Citat:
Uporabnik steni pravi:
700 vprašanih je dovolj, da se zapiše, da je večina Slovencev takšnega mnenja ??? !!!!
Moja teza:
ker imamo takšne agencije za raziskavo javnega mnenja, in ker imamo javno mnenje, ki verjame takšnim agencijam, smo tam kjer smo; v pi..........i !
1) Ja, načeloma je dovolj, ker bistveno večji vzorci ne prinesejo bistveno bolj zanesljivega zaupanja. Itak je vsaka raziskava javnega mnenja opremljena tudi z vsemi statističnimi podatki, kot je interval zaupanja, statistična napaka, itn. Oziroma, če povem po kmečko s hipotetičnimi številkami: pri vzorcu ranga N = 800 lahko rezultat odstopa za eno odstotno točko gor ali dol. Če bi intervjujali 80.000 ljudi, bi bil rezultat natančen na pol odstotne točke. Razlika je dovolj majhna, da se za toliko manjšo zanesljivost ne splača investirati toliko več denarja.
2) Res je, in tega se zavedajo tudi v firmah za raziskavovanje javnega mnenja, da različna metodologija lahko da različne rezultate. Problem je predvsem v klasičnem telefonskem anketiranju, ker zelo velik delež ljudi sploh ne uporablja več stacionarnih telefonov in lahko dobiš nereprezantativen vzorec, sestavljen pretežno iz upokojencev, ki se jim še da oglašati na telefon. Ampak to je težava vseh agencij za RJM in nikakor ni slovenska posebnost.
3) Eden bolj znanih primerov failanja agencije za RJM je iz leta 1948 v ZDA, ki se je zgodil ravno zaradi telefonskih anket, ki so dale takrat zmoten vzorec večinoma zgolj bolj premožnih Američanov, ki so sploh imeli telefonski priključek. Raziskavo je opravil Gallupov inštitut, ki je obče nekako največja institucija za raziskovanje javnega mnenja na svetu.
4) Moja teza: še naprej ti bo dol viselo za vse kar sem ti napisal v zgornjih treh točkah in boš raje za šankom še naprej jamral kakšna krivica se nam godi in bomo še naprej kjer smo... v polpismeni pi...i.