistiti, po moznosti spolirati hladilnik (da se vidis v njem kot v ogledalu, ne pa da gledas tisti vzorec ko je masina porezkala komad), dodati tanko plast nove paste in hladilnik fiksirati. Zveni logicno in preprosto ? Obstaja catch, vsaj pri moji graficni. To naredim prvic in dela spet lepo tiho (in 10 in vec stopinj hladneje !) kot prej nekaj casa. Spet zacne ropotati, poberem hladilnik dol, lepo napackam in sestavim skupaj. A glej ga zlomka, temperatura takoj narase, kot da ne bi naredil nic, hladilnik pa vseeno vroc da ga je bilo malo neprijetno drzati. Problem je bil v sistemu za pritrditev hladilnika, kjer rabis ali robota ali pa tri roke, da lahko hkrati drzis kartico, pritisnes hladilnik tako mocno, da stifti pridejo karseda dalec v luknje, hkrati pa privijas vijake. Ce ti kdo pomaga, je bistveno lazje, jaz sem se mucil sam.

Sem ze hotel kartico zabrisati v smeti in kupiti novo (za 150 evrov se danes dobi bistveno boljse, kot je bila ta za 200 EUR tri leta nazaj ...), a zdaj spet dela tako tiho, kot je delala nova. Ce nisem pritisnil hladilnika, je tista stvar na drugi strani kartice, ki deluje kot vzmet za hladilnik, bila premalo ukrivljena, in ni pritegnila hladilnika dovolj blizu k sebi, vijaki so pa taki majckeni in jih ne mores bolj priviti da bi tako "nasponal" vzmet, brez da bi jih unicil.

Torej: ce te kartica ze tako jezi in razmisljas o zamenjavi, potem najprej poskusaj popraviti termalni stik hladilnika s komponentami, preden zapravis vec denarja
wink-1.gif

Aja, za poliranje uporabi katerokoli pasto za kovine ali recimo za steklo (najbrz jo imate doma za steklokeramicno plosco); jaz sem recimo uporabil tisto rdeckasto za nakit, par minut in je bil hladilnik kot ogledalo.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Stupo, zgleda zanimivo, pa še poceni je - samo ni mi pa čisto jasno, kako je to povezano z grafično? Pol je ta stvarca notri v ohišju ne? Imaš morda kako sliko, kako to zgleda pritrjeno? Mislim, ne bi rad plačeval, da mi nekdo drug to naredi, ko verjetno ni tako težko
smile-1.gif
.

Radirko, grafična je stara ene dobre leta.. lahko pa, da je bilo ohišje prej tišje, pa je nisem toliko slišal, lahko pa, da ima neko napako, ker sem na netu bral, da so tudi drugi razočarani nad to grafično, ker jim dela sto na uro.. samo eni so lahko utišali ventilator z raznimi programi, eni pa ne.. in zgleda imam jaz tako, ki se ne da utišat
smile-1.gif

Šraufal pa ne bi po grafični, če praviš, da lahko spet pride do tega, poleg tega, pa nisem prepričan, da bi to rešilo brnenje...

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Ta potenciometer lahko pritrdiš na ohišje računalnika.
Pride pa med konektor ventilatorja in konektorjem na matični plošči, oziroma grafični kartici, kabel je pa priložen.
Zmontirati ni pa nobena umetnost, se vse lepo sestavi skupaj. Samo preveri, če imaš za ventilator grafične kartice enak konektor kot je pri ventilatorju od procesorja.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
aaa, zdele sem pokapčil, ko sem videl sliko grafične - namreč, ni mi bilo jasno, kako povezat grafično, pa sem videl, da ima kabelček do ventilatorja, kot pač vsak ventilator, eh sem smotan
smile-1.gif

Se pravi - na sliki je označen z rdečo puščico - ta konektor/kabel mora biti enak na potenciometru.... a mogoče lahko iz slike ugotoviš, če imava enakega oz če bi potenciometer pasal - sej pomojem je stvar dokaj standardna, nevem zakaj bi miljon različnih konektorjev za ventilator delal
smile-1.gif

PS: sem se zdej spomnil, da sem v prejšnjem računalniku imel prešvoh napajalnik in mi je napisalo,d a grafična ne bo delala 100%.. lahko da tudi zaradi tega ni ventilator suval do konca.
861455-gigabyte-geforce-gts-250.jpg

Priponke

• 861455-gigabyte-geforce-gts-250.jpg
    861455-gigabyte-geforce-gts-250.jpg
    22,8 KB · Ogledi: 354
Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik Raven pravi:
Radirko, grafična je stara ene dobre leta.. lahko pa, da je bilo ohišje prej tišje, pa je nisem toliko slišal, lahko pa, da ima neko napako, ker sem na netu bral, da so tudi drugi razočarani nad to grafično, ker jim dela sto na uro.. samo eni so lahko utišali ventilator z raznimi programi, eni pa ne.. in zgleda imam jaz tako, ki se ne da utišat
smile-1.gif

Šraufal pa ne bi po grafični, če praviš, da lahko spet pride do tega, poleg tega, pa nisem prepričan, da bi to rešilo brnenje...

Jaz imam ATIjeve graficne, najbrz tudi pri Nvidiah napise tisti program kaksna je temperatura GPUja - ce napise, povej koliko je.

Ce po vklopu ohlajenega racunalnika hitro narase recimo nad 60 stopinj C ali celo nad 70, potem nikar ne upocasnjuj ventilatorja, ampak popravi termalni stik, pa bo kartica sama upocasnila ventilator, ko bo temperatura padla.

Ce pa je temperatura nizka (recimo 40 stopinj in se ne povzpe nad 50), potem sele razmisljaj o tem ali bi res ventilator na silo upocasnil (kot npr. s potenciometrom).

In ja, s casom se stik poslabsa, ampak ene kartice imajo ze tako za en drek narejen hladilnik (ni gladka ravna povrsina), da do tega pride se hitreje, moja je ze bila taka. Ce noces da tuli, je to pac del vzdrzevanja, tako kot ciscenje prahu ...

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Everest mi pravi, da je trenutno 39 stopinj, tako da zgleda bom zaenkrat operiral s potenciometrom in seveda nadzoroval temp grafične... enkrat si bom pa čas vzel ja in razdrl celo grafično, pa da vidimo kako in kaj...

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Večina grafičnih ima tisto "kritično" temperaturo pri 120 stopinjah, tam že začne sistem nižati napetost in frekvenco.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
KSZ..

Ja, sem za test dal dva upora na ventilator in je zadevo čist upočasnil, je postalo neslišno - je pa nastal drug problem - grafična se je segrela v roku 15min na 85 stopinj!

Tako da sem en upor ven vzel in je sedaj temperatura okoli 40stopinj (v šratru je bila 38se mi zdi), ampak je pa zdej ventilator padel v tako frekvenco, da malo ropota... kar pomeni, da praktično nič nisem rpidobil
smile-1.gif

Zdej nevem, ali bom menjal grafično, ali pa zamenjal ves hladilni sistem... za znort
smile-1.gif